Mye spenning har knyttet seg til Sony Ericssons første Android-telefon. Ikke bare har Sony Ericsson slitt med salget av sine andre Xperia-telefoner, men selskapets markedsandeler globalt har også sunket drastisk.

Sony Ericsson er avhengige av å lage en telefon som tar markedet med storm om de skal holde seg flytende.

Sony Ericsson sikter høyt med Xperia X10. Den har et grafikktungt brukergrensesnitt, markedets raskeste prosessor og en diger firetommers skjerm. Strenge som vi er, blir det en del å plukke på, men samtidig er det mye bra som er gjort.

Brukeropplevelsen
En avansert telefon krever et lettfattelig brukergrensesnitt for å tekkes den jevne bruker.

Dette har Sony Ericsson lagt mye innsats i, og deler av grensesnittet er glimrende. Spesielt inntasting av tekst fungerer veldig bra, om man liker at telefonen foreslår ord mens man skriver. Sony Ericsson har også ryddet godt i menyer og fått til oppsettene bra.

Tidslinjen hakker
To av nøkkelapplikasjonene til Sony Ericsson er Timescape og Mediascape. Begge disse er lekkert utformet og utnytter det siste av teknologi i telefonen. Samtidig opplever jeg mye treghet og hakking, spesielt i Timescape.

Timescape er en tjeneste som samler utvalgte sosiale nettverk, samt kommunikasjonen på telefonen, i én kronologisk oversikt. Man kan koble til statusoppdateringer fra Facebook og meldinger fra Twitter, i tillegg til innhold fra telefonens sms-program, ett av de tre e-postprogrammene, kameraet og ringeloggen.

Den største ulempen med dette er nok at telefonen synkroniserer nytt innhold og bruker mye datakraft på å oppdatere tidslinjen når programmet åpnes. Det resulterer i hakking og uforutsigbarhet når man blar i listen. Det hadde vært bedre om programmet ble satt på pause mens det oppdaterte seg. Så kan man heller bla hakkfritt i listen etterpå. Jeg sluttet etterhvert å bruke Timescape på grunn av hakkingen. Det var også skuffende at Sony Ericsson har begrenset hvilke tjenester man kan koble til tidslinjen. Populære tjenester som Gmail, Hotmail og Flickr er for eksempel utelatt.

Mediascape
Mediascape er et nytt program for all multimedia på telefonen samt tilkoblede tjenester.

Denne tjenesten går litt for sent til at det veier opp for den pene presentasjonen. I tillegg er det for få nettjenester å koble til. For musikk er det kun Sony Ericssons egen musikkbutikk, PlayNow, som kan kobles til Mediascape. For bilder kan man koble til Facebook og Googles Picasa albumtjeneste. Men om du bruker verdens største bildetjeneste Flickr eller norske Expono får du ikke inn bildene dine i Mediascape. Dette bør Sony Ericsson gjøre noe med om de skal få fornøyde kunder.

 

Moxier
Sony Ericsson bruker programvare fra Moxier for å gi Xperia X10 koblingsmulighet mot Exchange e-postsystem. Dette systemet er det dominerende systemet for e-post i bedrifter.

Jeg har ikke blitt noen god venn med Moxier i de to ukene jeg har testet telefonen. Heldigvis vil Moxier bli overflødig når Sony Ericsson slipper en oppdatering til X10 senere. Moxier gjør forsåvidt det den skal, men i stedet for å samle alt i en applikasjon får man fem Moxier-programmer i menyen. Ingen av disse kan samkjøres med tjenester som Timescape. I en telefon hvor nettopp samkjøring er et av salgsargumentene virker dette helt tåpelig.

Kontaktsynkroniseringen til Moxier er i tillegg litt overivrig. Den tar alle kontaktregister den finner på din konto og synkroniserer dem uten at du kan velge bort noen. I mitt tilfelle betød det at e-postadressene til alle mine LinkedIn-kontakter la seg som «Ukjent» foran de vanlige kontaktene. Det samme vil skje med deg om din bedrift for eksempel har en felles kontaktliste i Exchange.

Til Moxiers og Sony Ericssons forsvar skal sies at kalenderen og e-postvisningen er veldig bra, blant annet kan Moxier vise html-e-post selv om bedriften ikke har siste versjon av Exchange.

 

Design
Utseendemessig er X10 veldig tiltalende. Alle vil selvsagt ikke være enige i det, men jeg synes den har et pent og funksjonelt utseende. Det eneste som trekker ned er at plastdekslene er litt tynne og gjør at telefonen føles mindre eksklusiv enn utseendet for øvrig leder an til.

Skjermen er veldig god og størrelsen gjør telefonen god å bruke til det meste, spesielt bilder, film og internett.

X10 har et kamera på 8,1 megapiksler. Programvaren har mange funksjoner som ansiktsgjenkjenning. Blitsen er litt svak, men alt i alt er kameraet godt nok for de fleste.

Konklusjon
Sony Ericsson Xperia X10 er et spennende produkt, og det ligger mange gode ideer bak brukergrensesnittet. Men som vi har sett tidligere hos Sony Ericsson er ikke programmene feilfri. Mye er bra her, men det er nok å irritere seg over til at jeg ikke synes dette er et godt kjøp i dag.

Forhåpentlig vil Sony Ericsson oppdatere programvaren snart og gjøre helhetsinntrykket mye bedre. I så fall vil vi følge opp med en revidert test av X10.



I tillegg utviklet testtelefonen mye varme, både under lading og samtaler.

Les flere tester i vår testseksjon.