Tandberg Data fikk nok en dag juling på Oslo Børs. Aksjen falt til slutt 60 prosent til 2 øre. Sluttnoteringen er identisk med kursen på tegningsrettene til emisjonen som nylig ble gjennomført i selskapet. Så sent som onsdag i forrige uke ble aksjen handlet til 20 øre.

Dermed har aksjen falt 90 prosent på en uke.

- Vi har vært forundret over at det i perioder var så stor spread mellom tegningsrettene og aksjen, sier analytiker Fredrik Thoresen i DnB Nor Markets til DN.no.

Spleiser aksjen
Analytikeren peker på at det har vært mye internetthandel i aksjen, og at daytradere kan ha vært lokket av det såkalte "penny stock"-fenomenet.

- Det kan være at den virker mindre forlokkende for den type tradere nå som den blir spleiset, sier Thoresen.

I morgen, torsdag, blir aksjen spleiset i forholdet 100 til en. DnB Nor Markets har i dag tatt ned kursmålet fra 0,02 kroner aksjen til 0,015 kroner, tilsvarende 1,5 kroner etter morgendagens spleis.

- Vi ser fremdeles risiko for at selskapet trenger ytterligere finansiering i løpet av 2008. Fra denne emisjonen sitter det igjen med netto 135 millioner kroner, samtidig som det har 130 millioner kroner i rentebærende gjeld som forfaller i løpet av året. Det gir ikke noen spesiell styrke til arbeidskapitalen, sier Thoresen.

Presset situasjon
Analytikeren peker på at selskapet står foran en stor omstruktureringsprosess som blant annet fører til at en tredjedel av arbeidsstokken må forlate selskapet. Samtidig må man legge om produktporteføljen for å øke marginene.

- Det er mye som skal klaffe, konstaterer Thoresen.

- Er det risiko for at selskapet går konkurs?

- På våre estimater ser vi at situasjonen kan være presset mot slutten av 2008, dersom man ikke får ytterligere finansiering. Om det betyr at selskapet har mulighet til bankfinansiering, eller om det er aksjonærene som igjen må bli bedt om å punge ut er vanskelig å si i dag, siden det er vanskelig å forutsi kreditiorers eventuelle krav for fremmedfinansiering, sier Thoresen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.