Mandag ble det kjent at den finske mobilgiganten Nokia kjøper det norske programvareselskapet Trolltech. Oppkjøpet skjer bare uker etter at giganten Microsoft la inn bud på det norske søkemotorselskapet Fast.

Les:
Nokia kjøper Trolltech
Microsoft byr på Fast

Det siste året har de internasjonale it-gigantene i aller høyeste grad spilt sine strategiske spill i offentligheten. Gjennom store oppkjøp har de fortalt både kunder og konkurrenter hva som er viktig for dem nå, og hva som skal bli viktig for dem i tiden fremover. Gjennom oppkjøpene har de også avslørt hvem av sine konkurrenter de retter lansen mot, og hvem de føler de trygt kan snu ryggen til i denne omgang.

Database-kappløp
Nylig var to av gigantene ute og sikret seg nye felter på spillebrettet.

Sun Microsystems kjøper det svenske databaseselskapet MySQL, utvikleren av verdens mest brukte åpen kildekode-database.

Sun blar opp en milliard dollar for å posisjonere seg i forhold til blant annet Oracle.

Les: Milliard dollar for svensk it-selskap

Databasegiganten Oracle offentliggjorde også onsdag at de vil kjøpe programvareselskapet BEA Systems for 8,5 milliarder dollar.

Les: Byr ti milliarder ekstra

BEA har konkurrert i mellomvaremarkedet med IBM og Oracle.

Oracle har fra før brukt 25 milliarder dollar på oppkjøp siden 2004, på blant annet Peoplesoft, Siebel og Hyperion. Det betyr at Oracle-sjef Larry Ellison har gjort oppkjøp for over 33 milliarder dollar på under fire år.

Søk viktig for Microsoft
På nyåret la Microsoft overraskende inn et bud på Fast Search & Transfer. Det norske selskapet har bygget opp en løsning for bedriftssøk som er langt bedre enn det Microsoft selv har klart å lage.

Les: Microsoft byr på Fast

- Bedriftssøk er i ferd med å bli et nødvendig verktøy for virksomheter av alle størrelser og bidrar til at medarbeidere kan finne, bruke og dele forretningskritisk informasjon raskt, sier Jeff Raikes, leder av Microsofts Business Division, i en pressemelding.

Søk er kanskje det viktigste strategiske satsingsområdet for Microsoft. De har prøvd lenge, men ikke fått det helt til på egen hånd. Gjennom kjøpet av Fast skaffer Microsoft seg et nytt våpen i konkurransen med blant annet Google.

Microsoft byr 1,2 milliarder dollar for Fast, 6,6 milliarder norske kroner.

Presset til strategiendring?
I november kjøpte IBM Cognos, et selskap som selger programvare for beslutningsstøtte (Business Intelligence).

Les: IBM vil gjøre sitt største kjøp

Oppkjøpet kan ha vært et tegn på strategiskifte for selskapet. IBM har vært nøye med å holde seg unna salg av ferdige applikasjoner, for ikke å konkurrere med sine partnere. I stedet har de konsentrert seg om å lage it-infrastruktur som deres partnere, såkalte ISV-er (Independent Software Vendor) baserer sine løsninger på.

IBM har lagt vekt på dette som en stor fordel i forhold til sine største infrastrukturkonkurrenter, Oracle og Microsoft, som begge er store på applikasjoner.

I strupen på sin største partner
Oppkjøp av de mindre, uavhengige programvareutviklere de siste årene kan ha presset IBM til å snu på flisen. Hvis for mange av de uavhengige programvareutviklerne blir kjøpt opp, vil også deres marked skrumpe.

Gjennom å kjøpe Cognos, meldte IBM seg på i direkte konkurranse med sin største programvarepartner, tyske SAP. Posisjoneringen kostet fem milliarder dollar.

Sap var også på handletur ifjor. Det tyske selskapet kjøpte franske Business Objects for 6,78 milliarder dollar, og igjen var målet å styrke sine leveranser innen programvare for beslutningsstøtte.

Dermed slukte Sap den nest største BI-aktøren, mens IBM sikret seg nummer tre. SAS Institute er markedsleder innen BI.

De fire store, SAP, IBM, Microsoft og Oracle, eier nå rundt halvparten av BI-markedet , et marked som er verdt rundt fem milliarder dollar årlig.

Kjøper åpen kildekode-miljøer
Flere av de store selskapene har sett behovet for å skaffe seg "alibier" innen åpen kildekode. Yahoo kjøpte ifjor åpen kildedekode messaging-leverandøren Zimba for 350 millioner dollar. Programvareselskapet Citrix Systems kjøpte virtualiseringsprodusenten XenSource for 500 millioner dollar.