Med Google Nexus One fikk vi se hva en kraftig prosessor og stor skjerm kunne gjøre for brukeropplevelsen til en smarttelefon. Sony Ericsson tok potensialet ett skritt lenger og slengte et nydelig (men uferdig) grafisk grensesnitt på toppen. Nå er HTC Desire her, og den står fjellstøtt der andre vakler.

Oppsummert
HTC Desire er en smarttelefon basert på trykkskjermbetjening. Skjermen er 3,7 tommer diagonalt og kan betjenes med to fingre samtidig. Under panseret sitter den kraftigste maskinvaren for mobiltelefoner som er tilgjengelig i dag.

Systemet telefonen er laget på heter Android og er utviklet med støtte fra blant annet Google. HTC har imidlertid laget sitt eget skall utenpå Android, som de kaller Sense. Det er Sense som gir brukeropplevelsene og skiller HTC-telefoner fra andre Android-telefoner fra Sony Ericsson eller Samsung.

Brukeropplevelsen
På dagens smarttelefoner handler alt om én ting: Å skape de beste brukeropplevelsene. Til dette har HTC skapt Sense.

I øyeblikket gir Sense den beste brukeropplevelsen på noen smarttelefon etter min mening. Inklusive iPhone. Det tar kanskje litt lenger tid å bli vant med Sense enn iPhone, men fleksibiliteten er så mye større at det må sies å være bedre.

HTC Sense knytter sammen kontaktlisten din med sosiale nettverk på en smidig måte. HTC støtter heller ikke bare Googles tjenester, men de som folk flest faktisk bruker.

Inntasting av meldinger og e-post gjøres på skjermen og man kan velge mellom flere metoder. Du kan snu telefonen for å få større tastatur. Den prediktive ordlisten, som foreslår ord mens du skriver, er veldig fornuftig oppbygd. Den lærer blant annet hvilke ord du bruker oftest og plasserer dem først.

Ettersom HTC støtter såkalt multitouch eller betjening med to fingre samtidig, er det intuitivt å endre på et skjermbilde. Der det er mulig å zoome, gjør man det alltid med en pinsettbevegelse. Siden skrivebordet består av inntil syv skjermbilder er dette en fordel, siden man bare kan zoome seg ut og klikke direkte på det bildet man ønsker å gå til i stedet for å bla seg sidelengs skjerm for skjerm.

 

Teknologien
Som nevnt har Desire markedets kraftigste maskinvareplattform. Den heter Qualcomm Snapdragon og prosessoren har en hastighet på 1 GHz. Den har også en avlastingsprosessor for grafikk som gjør at man kan bruke mer grafikk uten å vente. Dette har innvirkning på bilder, video og bruk av dynamiske effekter i menyer.

Desire har ikke mye intern lagringsplass, men et minnekort på 4 GB følger med. Det holder en stund, men om du skal ha inn mye musikk og film må du antakelig legge ut for et større kort.

Kameraet tar bilder på fem megapiksler størrelse. Det har ansiktsgjenkjenning, autofokus og geotagging av bildene. Det er også en xenon-blits som fungerer på kort hold hvis du vil gi motivet blåskjær. Som på andre modeller er HTCs problem at kameraet ikke klarer å velge riktig hvitbalanse mye av tiden. Den kan selvsagt settes manuelt, men når man tar bilder med mobilen har man gjerne ikke tid til slikt.

Bildekvaliteten blir akseptabel, men bare så vidt. Jeg opplevde mye tåkeslør på bildene, flatt fargespill og liten detaljrikhet.

Applikasjoner
I likhet med iPhone har også Android sin egen applikasjonsbutikk. Applikasjonene man laster ned har stor betydning for hvordan man opplever telefonen og kan dermed ikke påvirkes av HTC. Utvalget applikasjoner i Android Market vokser stadig og er nå oppe rundt 60.000. Google er i ferd med å rulle ut betalingsløsninger i flere land, blant annet i Norge. I de landene hvor betaling for apps er innført, har antallet kvalitetsapplikasjoner i Android Market vokst kraftig.

Men HTC har selvsagt lagt inn mye funksjonalitet selv. De har full støtte for fjernsynkronisering av mange typer e-post, kalendre og konktaktlister. De har en god musikkspiller og en kraftig nettleser som er enkel å bruke. På Desire er den også skikkelig rask til å vise sider som er litt krevende. HTC har også en applikasjon som heter Friendstream, hvor alle oppdateringer fra dine sosiale nettverk vises sammen i en kronologisk strøm. Veldig brukervennlig og rask måte å oppdatere seg på, men om du har mange å følge på Twitter, vil innleggene derfra fort dominere.

 

Konklusjon
HTC Desire er et komplett, stabilt og gjennomført produkt. Det er ingen spesielle grupper den passer eller ikke passer til. Jeg kan ikke annet enn å anbefale telefonen uforbeholdent.

Skjermen er bra og berøringsteknologien presis.



Les flere tester i vår testseksjon.