Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Mobilsurf på deling

Vil du ha wlan på hytta, men mangler bredbåndslinje? Da er en mobilruter svaret.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mobilt bredbånd er i eksplosiv vekst og nærmere hver fjerde mobilbruker bruker også mobilt bredbånd. De fleste av oss går på nett gjennom usb-modemer i en bærbar pc, men det finnes også løsninger så flere kan dele på en enkelt mobil bredbåndstilkobling.

Vi har testet en Option GlobeSurfer III ruten som går på nett via turbo-3G samtidig som den gir deg alle fordelene med trådløst nettverk.

Globesurfer III er ikke den eneste ruteren av denne typen, vi har også prøvd D35 Wlan Router fra Ice.net, som vi sammenligner med her.

Fritt valg
Den store forskjellen er at GlobeSurfer III lar deg bruke et valgfritt simkort, mens Ice.Nets ruter kun går mot ett Ice.net-abonnement.

Selv om det beste nok er å ha et eget dataabonnement med fastpris som man bruker til ruteren stiller man fritt til å skifte simkort til den operatøren som har best dekning eller om man ønsker at noen andre skal betale for trafikken.

Hos Ice.net koster ruteren 495 eller 2 495 kroner avhengig av abonnementsvalg. GlobeSurfer III koster rundt 3 300 kroner i nettbutikker.

Størrelse
En annen åpenbar forskjell mellom de to er størrelsen. Bare ved å se på bildet under burde man ikke tenke så lenge på hvilken ruter man ønsker å ha i sekken. Men det er jo et viktig poeng for mange at Ice.net har vesentlig bedre geografisk dekning om man skal sette opp et nettverk utenom allfarvei. Dersom portabiliteten er viktigst er det derimot smart å satse på GlobeSurfer III.

GlobeSurfer III har ikke mulighet for batteridrift, men Ice.net-ruteren kan gå på 12V, og har et batteri med to timers drift i pakken.

 

Ytelse
Begge ruterne er lette å ta i bruk. Men om man kjøper en GlobeSurfer III må den jo settes opp mot operatør før første gangs bruk. Heldigvis er dette ganske enkelt, spesielt om man har gjort lignende tidligere. Men for uerfarne og ikke-tekniske brukere kan nok litt hjelp være på sin plass første gang.

Ice.nets ruter kommer ferdig satt opp fra leverandøren og det er dermed bare å koble seg til.

Dekningsmessig er det jo nettene som bestemmer, men ut fra min erf#229 er mottaket bedre i disse boksene enn i usb-modemene. Det er heller ikke så rart. Selv om det ikke er eksterne antenner på GlobalSurfer III har den gode mottaksforhold.

Hvor mange som kan bruke ruterne samtidig avhenger helt av dekningen der man er. For surfing og e-post burde en hel familie eller fem kolleger kunne bruke ruterne greit.

Funksjonalitet
Det er en del forskjeller i tilleggsfunksjonene for de to boksene. Begge støtter vpn-tunneler og annen basisfunksjonalitet.

GlobeSurfer III har i tillegg enkelte funksjoner som gjør den egnet for å stå i mer eller mindre permanente nettverk. Gjennom en usb-port kan man koble til en harddisk som kan stå i nettverket. Det er også støtte for nettverksskrivere. Det er lett å konfigurere GlobeSurfer III gjennom et veldig enkelt webgrensesnitt, men et minimum av nettverkskunnskap bør man jo ha.

Konklusjon
Å bruke en mobilruter er definitivt en god ide om man skal bruker mobilnett til nettjenester, men er stasjonær selv. Bruk det på midlertidige kontorer, seminarer eller på hytta eller i båten. Begrensningen er at man må ha tilgang på strøm. Ytelsen i en slik ruter gir uansett ikke dårligere fart på nettet enn å bruke et usb-modem. Hastighetene i mobilnettene begynner å bli bra nok til at flere kan dele på linjen også uten problemer.

Skal det kåres en vinner vil jeg nok velge ut GlobeSurfer III fordi den er mer fleksibel mot valg av operatør, er mindre i størrelse, har fornuftige tilleggsfunksjoner og er lett å sette opp. Det betyr ikke at Ice.net-ruteren er dårlig, og du bør uansett velge den som har best dekning der du kommer til å bruke utstyret mest.