Tandberg Data er i skikkelig knipe. Selskapet har hatt et betydelig driftsunderskudd de siste kvartalene, og det er årevis siden selskapet har hatt noen positiv bunnlinje. Med ett ben i skifteretten er Tandberg Data likevel verdt én milliard kroner mer enn it-kjempen Tandberg ASA.

De siste par månedene er en tredel av arbeiderne kastet ut sammen med det gamle styret. I samme dragsug forsvant administrerende direktør Per Kristian Jacobsen, og nå er det satt i gang et livredningsforsøk for å dekke selskapets gjeld på 150 millioner kroner.

Ville solgt
Onsdag skal aksjonærene i Tandberg Data godkjenne at gjelden konverteres til aksjer, slik obligasjonseierne gikk inn for mandag.

Les: Tandberg Datas långivere sier ja

Etter denne emisjonen vil det være åtte milliarder aksjer i handel.

- Jeg ville solgt, svarer analytiker Fredrik Thoresen i DnBNor Markets når han får spørsmål om hva han ville gjort som aksjonær.

- På 79 øre, som prisen er i dette øyeblikk, er det et lykketreff. Selskapet prises nå til 8,7 mrd kroner, sier han.

Tandberg Data vs Tandberg ASA
Ifølge analytikeren er det absurd Oslo Børs' minste selskap tirsdag er et av de dyreste på hele børsen.

- Til sammenlikning prises videokonferanseselskapet Tandberg til 7,7 milliarder kroner. De har en vanvittig god cashflow og gode fremtidsutsikter, og prises altså til en milliard kroner mindre. Mener du Tandberg Data er verdt mer enn Tandberg ASA? spør han retorisk.

Les også: - Daytrading gone wild

- Kalkulatortrøbbel
Thoresen forklarer prisingen med at daytraderne har tatt fullstending av.

- Dette er kalkulatortrøbbel. Det hadde vært lurt å legge sammen antall aksjer etter utvanning ganger dagens kurs og se hvilket tall du kommer frem til, nemlig 8,7 milliarder kroner, sier han.

Analytikeren mener det må tas høyde for en aksjeutvanning som garantert vil komme om selskapet ikke skal gå konkurs.

- Det er et paradoks at du kan prise selskapet til en milliard mer enn Tandberg når man står med ett ben i skifteretten. Selskapet må prises ut fra den kommende utvanning. Vi mener det ikke er noen scenarier som gjør at selskapet plutselig er mer verdt enn Tandberg ASA, sier han.

Betaler for gammel moro
En konkurs for Tandberg Data hadde definitivt vært et faktum om obligasjonseierne hadde sagt nei til konverteringspakken som skal klubbes gjennom onsdag.

- Selskapet måtte hente 150 millioner kroner inn for å betale gammal moro. Hadde de ikke klart å hente inn det for å kompensere for et nei fra obligasjonseierne, hadde den største kreditoren, Cyrus Capital, slått dem konkurs, sier Thoresen.

Tandberg Data skylder kreditoren 120 millioner kroner, og klarer gjeldsslaven å hente inn 150 millioner, vil de sitte igjen med 30 millioner for å sikre lønnsom drift ut året.

- Jeg tror det blir utfordrende, sier analytikeren.

Thoresen tror heller ikke det blir lett å oppdrive 150 millioner kroner.

- Noen investorerer vil kanskje se at to øre er en fair pris for selskapet. Men jeg tror mange allerede er spurt om å bli med i garantikonsortiet, så det virker som de sliter med å få opp interessen.

Om ikke alle aksjonærene i selskapet stiller opp, mener Thoresen en konkurs er uunngåelig. Han synes heller ikke redningsplanen som skal vedtas onsdag ser særlig fristende ut.

- Vi har tatt ned kursmålet fra fem til to øre fordi det er en høyere utvanning enn vi hadde regnet med, sier han.

Onsdag klokken 09:00 er det ekstraordinær generalforsamling i Tandberg Data - følg med på Dagensit.no og DN.no!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.