HTC Touch HD har markedets foreløpig største skjerm for en mobil- eller smarttelefon. Den er på hele 3,8 tommer diagonalt og er dermed større enn iPhone, Samsung Omnia og Sony Ericsson X1 og Nokia 5800. I tillegg har Touch HD flere piksler (bildepunkter) enn konkurrentene med en oppløsning på 480x800 piksler. Ingen bør bestride at dette er et godt utgangspunkt for en trykktelefon.

  Resten av telefonen er ganske anonym, men langt fra stygg. Dekslene er sorte og har både matte overflater og noen i høyglans. Hele fronten ligger under en heldekkende glassplate som gir et elegant uttrykk. Svært presentabelt på både møteroms- og kafébordet. Det eneste som bryter den sorte overflaten er kameralinsen som er satt inn i et felt av rustfritt stål, et designelement HTC har brukt på andre Touch-modeller også.

Fysiske knapper finnes det et minimum av. Her er det kun volum, svar, legg på, hjem og tilbake som er representert. Jeg kunne ønsket meg en kameraknapp i tillegg så bildene ikke bærer preg av at man trykker på skjermen når man tar bildet.

Bedre respons
Heldigvis representerer Touch HD en forbedring innen HTC trykkbaserte grensesnitt TouchFLO 3D. Det er det beste de har levert så langt, med mindre hakking og færre feiltrykk. Man får rett og slett mindre uønsket oppførsel fra telefonens side enn før. Men det er fortsatt et stykke igjen før HTC kan matche Apples og Nokias trykkgrensesnitt på respons og treffsikkerhet.

En stor fordel med Touch HD er at den store skjermen gjør en del oppgaver lettere enn på tidligere modeller. Blant annet blir det mer hensiktsmessig å bruke fingeren i stedet for pekepinn til en del oppgaver. De virtuelle tastaturene blir også lettere å bruke enn før, men jeg foretrekker fortsatt å bruke et virtuelt T9-tastatur fremfor et fullt qwerty på skjermen så lenge fingeren er inntastingsverktøy.

 

For brukere som skriver mye på mobilen vil jeg fortsatt anbefale en modell med fullt taststaur i breddeformat fremfor tastatur på skjerm.

Bedre flyt
HTCs grensesnitt TouchFLO 3D blir litt bedre for hver telefonmodell som kommer ut. Nå begynner det å ligne noe, og jeg merker at jeg stadig bruker mindre tid i det grusomme standardgrensesnittet til Windows Mobile, ettersom TouchFLO dekker stadig flere behov.

  Grensesnittet består som vanlig av en ikonlinje nederst på skjermen, mens hovedbildet brukes til innhold. I tillegg til de vanlige funksjonene har man nå også fått en aksjefunksjon som lar brukeren legge inn en portefølje med aksjer de kan følge kursene på. Innholdet er levert av Yahoo og man finner de aller fleste tickerne på Oslo Børs i søkefunksjonen. Men dette er tross alt en nisjefunksjon i forhold til bildealbum og musikkavspilling. Heldigvis kan dette og andre programmer man ikke bruker, fjernes fra venteskjermen. Man kan også stokke om på rekkefølgen, og det hele er blitt riktig så brukervennlig.

Nett og multimedia
Nettleseren i Touch HD er som på de andre Touch-telefonene Opera Mobile 9.5. Etter min mening gir denne nettleseren den beste mobile nettopplevelsen i dag, og det blir dermed også en fjær i hatten for HTC.

  Musikkstøtten i telefonen er det ikke mye å si om. Musikken er enkelt tilgjengelig i grensesnittet og kan enkelt spilles av og blas i. Bilder er på samme måte lett og morsomt å bla i, men bildene man tar med telefonen er sørgelige greier.

Det sitter et fem megapiksel kamera i Touch HD og det er ikke en god ting å si om det. Bildene blir uskarpe og mørke og det er ikke noe lys eller blits på telefonen. Fra man trykker på utløseres til bildet tas tar det hele fem sekunder. Det er et under at et mobilkamera kan yte så dårlig på en ellers god telefon. På toppen av alt skal elendigheten lagres i hele fem megapiksler. Dette kunne HTC spart seg.

Konklusjon
HTC Touch HD er det beste HTC har gjort så langt innen sitt Touch-segment. Den store klare skjermen gjør hele forskjellen på en slik telefon. Når skjermstørrelsen i tillegg ikke går nevneverdig ut over størrelsen på resten av telefonen er HTC på sporet av noe stort. Bare synd at det går ut over størrelsen, og dermed ytelsen, på batteriet.

Les flere tester i vår testseksjon.