Det åpne mobile operativsystemet Android nærmer seg lansering. Systemet er et resultatet av samarbeid mellom en rekke teknologiselskaper i The Open Handset Alliance.

De første håndsettene basert på Android skal være klare for hyllene allerede i oktober eller november i år.

Det knytter seg store forventninger til operativsystemet av flere årsaker. Den ene er at det er basert på Linux, en annen at det støttes av Google. Men mest sentralt er at det ikke eies av en stor aktør slik Symbian (Nokia), Windows Mobile (Microsoft) og Mac OS (Apple).

Se skjermbilder av Android i vår bildeserie.

Alle deler av Android kan erstattes eller tilpasses. Det skilles ikke mellom integrerte og tredjeparts programmer. En mobilprodusent, operatør eller bruker for den saks skyld kan selv endre utseende og funksjonalitet i alle deler av telefonen uten å betale lisens til noen.

Har du en god idé til en applikasjon kan du i tillegg vinne fem millioner dollar gjennom konkurransen Android Developer Challenge.

Nytt grensesnitt
Nå har Open Handset Alliance sluppet en ny versjon av sitt utviklerverktøy (SDK) til Android som er versjon 0.9 SDK r1 Beta. Av det kryptiske navnet kan vi lese at dette er en nesten ferdig versjon av verktøyet.

Den største endringen i denne versjonen av Android er nok at det er kommet en rekke nyheter i grensesnittet og en venteskjerm med tilpasset bruk av småapplikasjoner (widgets, gadgets). Tanken er at brukerne skal kunne velge selv hvordan venteskjermen skal se ut. Denne tanken kjenner vi igjen fra Apples iPhone 2.0 grensesnitt.

Det er så langt ikke bekreftet utgivelser av noen smarttelefoner med Android i Norge foreløpig, men de første vil nok dukke opp før jul.

Du kan selv laste ned utviklerverktøyet som inneholder en emulator som gir deg mulighet til å prøvekjøre Android (ekstern lenke).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se skjermbilder av Android i vår bildeserie.