For et halvt år siden anmeldte Kredittilsynet it-selskapet Fast Search & Transfer for brudd på regnskapsloven.

Økokrim avviste da å ta tak i saken, på grunn av ressursmangel. Nå er situasjonen en annen.

Razzia og siktelse
Økokrim gikk torsdag morgen til aksjon mot Fasts kontorer, og har tatt ut siktelse mot selskapet og datterselskapet Fast International AS.

- Vi har ryddet bordet. Da saken først ble vurdert for seks måneder siden hadde vi ikke mulighet til å gripe fatt i den, sier Økokrim-sjef Einar Høgetveit til Dagensit.no.

Statsadvokat Bård Thorsen vil ikke kommentere om Økokrim har vurdert å sikte Fast-sjef John Markus Lervik eller andre enkeltpersoner i selskapet.

- Har dere ryddet bordet for Fast fordi dere vurderer saken annerledes nå enn dere gjorde for et halvt år siden?

- Nei. Vi har hele tiden vurdert at saken er viktig, og det skrev vi også i avslagsbrevet den gang, sier Høgetveit.

Ifølge Thorsen er det jobbet på spreng for å skape rom for Fast-saken.

Andre må gå
At Fast-saken nå får oppmerksomhet fører til omprioriteringer i det økonomisk pressede Økokrim.

- Det vi nå gjør vil få betydning for fremtidige saker. At vi tar tak i Fast-saken betyr at vi ikke vil ha mulighet til å etterforske andre, sier Høgetveit.

Ifølge Høgetveit kan han ikke si hvilke konkrete saker som er nedprioritert.

- Fast-saken er ikke holdt opp mot noen andre, sier Økokrim-sjefen.

Høgetveit vil ikke kommentere hvor mye ressurser som er satt av til å etterforske regnskapsjukset i Fast.

- Det kommenterer vi aldri. Hvor mye ressurser vi bruker avhenger av sakens art, og det er for tidlig å si om denne saken, sier han.

Vil ikke vurdere alvorlighetsgrad
Da verken Oslo politidistrikt eller Økokrim ville bruke ressurser på å etterforske saken, sendte Kredittilsynet den til Statsadvokaten.

Ifølge Høgtveit er Økokrims avgjørelse om å nå bruke ressurser på Fast en avgjørelse som er tatt av Økokrim alene, og ikke etter påvirkning fra Statsadvokaten.

- Hvor alvorlig er det at et (daværende* red anm) børsnotert selskap blir siktet for brudd på regnskapsloven?

- Jeg vil ikke si noe om hvor alvorlig det er. Vi får se hva denne saken kaster av seg, og det er for tidlig å si. Men saken er ihvertfall av oss vurdert som viktig å bruke ressurser på, sier Økokrim-sjefen.

(* Red. anm.:Forholdene som siktelsen bygger på skriver seg fra tiden før Fast ble kjøpt opp av Microsoft og tatt av børs.)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.