Dansk tv avslørte tidligere denne uken farlige og uakseptable arbeidsforhold i bedrifter i Bangladesh som leverer mobilmaster til Telenor-selskapet Grameenphone og til svenske Ericsson.

Les: - Livsfarlige forhold hos Telenor-leverandører

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas var tidlig ute og sa at forholdene som var avdekket var uakseptable.

Kunne avdekket det selv
Ifølge Aftenposten kunne Baksaas unngått å bli tatt på sengen dersom han hadde hørt på rådene fra daglig leder Kristin Holter i etikkorganisasjonen Initiativ for etisk handel (IEH). Telenor er medlem av organisasjonen, og kunne dermed benyttet organisasjonens verktøy for risikokartlegging.

- Hadde Telenor brukt våre verktøy hadde de ikke blitt overrasket. Da ville de sannsynligvis avdekket de grusomme arbeidsforholdene i Bangladesh selv, sier Holter.

Hun forteller at IEH opplever Telenor som lite systematiske, og at organisasjonen hadde forventet mer av et selskap av Telenors størrelse.

- Vi har flere ganger siden 2006 påpekt overfor Telenor at de ikke har fulgt opp arbeidet med etiske retningslinjer internt og hos leverandørene, sier Holter til Aftenposten.

Redd Barna, som har et sponsorsamarbeid med telegiganten, sier Telenor må ta gjøre opp for seg ved å gi barna som jobber ved fabrikkene oppfølging og helsetilsyn.

Les også: - Må gi barna skolegang

Livsfarlig
Både Telenors og Ericssons etiske retningslinjer tilsier at leverandørene deres skal etterleve menneskerettighetene, overholde miljøkrav og følge FNs retningslinjer for bedrifters samfunnsmessige ansvar.

Ved underleverandørene ble det likevel avdekket bruk av barnearbeid, og livsfarlige arbeidsforhold. Abeiderne skrur blant annet sammen teletårnene i opptil 75 meters høyde uten sikkerhetstau, nett eller andre sikkerhetsforanstaltninger, og jobber usikret med rustbehandling av metallet over kokende vann og syrebad.

Burde lyttet til rådene
Telenors øverste ansvarlige for etikk, konserndirektør Hilde Tonne, sier at Telenor burde benyttet seg av IEH i stører grad.

- Dette er et eksempel på at det hos oss er avstand mellom liv og lære i forhold til det vi sier og det vi følger opp hos underleverandørene, sier Tonne til Aftenposten.

Tonne sier også at Telenor ikke har hatt gode nok kontrollrutiner.

Ministeren krever rapportering
Staten er største eier i Telenor. Næringsminister Dag Terje Andersen sier til Aftenposten at han nå kommer til å kreve at Telenor rapporterer til ham også om forholdene hos underleverandører de bruker i utlandet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.