Da John Markus Lervik presenterte Fasts kvartalstall i februar 2007 nevnte han ikke en avtale med det australske Telstra. Det var uvanlig for børsnoterte Fast, som ellers var svært flittige med å rapportere alle avtaler over 500.000 kroner. Og denne avtalen hadde en potensiell verdi på hele 89 millioner kroner.

Selv om avtalen ikke ble nevnt eller meldt var den medregnet i årsregnskapet, skriver Dagens Næringsliv. Det spesielle med dette er at avtalen bare var en intensjonsavtale, og at den allerede hadde vært død i tre uker da tallene ble lagt frem, skriver avisen.

Les også: Fasts børsbløff

En smaksprøve
Avtalen var nemlig en såkalt MOU-avtale ("Memorandum of understanding"), en kanskjeavtale Fast brukte flittig for å få selskaper interessert i sin programvare. I avtaleteksten sto det at avtalen utløp 19. januar 2007, eller hvis en endelig avtale ble underskrevet før dette.

Avtalen var altså død da Fast la frem tallene i februar, og siden Fast ikke hadde varslet om den, hadde markedet ingen mulighet til å finne ut at tallene var oppblåste, skriver Dagens Næringsliv.

Slipper unna?
Fast har overfor Kredittilsynet hevdet at avtalen fremdeles er under forhandlinger, men med en annen avtalepartner, som Fast nekter å oppgi navnet på. Det spørs om det overbeviser Kredittilsynet, som insisterer på at politiet skal etterforske saken. Telstra-avtalen inngår i et større mønster der Fast tilsammen har blåst opp sine regnskaper med 250 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Men så langt har både Oslo-politiet og Økokrim nektet å etterforske og begrunner dette med kapasitetsproblermer. Spørsmålet er nå om statsadvokaten i Oslo vil pålegge dem å etterforske saken.

Les også: Fast kan bli etterforsket

Fasts aksjonærkontakt Geir Harald Aase henviser spørsmål videre til Microsoft, og John Markus Lervik svarte ikke på henvendelser fra Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.