Trond Mohn (73) er kjent som industribygger og som gavmild milliardær. Han er også blitt kjent på bergensk folkemunne som «Frank Shorter», en referanse til sportsklærne, og viljen til å ta risiko i markedene. Mohn har i mange år handlet ivrig så vel i aksjemarkedet, som i valutamarkedene. Ifjor endte det i minus, og bergenseren måtte ta et valutatap på 528 millioner kroner i regnskapet for datterselskapet Wimoh.

«Realisert valutatap var 440 millioner for 2015. Men med 5.2 milliarder kroner i valutagevinst for 2001–2014 kan jeg ikke si annet enn at det må være lov til å ha et dårlig år», skriver Mohn i en tekstmelding til DN.

Resten av valutaeffekten i regnskapet er ifølge ham knyttet til skipsinvesteringer i dollar som han har sikret.

Siden nyttår har valutamarkedene snudd til Mohns fordel.

«Det urealiserte tapet er p.t. null», skriver Mohn.

Valutatradingen lå tidligere i datterselskapet Wimoh Finans, som nå er tatt inn i selskapet Wimoh as.

Wimoh inngår i konsernet Meteva, som kunne vise til et resultat før skatt på 576 millioner kroner ifjor, blant annet etter flere vellykkede selskapssalg.

Mohn ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer til regnskapene for 2015.

– Nei, jeg har ingen kommentarer takk. Jeg er pensjonist, sier Trond Mohn til Dagens Næringsliv.

– Finansresultatet er sterkt preget av uroligheter i finansmarkedene, med sterk nedgang i oljepris med dertil endringer i valutakurser, skriver Mohn i årsberetningen.

I tillegg til å satse i finansmarkedene, kjøpte han også på tampen av fjoråret midtbygget til DNBs hovedkvarter i Bjørvika. Prisen var 3,9 milliarder kroner, inkludert gjeld. Arctic Securities bisto Mohn med tilrettelegging av kjøpet. Mohn er også største aksjonær i meglerhuset, med 36 prosent av aksjene.

Ved utgangen av fjoråret hadde Meteva en bokført egenkapital på 10,6 milliarder kroner og en rentebærende gjeld på 4,4 milliarder.

Milliongave til tvillingbror

Trond Mohn er kjent for å dele ut rause gaver til idrettslag over hele landet, men særlig i Bergen-området. Enorme beløp er også gitt til flere sykehus. I et intervju med Dagens Næringsliv høsten 2014 anslo Trond Mohn at han opp gjennom årene har gitt rundt tre milliarder kroner til veldedige formål.

Tidligere i år ble det også kjent at han har gitt 100 millioner til tvillingbroren Stein Mohn. Brødrene har ikke hatt kontakt siden 1982, da Stein brøt med sin far Frank og tvillingbror Trond etter en krangel om familiens forretninger i Houston.

I begynnelsen av februar i år dukket plutselig Stein Mohn opp blant de største aksjonærene i panteautomatselskapet Tomra med en aksjepost verdsatt til nærmere 80 millioner kroner. Han bekreftet overfor DN at denne var finansiert ved hjelp av penger han fikk av sin bror i 2015.

Tilsammen utdelte Mohn gaver for 490 millioner kroner i 2015, ifølge årsregnskapene.

Trond Mohn hadde samlet aksjer i markedet for 711 millioner kroner ved årsslutt, etter et verdifall på 125 millioner kroner det siste året. Obligasjonsporteføljen var på 1,1 milliarder kroner, etter et verditap på 42 millioner kroner. I tillegg hadde han pengemarkedsfond for 906 millioner kroner, og disse holdt seg i verdi.

Skattesmell

Trond Mohn ble også ilagt ekstraskatt på hele 108 millioner kroner ifjor, etter salget av industribedriften Frank Mohn til svenske Alfa Laval i 2013.

Da Trond Mohn og søsteren Marit Mohn bestemte seg for å selge det familieeide selskapet Frank Mohn as til svenske Alfa Laval for 13 milliarder i 2013, gikk sønnen Frederik W. Mohn hardt ut mot faren, og truet med å gå rettens vei for å få stoppet salget. Etter noen runder la bråket seg, og Frederik W. Mohn ble kjøpt ut av familieselskapet Wimoh as for fire milliarder kroner.

Frederik W. Mohn
Frederik W. Mohn

Mohn har i løpet av fjoråret også kjøpt ut søsteren og sønnen hennes Stian Westlake for i underkant av 3 milliarder kroner av Wimoh.

Det fremkommer av 2015-regnskapet til Westlake og Mohns investeringsselskap Marstia Invest. Begge er bosatt i Storbritannia.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.