En dataorm som går under navnet «Conficker» eller «Downadup» sprer seg nå svært raskt. Ifølge et innlegg på sikkerhetsselskapet F-Secures blogg har antall infiserte pc-er økt fra 2,4 millioner til hele 9 millioner bare i løpet av fire dager.

F-secure sier det er lenge siden de har opplevd noe lignende, og at dette er den raskeste spredningen av et virus eller orm de har sett på fem år. De berørte er bedrifter som ikke har oppdatert sine pc-er med en feilretting som Microsoft kom med i oktober.

Rammet Helse Vest
Også en rekke brukere her i Norge er berørt av ormen.

Ifølge digi.no har mer enn 10.000 pc-er hos Helse Vest måtte renses for ondsinnet kode. Spredningen av viruset gjorde at Helse Vest IKT ble tvunget til å stenge nettilgangen fullstendig, slik at de kunne få kontroll over situasjonen.

I spesielle situasjoner kan slike virus sette ut svært store organiasjoner, slik DnB Nor opplevde i 2007, Les også: Kan ett "fredagsklikk" stoppe 12.000 mann?

Sprer seg via USB-minnepinner
Conficker-ormen kan spre seg på flere måter, blant annet via USB-minnepinner. Dette gjør at ormen ligner litt på «gamle dagers» virus som spredde seg via disketter og andre flyttbare media. Pc-er kan dermed smittes ved at ansatte flytter infiserte filer mellom jobb og hjem.

Når ormen har smittet en pc forsøker den å kontakte inntil 250 ulike domenenavn som er valgt ut tilfeldig, og den laster så ned oppdaterte versjoner av seg selv. Det at ormen hele tiden kan endre seg gjør det vanskeligere for sikkerhetsprogramvare å ta knekken på den. Ormen har også evne til å knekke passord for å kunne komme seg inn på bedriftsnettverk.

De som står bak ormen kan ta full kontroll over alle infiserte pc-er. Enkelte i bransjen tror ormen potensielt kan skape det som blir verdens største botnet – et nettverk av pc-er som kan kontrolleres av personer med skumle hensikter, for eksempel til utsendelse av spam eller angrep mot andre datasystemer.

Du finner mer informasjon om sikkerhetshullet ormen utnytter, og hvordan det tettes, på Microsofts nettsider: klikk her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.