Hvis man lager en telefon som blir en suksess bør jo også en arvtager som er nesten helt lik bli en suksess. Slik ser det i alle fall ut som om HTC har tenkt da de lagde Legend. Dette er arvtakeren til HTC Hero, den overlegent beste Android-telefonen i 2009.

Men kjøpere av teknologi er ofte krevende og vanskelige. De forventer ofte at et nytt produkt skal ha ny teknologi og være en forbedring av det forrige produktet. Og det blir en utfordring for HTC Legend.

Helstøpt
Men misforstå meg ikke. Det finnes flere nyheter som Legend har som Hero ikke har. Det mest iøynefallende er det helstøpte aluminiumsdekselet. Det er med på å gi Legend et mer eksklusivt uttrykk og ikke minst gjør det telefonen veldig solid.

I tillegg har også skjermen blitt mye bedre, den er rett og slett en fryd å bruke. Både det visuelle og responsen ved berøring er veldig bra.

HTC har også byttet ut perlen som ble brukt til navigasjon på Hero med en optisk joystick. Dette har fordeler og ulemper. Styreperlen på Hero var treg, mens den optiske joysticken er litt overfølsom. Totalt sett vil jeg likevel si at det var riktig å bytte ut perlen.

 

En strøm av venner
Med sitt Sense- brukergrensesnitt har HTC vært toneangivende i hvordan vi samler informasjon og holder oss oppdatert med mobilen. På HTC Legend er Sense oppdatert og en av oppdateringene er applikasjonen Friendstream. Friendstream henter informasjon fra ulike sosiale nettverk og viser informasjonen i en samkjørt kronologisk rekke. Det er ikke det helt store utvalget av sosiale nettverk tilgjengelig, men de viktigste sett med norske øyne er med. HTC forteller oss at det er lett å legge til flere nettverk siden de ikke har låst programvaren.

Å bruke friendstream er enkelt og man skaffer seg raskt oversikt. Men hvis man bruker twitter og følger en del folk der, blir Friendstream raskt til en Twitter-strøm ispedd noen Facebook-meldinger og Flickr-oppdateringer.

Koblinger
Legend lar deg også gjøre koblinger mellom forskellige kontaktlister og sosiale nettverk. Dersom du har samme kontakt i flere kontaktlister og dere er venner på Facebook, kobler Legend all informasjonen sammen så man slipper å vedlikeholde kontaktregisteret på samme måte som før. Dette er akkurat som på Hero.

 

På jobben
Selv om Android i utgangspunktet ikke har støtte for å synkronisere mot Microsoft Exchange har HTC lagt til dette. Støtten er god, men ikke perfekt. Blant annet er det svakheter i bruken av e-postmapper.

Men stort sett fungerer Legend utmerket til e-post og håndtering av vedlegg. Den laster og viser de fleste dokumentformater uanstrengt. Siden den også er god å skrive på blir dette et bra alternativ for proffbrukere.

På nett
Nettleseren på Legend er absolutt over snittet. Siden telefonen har multitouoch, det vil si at man kan bruke to fingre samtidig på skjermen, er det lett å gå inn og ut av nettsider. Det samme gjelder når man ser på bilder og film.

Nettleseren støtter flash, noe slett ikke alle telefoner gjør. Man kan til og med ta bort resten av nettsiden og bare vise flash-innholdet i fullskjerm.

Passe kamera
Å se på bilder er en langt mer tilfredsstillende prosess enn å ta bilder på Legend. Kameraet er nøyaktig det samme som på Hero. Det er relativt raskt, men krever kameraet mye lys for å ta skarpe bilder. Når man tar bilder med full automatikk blir sjelden fargebalansen spesielt god heller. Dette er på ingen måte noen kameratelefon, men den er ikke dårligst i klassen heller.

 

Konklusjon
HTC Legend tar over stafettpinnen etter HTC Hero uten å tilføre noe særlig nytt. Telefonen er svært god, men virker ikke nyskapende. Skal du kjøpe din første Android-telefon i vår er Legend et trygt valg, men ikke det mest spennende.

Les flere tester i vår testseksjon.