Arbeidere som klatrer i 40-50 meter høye mobilmaster uten sikkerhetsseler, arbeidere som eksponeres for bly og kraftige kjemikalier, arbeidere som usikret jobber ved glovarme syrebad.

Alt vises i dokumentaren ”Et tårn av løfter”, som beskriver arbeidsforholdene hos fabrikker i Bangladesh, der Telenor får laget mobilmastene sine. Dokumentaren viser samtidig at flere av arbeiderne er barn.

- Her snakker vi om de verste formene for barnearbeid, sier fungerende generalsekretær i Redd Barna Marianne Borgen til DN.no.

En av guttene den danske journalisten Tom Heinemann møtte på fabrikken Confidence Steel, får 70 øre timen og jobber i snitt tre timer overtid hver dag.

- Verste form for barnearbeid
Gutten bekreftet overfor Heinemann at det er omtrent 30 barn som jobber på fabrikken. Dokumentaren viser at barn på 13 år jobber på med å lage mobilmaster, og at noen av dem også jobber på natten.

- Vi forventer at Telenor går gjennom hele sin portefølje for å forsikre seg at deres leverandører ikke bruker barn til skadelig barnearbeid, sier Borgen.

Telenor legger seg flat for kritikken, og vil nå ta grep:

- Det er overraskende å oppdage klare brudd på Telenors regelverk og kontrakter, slik det nå er avdekket hos lokale leverandører til Grameenphone i Bangladesh. Når det gjelder mindreårige hos disse leverandørene er vår førsteprioriet å få dem ut av farlige arbeidsforhold, slik også Borgen påpeker, sier Pål Kvalheim, informasjonsdirektør i Telenor til Dagens it.

Må få skolegang 
Telenor har samarbeidet med fabrikken Confidence Steel de siste ti årene. Nylig sa teleoperatøren opp avtalen med en av underleverandørene, der de selv oppdaget bruk av barnearbeidere.

Redd Barna mener det ikke er godt nok at Telenor, som er verdens syvende største mobilselskap, bare sier de skal rydde opp i forholdene ved å si opp avtaler.

Ifølge organisasjonen har Telenor et stort samfunnsansvar i forhold til utnyttelsen barna blir utsatt for hos underleverandørene.

- Vi krever at Telenor bidrar til å hjelpe barna ut av disse skadelige forholdene. De bør gå inn og sikre at barn som jobber hos underleverandørene får mulighet til å gå på skolen, nødvendig helsehjelp og oppfølging, sier Borgen.

Dødelig utslipp
I filmen sier naboene til Confidence Steel at fabrikken slipper ut 3.000 spillvann med syre hver dag. Dette ødelegger flere hektar rismarker og dermed inntektsgrunnlaget for bønder i området. Det generelle nærområdet blir også forurenset.

- Dokumentaren viser at dette skaper store miljøproblemer. Forurenset vann ødelegger mye av oppvekstgrunnlaget for mange barn i området. Det holder ikke at Telenor sier opp avtalene med underleverandørene, de har et mye bredere ansvar, sier Borgen.

Kan si opp Telenor
De siste seks årene har Telenor samarbeidet med Redd Barna, der Telenor har gitt organisasjonen en million kroner i året for å drive informasjonsarbeid knyttet til nettvett og å hindre nettrelaterte overgrep på barn.

Avtalen er noe Telenor har smykket seg med på nettsidene sine. Den gikk ut i april, og det har hele tiden vært meningen å skrive under på en ny. Nå er ikke Marianne Borgen sikker lenger.

- Dette er det groveste bruddet på barns rettigheter man kan tenke seg, gjentar hun.

Nå har Redd Barna bedt Telenor om et møte for å bli orientert om hva de vil gjøre med situasjonen.

Telenor har engasjert Det Norske Veritas for å gi råd om utbedring av arbeids- og produksjonsforhold hos leverandørene, og vi vil iverksette tiltak for å utbedre disse. Dette omfatter også forurensingsspørsmål.

- Vi vil også gå gjennom hvordan Telenor kan bistå disse barna fremover, men det er for tidlig å være konkret på dette nå. Det er viktig med god dialog med kompetansemiljøer som Redd Barna og andre, sier Kvalheim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.