Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Magnus Eidem
Magnus Eidem les mer

Tøff lillebror

Sony Ericsson tenker Mini der alle andre tenker stort.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Sony Ericsson X10 Mini lever opp til navnet. Det er den minste mobiltelefonen jeg har sett på flere år. I alle fall innenfor segmentet smarttelefoner, eller telefoner man kan installere programmer på lik en pc.

Det er et modig steg av Sony Ericsson å satse på en minitelefon i dagens marked. 2010 skulle være året da skjermstørrelsene på telefonene krøp over fire tommer og surfetavler og tv-er fikk samme operativsystem som mobiltelefonene. Midt oppi alt dette lanserer altså Sony Ericsson en telefon som knapt er større enn en fyrstikkeske og veier 88 gram.

Skreddersøm
Siden skjermen måler bare 2,55 tommer diagonalt er det lite hensiktmessig å bruke samme grafiske grensesnitt som på storebror X10. Derfor har X10 Mini fått et spesialtilpasset grensesnitt som skal begrense antallet elementer i hvert skjermbilde. I hovedsak gjøres dette ved at hjørnene på hvileskjermen brukes til faste elementer som meldinger og telefoni. Resten av skjermbildet kan man tilpasse statisk eller dynamisk innhold på etter egne preferanser. Siden skjermen er såpass liten kan man bare ha én widget per skjermbilde, men man kan opprette mange nye skjermbilder.

Det skinner også gjennom at Sony Ericsson ikke ser for seg X10 Mini som noen profftelefon eller et valg for avanserte brukere. For å gjøre hele brukeropplevelsen bedre på den lille skjermen er en del valg og muligheter fjernet.

Jeg vil si at til basisoppgaver som telefoni og sms fungerer grensesnittet helt utmerket. Skjermtastaturet er av numerisk format, men det går raskt å skrive med Sony Ericssons ordforslag som kommer opp mens man taster.

De største svakhetene til X10 Mini viser seg under lesing av e-post, surfing og bruk av en del widgets og apps som er laget med tanke på større skjermer. Mer om dette i avsnittet «Internett» lenger ned.

 

Multimedia
Det er fint å se at Sony Ericsson klarer å videreføre sine gode egenskaper innen foto og musikk på X10 Mini. Den har nok det beste kameraet jeg har sett på noen Android-telefon hittil og selv om det ikke er mange avanserte funksjoner tilgjengelig blir bildene stort sett bra.

Musikkspilleren er også veldig god, og det er ikke noe problem å anbefale X10 Mini som et alternativ til Walkman-telefonene.

 

Internett
Som nevnt synes jeg den største svakheten til X10 Mini ligger i de nettbaserte applikasjonene. Nettleseren er rask, men den har nesten ingen innstillinger tilgjengelig for brukeren. Jeg var temmelig kjapp med å ta i bruk Opera Mini i stedet på denne telefonen.

Siden dette heller ikke er noen skikkelig profftelefon er det ingen integrasjon mellom Dataviz Roadsync som håndterer synkronisering mot Exchange og telefonens integrerte innboks og kalender. Dette må håndteres bedre om kresne bedriftsbrukere skal bli fornøde. Det er også vanskelig med lesbarheten til e-postene på den lille skjermen.

X10 Mini har i likhet med X10 applikasjonen Timescape. Timescape samler oppdateringer fra telefonen, Facebook og Twitter til en kronologisk strøm av informasjon. Men også i likhet med X10 synes jeg ikke programmer fungerer sømløst nok til at det blir brukervennlig. Heldigvis kan den samme informasjonen hentes på mange måter på en Android.

 

Konklusjon
Sony Ericsson Xperia X10 Mini er et forfriskende nisjeprodukt i et hav av digre trykkskjermtelefoner. Den lille størrelsen gjør at den også har begrensninger, men for basisbruk er dette en brukervennlig og bra telefon.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Design * * * *

En så liten telefon har vi ikke sett på mange år. Og i alle fall ikke med trykkskjerm. X10 Mini er både flott og kompakt og lider ikke nevneverdig av komplekser for størrelsen.Funksjonalitet * * * *

Dette er ikke telefonen for de som vil utnytte alt Android kan by på, men den fungerer fin for deg som vil ha en trykkskjermtelefon og hovedsakelig skal ringe og sende meldinger.Ytelse * * * * *

Til basisfunksjoner fungerer X10 Mini helt utmerket og med liten venting. Men den sakker akterut i forhold til enkelte avanserte oppgaver. Dessverre er det ikke mye pent å si om batteriet. Det tømmes lett på en dag.Pris * * * * *

Rundt 2.500 kroner på nettet. Dette er en helt annen pris enn de store fullspekkede Android-telefonene vi har testet hittil. Mye telefon for pengene.Brukervennlighet * * * *

Det spesiallagde grensesnittet til X10 Mini fungerer godt til de fleste oppgaver. Men jeg trekker to stjerner siden en god del widgets og apps ikke fungerer godt på den lille skjermen. Det er kanskje ikke Sony Ericssons feil at programvaren ikke er laget for så små skjermer, men det er uansett en begrensning i brukeropplevelsen.Helhetsvurdering * * * * *

Det er viktig å ikke sammenligne X10 Mini med X10 eller HTC Desire. Dette er et nisjeprodukt for de som savner minitelefonene fra noen år tilbake. Til sitt bruk er X10 Mini utmerket!Les flere tester i vår testseksjon.