Ved årets slutt var 50.100 personer registrert som arbeidsledige i Norge. Bare i desember steg ledigheten med 29 prosent i forhold til ifjor – et vitnesbyrd om at mange bedrifter merker nedgangskonjunkturen.

Statistisk sentralbyrå ser for seg at det blir dobbelt så mange arbeidsledige i løpet av 2009.

Les også: Nå smeller det i Norge

Ansiennitet på vikende front
Men hvordan velger sjefen ut hvem som skal settes på gaten?

Ber om hjelp til å luke ut folk

I tradisjonelle industribedrifter har ansiennitet vært det viktigste kriteriet for utvelgelse av ansatte ved oppsigelse eller permittering. Det gjelder ikke nødvendigvis der arbeidsoppgavene er ulike.

- Når kunnskapsbedrifter skal slanke staben, er ansiennitet bare ett av kriteriene ledelsen legger vekt på, sier arbeidslivsadvokat Nicolay Skarning til DN.no.

Les også: Slik gjør du deg uunnværlig

Kvalifikasjoner først 
Ansiennitet har vært et sterkt forankret prinsipp i norsk arbeidsliv. Det har nesten hersket konsensus om at den som har vært lengst ansatt, trekker det lengst strået i lønnsspørsmål og ved oppsigelser.

- I kunnskapsbedrifter er kompetanse helt sentralt og da vil ansiennitet være av mindre betydning. De med lang ansiennitet har ofte mye kunnskap, og det vil ofte komme inn som et kriterium. Men å utelukkende legge vekt på hvor lenge man har vært ansatt i en kunnskapsbedrift blir for snevert, sier Skarning.

Hans advokatkollega Lars Kokkvold hos Haavind Vislie har samme erf#229.

- I kunnskapsbedrifter som ikke er bundet av noen tariffavtale, er det en tendens til at man legger mindre og mindre vekt på ansiennitet som utvelgelseskriterium. Man ser først og fremst på kunnskap og kvalifikasjoner bedriften trenger, sier Kokkvold.

Det er ikke YS særlig glade for.

Står parat til å sjekke arbeidsgiver
- Vi hevder ansiennitet fortsatt er et viktig kriterium. Fra tid til annen hender det at ansiennitet må fravikes fordi bedriftene har behov for noen med nøkkelkompetanse. Vår jobb er å etterprøve dette. Av og til opplever vi at det ikke stemmer, sier Anders Lindstrøm.

Han er avdelingsleder for juridisk avdeling i YS-forbundet Parat og merker at henvendelsene fra medlemmer er blitt flere etter at finanskrisen traff Norge. Parat organiserer bedrifter både i privat og offentlig sektor, blant annet i SAS-systemet, byggebransjen, it-bransjen og reiselivsbransjen.

Les også: Sjefer påvirkes av smisking

- Topper laget
Ifølge Parat er en av årsakene til at ansiennitet fravikes som kriterium, at bedriften vil holde på yngre arbeidstakere.

- Vi ser ofte at ledelsen i bedrifter prøver å toppe laget og benytter en omstillingssituasjon til å kvitte seg med dem de ikke lenger ønsker. Å få en oppsigelse etter mange år i samme bedrift etter en viss alder, kan gjøre det vanskelig å få ny jobb. En ting er ledelsens ønske om å beholde en dyktig medarbeider, men det å beholde den best kvalifiserte er ikke nødvendigvis nok. Menneskelige hensyn skal også spille inn, sier Anders Lindstrøm.

Les også: - Finanskrisen vil ramme eldre

Ifølge advokat Lars Kokkvold sier loven at det skal foretas individuelle avveininger mellom bedriftens behov og hvordan en oppsigelse rammer den ansatte.

- Har noen høy alder eller særlig lang fartstid skal også det vektlegges, sier han.

Les også: Ber om hjelp til å luke ut folk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.