Ny forskning Statistisk sentralbyrå har utført for for Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) viser at bruk av it i norske bedrifter har stor betydning for arbeidstakernes produktivitet. Og jo flere ansatte med høyere utdanning det er i bedriften, jo større er effekten.

- For første gang har vi solide analyser som viser at bruk av IKT bidrar til mer effektiv produksjon av varer og tjenester i Norge. Vi vet nå mer om forutsetningene for økt verdiskapning og økonomisk vekst gjennom bruk av IKT. Dette er viktig kunnskap for offentlig sektor og for næringslivet som skal hente ut gevinster av IKT-investeringene, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys i en pressemelding.

Mer it og raskere linjer lønner seg
Analysen viser at it generelt bidrar til økt produktivitet, og alle definerte indikatorer viser at it-bruk har positiv og signifikant effekt på foretakenes arbeidsproduktivitet.

Forskningen viser også at jo mer intensiv og bred it-bruken er, jo høyere er produktiviteten. De bedriftene som benytter alle it-anvendelsene i undersøkelsen (30 ulike anvendelser) har i snitt 24 prosent høyere produktivitet enn bedrifter som ikke bruker noen av disse.

Det lønner seg også for bedriftene å investere i raskere internett-linjer. Dersom antall ansatte i en bedrift som bruker bredbånd over 2 Mbit/s øker med 10 prosent, vil dette i gjennomsnitt kunne bidra til en produktivitetsøkning i bedriften på 1,9 prosent, indikerer SSB.

Link til hele undersøkelsen hos SSB .(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Raskere hjemme enn på jobb