Korrigert artikkel. Den mindreårigen jenta var ikke ansatt hos en av Telenors underleverandører.

I kjølvannet av avsløringer om livsfarlige arbeidsforhold ved Telenors underleverandører i Bangladesh har Telenor fått Veritas til å utarbeide en rapport som skal hjelpe telegiganten å rydde opp.

Torsdag formiddag ble rapporten presentert, og i den forbindelse la Telenors konserndirektør Jon Fredrik Baksaas nye kort på bordet.

Han fortalte et mannssterkt pressekorps at dødsfallet som ble avdekket i en dansk dokumentar i forrige uke ikke er det eneste.

Se de livsfarlige arbeidsforholdene her: Balanserer rundt syrebad

- Vi har hatt to ulykker som har endt i dødsfall i Bangladesh og Ungarn, fortalte Baksaas.

En mindreårig jente omkom da hun kom borti en strømførende ledning under oppføringen av Grameen Phones hovedkontor. Hun var ikke på jobb eller ansatt hos Telenors underleverandør, men en tilfeldig forbipasserende. I Ungarn måtte en arbeider bøte med livet da han falt ned i en sjakt for få dager siden.

- Jeg forteller dette for å gjøre det klart at dette er saker vi har tatt tak i og behandlet i Telenor-systemet, og de er nå sendt over til politietterforskning, sa Baksaas.

Kritikk fra flere hold
Dansk tv avslørte i forrige uke farlige og uakseptable arbeidsforhold i bedrifter i Bangladesh som leverer mobilmaster til Telenor-selskapet Grameenphone og til svenske Ericsson.

Les: - Livsfarlige forhold hos Telenor-leverandører

Se film fra fabrikken her: Balanserer rundt syrebad

Telenor har fått skarp kritikk for arbeidsforholdene, og for at selskapsledelsen hevdet å ikke kjenne til forholdene.

Veritas-hjelp
Veritas-rapporten skal hjelpe Telenor å rydde opp i uholdbare arbeidsforhold hos selskapets underleverandører og dårlig oppfølging av helse, miljø og sikkerhetsarbeidet (hms) i selskapet.

Rapporten påpeker flere forhold som verken er i tråd med kontraktsvilkårene, arbeidsmiljøloven i Bangladesh eller med Telenors etiske retningslinjer.

Et av de nye tiltakene er å opprette en egen enhet på konsernnivå som følge med at arbeidsmiljøet er sikkert i Telenor.

- Jeg har besluttet å etablere en enhet på konsernnivå som skal sikre hms-implementering og oppfølging hos underleverandører til Telenors operasjonelle selskaper, sa Baksaas.

I tillegg er det nå opprettet et prosjekt som skal foreta en kartlegging og gjennomgang av helse, miljø og sikkerhet ved konsernets selskaper og underleverandører. Dette inkluderer både formelle rutiner og oppfølging, samt identifikasjon og iverksetting av nødvendige endringer.

Utvider samarbeidet med Veritas
Et annet viktig element i arbeidet er å forsterke lederes og ansattes fokus og bevissthet rundt HMS - spørsmål i hele konsernet, skriver Telenor i en pressemelding. Telenor utvider samarbeidet med Det Norske Veritas. Veritas skal være rådgiver og foreta ytterligere revisjoner i Bangladesh og i andre markeder der Telenor har virksomhet.

- Denne rapporten leder oss et riktig steg videre i det viktige forbedringsarbeidet som nå ligger foran oss. Det vil umiddelbart bli satt fortgang i å utbedre de manglene rapporten påpeker, sier Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef i Telenor.

Se video:Slik kommenterer Baksaas dødsulykkene i Bangladesh(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.