Få elektronikkprodusenter har fått føle finanskrisen hardere enn luksusleverandøren Bang & Olufsen. Med pengesterke kunder som strammet livremmene, samt store vansker på det trofaste hjemmemarkedet, har situasjonen vært tøff for den danske designprodusenten. B & O har tradisjonelt vært kjent for å levere noe av det ypperste innen tv, men har i de senere år blitt beskyldt for å henge etter i den teknologiske utviklingen. Med stadig synkende priser på flat-tv-er har nok mange stilt seg spørsmålet om B & O vil være i stand til å fornye seg nok og tilpasse seg til nye tider.

Beovision 10-40
Bang & Olufsens nye 40-tommer er det derimot ingenting bakstreversk ved. Den LED-baserte flatskjermen har full HD-oppløsning, 200 Hz bildebehandling og innebygd lydsystem. Som man kan se, er formen ganske utradisjonell til widescreen-tv å være. I stedet for den vanlige rektangulære formen har B & O gått for en form som er tett på kvadratisk. Dette gir skjermen et unikt utseende, som B & O selv hevder skal gli lettere inn i et stuemiljø, særlig når den skal henge på veggen ved siden av andre kunstverk. At tv-en er ment å henges på veggen, understrekes av de skråskjærte aluminiumsprofilene rundt skjermen, som mest av alt minner om en bilderamme.

Bildekvalitet
Bildekvaliteten er svært imponerende. Takket være LED-panel, kontrastglass og innebygd lyssensor har Bang & Olufsen-skjermen et svartnivå som er helt i toppklassen, med en imponerende gjengivelse av mørke filmscener. Faktisk overgås den bare av Philips’ toppmodell når det gjelder evnen til å vise fullstendig svart. Detaljmengden i mørke scener er i tillegg svært god. Det er kun når skjermen er fullstendig mørklagt at vi kan skimte noe strølys fra lysdiodene i kantene.

B & O har valgt en bildeestetikk som ligger så vidt på den kalde siden av nøytralt. Sammenlignet med vår referanseskjerm fra Pioneer kan man se at Beovision-skjermen har en svak, blålig tone over seg. Men det er på ingen måte snakk om noe plagsomt fargestikk – kun en svak signatur, som ifølge produsenten selv er et resultat av omfattende undersøkelser innen folks bildepreferanser ved fabrikken i Struer. Fargegjengivelsen i seg selv oppleves som svært jevn og nyansert, men vi kunne likevel ønsket oss en egen, mer nøytral ”film-modus” på linje med det f.eks. Panasonic tilbyr på sine plasmaskjermer (såkalt THX mode).

 

Totalt sett vitner bildekvaliteten om at B & O sine ingeniører har gjort en svært grundig jobb med fabrikkinnstillingene. Det er også nødvendig, for du har ikke anledning til å gjøre store endringer på bildet selv. Det finnes kun én bildemodus, som til gjengjeld tilpasser seg aktivt etter kildematerialet, samt lysforholdene i rommet. Dette viser seg å fungere bra, og i praksis kan du gå fra å se nyheter på høylys dag til å se film på kveldstid uten å gjøre noen endringer med fjernkontrollen.

Eksepsjonell lyd
Skjult bak den diskré frontgrillen på Beovision 10-40sitter det et lydsystem som overgår alt annet vi har hørt av integrert tv-lyd. Anlegget består av aktive toveishøyttalere samt en egen basshøyttaler, med hver sine dedikerte forsterkere.

Lydgjengivelsen minner mer om et godt hi-fi-anlegg enn en tv. Beovision fyller hele rommet med lyd og låter svært imponerende på alt av tv-innhold, det være seg nyheter, sport eller film. Den utmerker seg spesielt med god stemmegjengivelse, men har også nok ”krutt” til å overbevise på film og musikkprogrammer. Apparatet har i tillegg innebygde dekodere for surroundlyd (Dolby Digital/DTS), slik at den som ønsker full surround kan koble B & O sine aktive høyttalere direkte til tv-en. Høyttalerne i tv-en vil da fungere som senterhøyttaler, mens de andre kanalene kjøres i eksterne høyttalere.

Konklusjon
Beovision 10-40 er et imponerende skue, og markerer et realt comeback for Bang & Olufsen innen tv-utvikling. Den smellvakre skjermen setter en standard for byggekvalitet som få kan matche, den har svært god bildekvalitet og ikke minst den beste lydkvaliteten vi har hørt fra en tv! Beovision 10-40 er ingen billig fornøyelse, men siden den fremstår som en av de mest gjennomførte tv-ene man kan kjøpe i dag, fortjener den en klar anbefaling.

Les full test av Bang & Olufsen Beovision 10-40 på Lyd & Bilde (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.