Det skremmer Datatilsynet at flere og flere, både statlige og private aktører, lagrer informasjon om oss i tilknytning til de elleve sifrene vi fikk tildelt av staten da vi ble født.

Leif T. Aanensen i Datatilsynet forteller at han stadig får henvendelser fra folk som har opplevd alt fra at andre har tegnet mobilabonnement i deres navn, til saker der banker og større pengebeløp er inkludert.

- Jeg har sterk medfølelse for dem som blir ofre for id-tyveri, sier Aanensen.
Han forteller at de merker en økende tendens med denne formen for kriminalitet.

Mye info - på ulike steder
Ifølge Aanensen er det fri flyt av personnumre som øker trusselen for at noen skal stjele identifikasjonen din - og gjøre hverdagen sur for deg.

- Mange aktører lagrer informasjon i tilknytning til nummeret, og kommer det på avveie kan det suppleres med annen informasjon om deg, sier han.

Det skremmer ham hvor mange steder folk legger igjen nummeret sitt:



Det er for eksempel lett å skaffe informasjon om bankkontoen, bare noen har fått fatt i fødelsesnummeret ditt.

- Fødselsnummeret er en slags begynnelse. Dessverre er det slik i dag, at når du sender et fødselsnummer til banken, kan du få informasjon om konto og annet, sier Aanensen.

Frykter mer id-kriminalitet
Den store bølgen av id-tyverier har ennå ikke kommet til Norge, og politiet har heller ikke noe registret antall på anmeldelser av denne sorten. I USA føres det derimot statistikk som viser at 3,6 prosent av amerikanerne - eller 10 millioner, rammes av id-tyveri hvert år.

- Vi frykter en tilsvarende økning i Norge. Nordmenn er veldig velstående i en verdensmålestokk, det er bare tiden som vil vise at om en slik utvikling vil komme, sier Aanensen.

Han mener det er en smal sak å stjele informasjon som til slutt kan utgjøre en tydelig profil av deg.

- Gjennom skattelistene på nettet kan folk finne ut hvor mye du tjener og hvor stor formue du har. Da er det lett å velge seg ut et attraktivt offer, finne adressen, gå i postkassen og forsyne seg av det som ligger der. Deretter kan man drive systemtisk overvåkning av offeret, sier han.

Statlige gavepakker til kriminelle
Datatilsynet er ikke spesielt imponert over det Aanensen kaller statlige gavepakker til de kriminelle.

- Statlig sektor serverer gavepakker i form av selvangivelser i postkassen din. De sender også pass i brune konvolutter som alle kjenner igjen.

Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan personnummeret ditt kan misbrukes. Selv er Aanensen svært påpasselig med hva han bærer på seg.

- Folk må passe på hva de har i lommeboken sin. Selv har jeg ikke bankkort med bilde på. Det å ha et slikt id-kort er ikke smart om det blir stjålet. Man kan få lookalike-situasjoner der folk utgir seg for å være deg, sier han og legger til:

- Ofrene sliter veldig med troverdigheten når noen stjeler id-en deres. Det er ikke lett å rydde opp etterpå.

Har du blitt utsatt for id-tyveri? Kontakt oss.

Les rådene fra Datatilsynet om hvordan du skal unngå ID-tyveri her.

Diskuter saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.