Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Administrerende direktør Pat Clarke (t.v.)og finansdirektør Erik Hansen i Tandberg Data. Jonas Blich Bakken
Administrerende direktør Pat Clarke (t.v.)og finansdirektør Erik Hansen i Tandberg Data. Jonas Blich Bakken les mer

Tandberg Data kjøper Storage

De har kranglet så busta fyker, men nå vil Tandberg Data kjøpe Tandberg Storage.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Tandberg Data og Tandberg Storage har ikke vært gode venner i sommer. De har kommet anklager om avtalebrudd og en samarbeidsavtalen mellom dem er sagt opp.

Les mer: - Har oppfylt forpliktelsene

Nå kommer det imidlertid melding om at Tandberg Data skal fremme tilbud om å overta alle aksjene i Tandberg Storage, og betale med Tandberg Data-aksjer. Selskapene kan dermed bli slått sammen igjen etter at Tandberg Storage ble utfisjonert i 2003.

- Vi kan drive dette mer effektivt sammenslått, sier Gudmunur Einarsson, styreleder i Tandberg Data, til Dagensit.no

- Betyr dette at utskillingen av Tandberg Storage var mislykket?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier han.

Har levd på kanten av stupet
Det er to hardt prøvede selskaper som nå slår seg sammen.

Tandberg Data var i akutt pengemangel på slutten av året i fjor, og de langsiktige utfordringene er ikke over.

Tandberg Storage har gått så dårlig at man på forrige kvartalspresentasjon i Tandberg Data diskuterte hva som ville skje hvis partneren Tandberg Storage gikk konkurs. I andre kvartal tapte selskapet 19 millioner kroner før skatt, med en omsetning på 54,1 millioner.

Bytteforholdet er avtalt til 15,5 Tandberg Storage-aksjer per aksje i Tandberg Data.

Skviser kreditorene
Budet er imidlertid langt fra betingelsesløst og Tandberg Datas harde betingelser vitner om at Tandberg Storage er et selskap i store problemer.

Tandberg Storage har et usikret obligasjonslån på 42 millioner kroner og et annet lån på 15 millioner som har førsteprioritetspant i driftstilbehøret. Budet forutsetter at 39,7 prosent av lånet på 42 millioner slettes og at halvparten av det resterende lånet konverteres til Tandberg Storage-aksjer til den avtalte byttekursen på 0,1 krone per aksje.

For lånet på 15 millioner krever Tandberg Data at 15 prosent samt sikkerheten slettes, og at halvparten av det resterende konverteres til Tandberg Storage-aksjer.

Videre skal retten til å motsette seg ny gjeld falle bort for begge lånene.

Disse vilkårene har de imidlertid allerede fått aksept for fra tre hovedaksjonærer i Tandberg Storage, som også eier mye av obligasjonsgjelden. Selskaper kontrollert av Helge B. Risnes, Per M. Hjelde og familien Loen har gitt sin forhåndaksept og de kontrollerer tilsammen 22,8 prosent av aksjene, samt 13,5 millioner av det minste obligasjonslånet og 19 millioner av det største.

Årets største børstapere
Og reaksjonene lar ikke vente på seg på Oslo Børs. Tandberg Data stiger 11,39 prosent, mens Tandberg Storage faller 35,90 prosent.

De to selskapene er de største taperne på børsen hittil i år. Tandberg Data har falt formidable 99,07 prosent siden nyttår, mens Tandberg Storage, etter dagens kraftige fall, er ned 89,84 prosent.

Les også: Ny nedtur for Tandberg Storage

Dagensit.no kommer tilbake med mer