Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Magnus Eidem
Magnus Eidem les mer

De konservatives telefon

Sony Ericsson Vivaz Pro er påpasselig med å ikke lene seg for langt frem.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I mars testet vi Sony Ericsson Vivaz og konkluderte med at det var en litt kjedelig telefon med bra kamera som kunne passe de som ikke vil ha en altfor avansert telefon. Vi antok samtidig at Vivaz Pro kom til å bli en bedre telefon.

Tre måneder er gått siden vi testet Vivaz og nå er Vivaz Pro her. I bunn og grunn den samme telefonen, men med utskyvbart qwerty-tastatur. Det som har endret seg mest, er antakelsen om at dette kommer til å bli en populær telefon.

Plutselig gammeldags
Tre måneder er lang tid i mobilbransjen. Og på denne tiden har det kommet flere spennende telefoner – også fra Sony Ericsson – som stiller Vivaz Pro i skyggen.

Til Vivaz Pros fordel skal sies at det ikke er snakk om at noe på telefonen er direkte dårlig, det er mer posisjoneringen i konkurransen som gjør at det er litt vanskelig å bli begeistret.

Hovedsakelig er det snakk om programvare. Vivaz Pro er basert på Symbian S60, samme system som flere kameratelefoner fra Samsung og så å si alle telefoner fra Nokia. Symbian er et stabilt og gjennomprøvd operativsystem med lang fartstid.

Men siden trykkskjermer for alvor inntok markedet har S60 stadig blitt mer akterutseilt. Det er tungvindt i bruk sammenlignet med konkurrerende løsninger og lite fleksibelt. Derfor føles også nyheten Vivaz Pro som en gammeldags telefon fra dag én. Spesielt sammenlignet med sin egen slektning Xperia X10 Mini Pro som er veldig lik, men har en mer tidsriktig brukeropplevelse (test av X10 Mini Pro kommer snart på dagensit.no/tester ).

 

Fine bilder
Vivaz Pro er er kameratelefon om vi skal sette den i bås. I likhet med Vivaz tar den gode bilder og video i hd-oppløsning. Mye av grunnen til at den er basert på Symbian ligger nok også her, ettersom Symbian er førstevalget for alle telefoner som skal hevde seg innen foto og video.

Bildekvaliteten Vivaz Pro leverer er i høyeste sjikt av dagens marked og sånn sett leverer den varene. Kameraet er litt tregt til å reagere, men det er bra med funksjoner å velge mellom. Jeg hadde ønsket meg en blitsfunksjon i stedet for kameralysfunksjonen som er tilgjengelig. Den må man dessuten aktivere manuelt ved hjelp av alt for mange trykk.

Proff eller privat?
Jeg vil ikke si at Vivaz Pro egner seg særlig mye til proff- og jobbruk. Skjønt, den har jo både fullt tastatur, wlan og programvare for fjernsynkronisering og lesing av vedlegg. Men det er så mange andre telefoner ute nå som gjør disse oppgave veldig mye bedre, derfor er det mer naturlig å se på Vivaz Pro som en privattelefon.

Dersom du er av typen som liker å dele av livet ditt på sosiale nettverk eller skriver en mengde meldinger kan Vivaz Pro passe godt. Tastaturet fungerer bra og etter min mening er fysiske tastaturer stort sett raskere enn de skjermbaserte.

Vivaz Pro har programmer for å dele bilder og video direkte til en rekke sosiale medier og nettbaserte fototjenester. Men hvorfor en kameratelefon utelukker verdens største fototjeneste Flickr.com er en gåte for meg.

 

Konklusjon
Vivaz Pro er dessverre en liten skuffelse. Det er så mange spennende telefoner ute nå at en kameratelefon basert på et to år gammelt grensesnitt ikke blir spesielt fornuftig. Men for konservative brukere som foretrekker fysiske tastatur, vil ta gode bilder og ikke vil lære seg seg nye brukersystemer kan Vivaz Pro passe god.

Utseendet er fint, men telefonen føles ikke særlig solid. Tastaturet er imidlertid funksjonelt og bra. Mange funksjoner for alle brukergrupper, men også noen mangler. Dessverre er det få muligheter til å utvide med egne applikasjoner, slik man forventer i dag. Svært bra batterikapasitet! Hastigheten i kameraet er litt for lav etter min smak, men telefonen for øvrig fungerer greit. Rundt 3.300 kroner på nettet. I overkant mye for en telefon som langt fra er av de mer avanserte i dag. Bra, intuitivt trykkskjermsystem, men Symbian krever minst dobbelt så mange tastetrykk som andre trykktelefoner. Få muligheter til spesialtilpasning og utvidelse gjennom apps. En telefon uten konkrete feil, men også utdatert i forhold til dagens konkurransebilde. Men den er god på bilder og video, og om dette er viktig for deg bør du kanskje sjekke den ut før du velger din neste telefon.

Sony Ericsson Vivaz Pro  Design * * * *

Funksjonalitet * * * *

Ytelse * * * * *

Pris * * *

Brukervennlighet * * * *

  Helhetsvurdering * * * *Les flere tester i vår testseksjon.