Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Mikaela Berg
Mikaela Berg les mer

Staten sponser Microsoft-konkurrent

Statsråd Heidi Grande Røys vil gjøre det lett å bruke OpenOffice i det offentlige.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys ønsker å utvide bruken av fri programvare i det offentlige. Derfor bevilger statsråden to millioner kroner til utvikling av løsninger som skal tilpasse offentlige etaters fagsystemer og arkiver til OpenOffice, et gratis alternativ til kontorprogramvare som Microsoft Office.

- Jeg ønsker å stimulere til økt konkurranse på markedet for kontorprogramvare. OpenOffice utgjør i dag et godt alternativ til etablert leverandøreid programvare på området. Utfordringen for mange virksomheter i offentlig sektor er at fagsystemer, for eksempel innen regnskap, økonomi eller arkiv og OpenOffice ikke fungerer optimalt sammen. Bevilgningen skal bidra til løsninger på dette, sier Heidi Grande Røys.

Pengene skal Fornyingsministeren sette inn på kontoen til Friprogsenteret, som er et nasjonalt kompetansesenter for fri programvare. De skal lede flere prosjekter for å utvikle de nødvendige løsningene.

Låst
- Fri programvare skal være et reelt valg i offentlig sektor. Vi har fått meldinger fra kommuner som opplever at sterke bindinger mellom fagsystemer og lukkede leverandøreide produkter. Dette innebærer at enkelte virksomheter må gi opp planer om å ta i bruk fri programvare. Dette er urovekkende. Den enkelte virksomhet eller kommune må fritt kunne velge alternative produkter når slike alternativ faktisk finnes, sier Grande Røys.

Hun understreker at det ikke er problemer med å bruke verken leverandøreide systemer eller frie systemer som OpenOffice. Problemets kjerne ligger heller i at en rekke fagsystemer er låst til en enkelt leverandør.