Oktober ble krisens måned. Da november måned nærmet seg fikk mange bedrifter hastverk med å gjør raske kostnadskutt før månedsskiftet.

- Vi opplever at det er stor uro i bransjen. Mange er usikre, og følger særlig godt med, sier Mona Hermansen, daglig leder i ITForbundet til Dagensit.no.

Flere norske it-selskaper, blant dem EDB, Kitron og Software Innovation, har sagt opp ansatte, og flere stillingskutt i it-bransjen vil komme.

Les også:
Disse rammes hardest av krisen
It-jobbene fordufter

Dobler innmeldingen
Selv om statistikken fortsatt viser lav arbeidsledighet i it-sektoren, merker interesseorganisasjonene at ting er i gjære.


I gruppen NAV har kalt ingeniør- og ikt-fag var ledigheten i oktober på 0,7 prosent, to prosent opp fra samme måned ifjor.



Uroen kommer blant annet til uttrykk ved at ITforbundet får mange flere henvendelser enn vanlig fra arbeidstakere som ønsker informasjon om rettigheter i en nedbemanningssituasjon.

- Selv om ITforbundet er en forholdsvis liten og svært spesialisert fagforening, har vi doblet antallet nye medlemmer i oktober i forhold til en vanlig måned, forteller Hermansen.

20 minutters betenkningstid
Hun forteller at forhandlinger hun har vært med på har vært preget av høyt tidspress fordi arbeidsgiverne har forsøkt å komme i havn før 1. november.

- I en bedrift fikk arbeidstakere med 20 års ansiennitet 20 minutter på seg til å avgjøre om de skulle ta sluttpakke. Det mener jeg er ufint. Når folk har vært ansatt i 20 år burde ikke en måned fra eller til betyr noe, sier Hermansen.

Hermansen kjenner til at en bedrift nå sier opp ansatte uten noen form for kompensasjon.

- Men i de fleste bedriftene har vi klart å få i stand ok sluttpakker, sier hun.

Del erf#229er om hvordan nedbemanning i norske bedrifter gjennomføres. Kommenter artikkelen eller send epost her.

Arbeidsledig til advent
Hermansen tror kuttene som kommer nå bare er begynnelsen.

- Jeg tror vi kan vente flere informasjonsmøter og drøftingsmøter i november, med påfølgende oppsigelser i tide til månedsskiftet, sier Hermansen.

Hun understreker at dette bare er en antakelse:

- Men det ville forundre meg hvis det ikke blir sånn.

- Tidlig i leken
Fagforeningen Negotia har flere medlemmer i it-bransjen, og merker tydelig at flere bransjer nedbemanner. I første omgang er det byggebransjen som merker det mest, men generalsekretær Jørn Martinsen regner med at det vil spre seg til flere bransjer, også til it.

- Vi tror det fortsatt er tidlig i leken, og at vi nok vil oppleve mer trøkk senere, sier Martinsen til Dagensit.no.

Han mener det er vanskelig å spå når det braker løs i it-bransjen, fordi det fortsatt er en del store kontrakter som demmer opp for de helt store virkningene av den generelle økonomiske nedturen.

- Vi venter i gru og spenning, sier Martinsen.

Det vil komme
En annen av fagorganisasjonene som er representert i it-bransjen, Tekna, har ikke registrert oppsigelser eller nedbemanning i selskaper der de har medlemmer, men generalsekretær Kåre Rygg Johnsen mener at situasjonen i økonomien totalt sett tyder på at det kan komme.

Tekna har omtrent 50.000 medlemmer.

- Det ville være unaturlig dersom vi ikke så eksempler på oppsigelser i en så stor organisasjon, men noe stort antall tror vi ikke på. I enkelte utsatte bransjer, som bygg og kanskje it, vil vi trolig se at et større antall skifter jobb enn vanlig, mener Rygg Johnsen.

Flere søker råd
Både Negotia og Tekna får nå flere henvendelser fra medlemmene enn vanlig.

- Vi får flere henvendelservedrørende nedbemanning. Det betyr ikke at våre medlemmer nødvendigvis blir rammet av nedbemanning øyeblikkelig, men at de kommer til oss betyr at det er en viss fare for det, mener Rygg Johnsen i Tekna.

Del erf#229er om hvordan nedbemanning i norske bedrifter gjennomføres. Legg til kommentar under artikkelen eller send epost her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.