Å investere 1 milliard kroner og få igjen 17 milliarder er noe de fleste investorer bare kan drømme om. Men ifølge en ny rapport er dette et sannsynlig utfall av 24 prosjekter som skal sende offentlige tjenester ut på nett. Suksessen med selvangivelse på nett skal spres til en mengde andre offentlige tjenester.

Les også: Investerer en milliard kroner for å spare 17 milliarder

Men kunne vi spart enda mer hvis vi var villige til å investere? Venstre mener svaret er et soleklart ja, og advarer om at vi er avhengige av å bli mer effektive.

- Det at vi ikke gjør dette undergraver hele velferdsstaten, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun savner fornying av regjeringens tankegods.

- Statsministeren snakker fortsatt som om det å fornye velferdsstaten handler om skatt, sier hun.

Les også Stoltenbergs svar: - Vi har heldigvis økt investeringene

Vil ikke fungere
Skei Grande peker på NAV som den største utfordringen i dag.

- Det er umulig å få NAV-reformen til å fungere bra hvis de ikke samordner it-systemene, sier Skei Grande, og viser til at NAV nå har fem ulike programmeringssystemer og over hundre ulike it-plattformer, noen av dem så gamle at de er DOS-baserte- systemet som kom før Windows.

- Hadde NAV vært en privat bedrift ville de gått til banken og sagt ”vi må låne til nytt datasystemer – ellers går bedriften konkurs”, sier hun.

Vi kan få bedre kvalitet, tjene inn investeringene mange ganger– og det blir mer spennende å jobbe i offentlig sektor, Trine Skei Grande.

- Det brukes jo en del på it-utvikling i NAV?

- Ja, men det brukes bare på å glatte til det de har. De har ingen fundamental plan om et enhetlig system, de skal ikke i mål med noe – de sørger bare for å slukke branner i systemene de har, sier hun.

Hun mener det vil koste mye å rydde opp, 6-7 milliarder kroner eller kanskje mer. Men hun mener Norge bør bruke dette for å få et løft, utenom vanlige driftsbudsjetter.

- Det å gjøre noe med NAV krever store beløp, men muligheten for innsp#229 er helt enorm, sier hun.

Bedre for de som ikke takler it?
Men problemene og mulighetene stopper ikke med NAV, mener Skei Grande.

- Politi og UDI bruker for eksempel fremdeles taxi til å sende dokumenter. Jeg kjenner knapt noen asylsøkere som ikke har historier om forsvunnede dokumenter, sier hun.

Helsevesenet har også brukt drosjenæringen mye for å sende helseinformasjon, fordi de ikke har it-systemer som er godkjent for slik informasjonsutveksling. Og innen helse er det svært mye som bør gjøres med it, mener Skei Grande.

- De gamle burde ikke være avhengige av å nå frem til trygghetsalarmen, de kunne hatt en ”klokke” på armen som skjekker pulsen og andre vitale data. Det kunne gått en alarm hvis du får flimmer, sier hun, som eksempel på hva man kan gjøre.

På denne måten mener hun man kunne man vært sikret hele døgnet og man hadde kanskje ikke trengt å gjennomføre så mange manuelle rutinekontroller, noe som også vil frigjøre ressurser. Hun har tro på økt selvbetjening via nettjenester, og tror ikke dette vil gå utover de som ikke takler it.

- Hvis vi lager gode systemer vil man frigjøre kapasitet til å følge opp de som ikke klarer dette. Slik det er nå blir det vanskelig for alle, sier hun.

Dårlig system - lite verdsatt
Skei Grande mener dårlige systemer i mange tilfeller kan gå på motivasjonen løs, og føre til at folk velger andre arbeidsplasser.

– Du ser hvor enkelt det kunne vært gjort og føler at du kaster bort tiden din – og at tiden din blir lite verdsatt, sier hun.

Hun mener investeringene både er svært lønnsomme, fører til bedre tjenestekvalitet, og kan gjøre det mer spennende å jobbe i offentlig sektor.

- Like før jul gikk tre NAV-sjefer av i protest, ikke fordi de ikke får mer penger, men fordi de må kutte ansatte fordi de skal lappe på gamle datasystemer. Det føles ikke meningsfullt, for systemene blir egentlig ikke bedre, sier hun.

Les også Stoltenbergs svar: - Vi har heldigvis økt investeringene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.