Avsløringen av uholdbare arbeidsvilkår hos underleverandører av Telenor i Bangladesh har viktige sosiale og mellommenneskelige sider.

Men finansielt har ikke saken noen konsekvenser for Telenor. Den blir nærmest for en bagatell å regne.

– Hypotesen har hele veien vært at rent finansielt er dette blåst ut av proporsjon. Men saken er viktig og derfor deltok vi på presentasjonen i dag. Men operasjonelt vil dette få minimale eller ingen konsekvenser for Telenor, sier analytiker Espen Torgersen i Carnegie.

Les også: Innrømmer to nye dødsfall

Han mener Jon Fredrik Baksaas og Telenor gjorde en grundig gjennomgang av saken.

– Vi venter ikke noen kort- eller langsiktige konsekvenser verken for virksomheten i Bangladesh eller Pakistan, sier Torgersen.

Ikke bare slemme
Analytiker Ole Petter Kjerkreit i Enskilda sier seg enig med konklusjonen i Carnegie.

  – Saken er selvsagt både viktig og alvorlig, men rent finansielt er dette en bagatell i Telenor-sammenheng. Den eneste følgen som kunne oppstått var om Telenor skulle gått gjennom alle sine tusener av underleverandører grundig og de kostnadene det ville medført. Men det er lite trolig at det blir tilfelle, sier Kjerkreit.

Les også: Vil ta bonusen fra Baksaas

Å kreve at Baksaas fratrer sin stilling er i hvert fall ikke noen god ide.

– Telenor har tusenvis av underleverandører i verden. Baksaas kan ikke være ansvarlig for handlingene til alle disse. Telenor opptrer nok dessuten mye bedre enn mange andre aktører som har omfattende virksomhet, og tusenvis av ansatte, i u-land, som dessverre ikke har en kultur hva angår HMS som vi er vant med her i vesten, sier Kjerkreit.

Han mener det er viktige poenger som forsvinner i samfunnsdebatten rundt Telenor.

– Telenor har bidratt i stor grad til utviklingen av Bangladesh. Via sin eierandel i GrameenPhone har de direkte og indirekte skapt en mengde arbeidsplasser, og selskapet er en av de aller største skattebetalere i det lutfattige landet. Enda viktigere for Bangladesh har det nok vært at Telenor via GrameenPhone gikk relativt tidlig i gang med å bygge ut telekominfrastruktur av høy kvalitet i et land som nesten ikke har fastlinjetelefoni, sier Kjerkreit.

Se video:Slik kommenterer Baksaas dødsulykkene i Bangladesh(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.