De siste årene har flere it-bedriftene måttet takke nei til oppdrag fordi de ikke har hatt nok folk til å utføre arbeidet. Etterspørselen etter it-hoder har vært skrikende i et marked som definitivt har vært arbeidstakers.

De siste månedene har ting vært i endring. Finanskriser og børsuro gjør sitt for å dempe press og etterspørsel i næringslivet. Selv om tidene fortsatt er gode i it-bransjen, er det smart å gardere seg mot en eventuell smell.

Les også:
Skjebnetime for it-bransjen
- Smellen kommer

Det svenske it-nettstedet IDG.se mener dette er kompetanseområdene du bør sikte deg inn mot for å bli en het it-kandidat i skrinnere tider:

  • Trådløse systemer
    Ettersom stadig flere sluttbrukere forventer å jobbe når som helst overalt, blir mobilitet en ettertraktet kompetanse. Det er først og fremst innenfor Wimax og trådløst bredbånd etterspørselen øker.
  • Virtualisering
    Virtualisering er en av de viktigste drivkreftene bak konsolidering av datasenter. I tillegg er det en viktig faktor bak katastrofehåndtering.
  • Sikkerhet
    En av de viktigste grunnkompetansene, noe som også gjenspeiles i lønningene hos sikkerhets- og nettverksansvarlige. Det blir viktigere å kunne kombinere kunnskap innen sikkerhet med kunnskap om nettverk, trådløs teknikk, applikasjoner og operativsystemer.
  • Nettverk
    Mange selskaper har voldsomme mengder data i sine lagringssystemer og gjennomfører mange transaksjoner. Samtidig øker nettverkskompleksiteten og kravene til designkompetanse samt håndtering og administrasjon av nettverk.
  • Programleveranse
    Når nettverkene blir mer kompliserte, innebærer det at de også spenner over flere kontorer. Det blir derfor viktigere med fjernoppkobling, noe som øker kravet til de nettverkene som skal levere program og bearbeidelseskraft til sluttbrukeren.
  • Web 2.0
    Flere selskaper ønsker å tjene seg fete gjennom Web 2.0. For å komme seg dit er det mange som holder et øye på blogger, sosiale nettverk og wiki-er, som hvem som helst kan redigere. Dette øker behovet for kunnskap om Ajax, Dotnet og XML; webutviklingsteknikker som stadig krever oppdaterbare programmiljøer.
  • Forretningsanalyser
    Det blir stadig viktigere for bedrifter å bruke ulike analysesystemer. Stadig flere teknologibeslutninger får økonomiske følger - et aktuelt kompetanseområde er derfor kunnskap innen økonomi og finans, kombinert med it-kunnskaper.
  • Håndtering av databaser
    Det koster stadig mindre å lagre data på store disker. Jo mer innhold, desto mer kompetanse om datahåndtering trengs det.
  • Business intelligence
    Selskaper bruker mye penger på innsamling, analyse og bearbeiding av data, og forventer også å få noe tilbake for det. It-ansatte får oftere oppgaven med å måle, kontrollere og følge opp dette arbeidet.
  • X-faktoren
    Der spesialistene før var mest ettertraktet, går trenden mot at it-folk skal ha et bredt kunnskapsområde. Når nettverkene og systemene vokser, må du dermed ha kunnskap om flere områder.

Kilde: IDG.se(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.