Om ikke Apple allerede er et et eget case i all verdens forretnings - og markedsføringsutdannelser, så burde det være det.

Massiv omtale i aviser, tv, radio og på nett verden over er garantert så fort selskapet offentligjør et nytt produkt via sine velregisserte lanseringer. Når telefonen kommer i butikkhylllene stiller hundretusener seg (600.000 telefoner var forhåndsbestilt og måtte hentes første dagen mobilen var i salg) i en flere timer lang kø foran butikkene - for å få lov til å betale flere tusen kroner for en telefon som koster mange hundre kroner i måneden å bruke.

 

Og kundene smiler mens de gjør det. Man kan lett sammenligne Apple-dyrkingen med en fanatisk kristen som ser Apples sjef og gründer Steve Jobs som Jesus, og kjøper alt han bevarer. Det eneste som er mer fascinerende enn det, er hvor mange som intenst hater alt som har med Apple å gjøre. De er like fanatiske i sin kristendom, men ser Jobs som Satan.

Grunnen til begge delene skyldes nok at Apple lager produkter som ikke nødvendigvis kommer med de nyeste løsningene, men når endelig tar de i bruk, er de så lette å bruke og fungerer så enkelt at alle som ikke er spesielt interessert i duppeditter og dataprogrammering umiddelbart klarer å benytte seg av løsningen. Mer om dette senere.

Ny design
Det første man legger merke til med iPhone 4 er den nye designen. Årets modell (så langt har det kommet en ny modell hver sommer siden 2007) er i motsetning til forgjengeren 3GS flat på baksiden. Den er konstruert med glass både foran og bak, og rustfri stål i mellom. Glasset er ifølge Apple 30 ganger sterkere enn plastikken de brukte på forrige modell, men det er lave odds for å tippe at glasset vil føre til endel knuste skjermer etterhvert som folk begynner å miste mobilene i bakken.

IPhone 4 er 24 prosent tynnere enn forgjengeren, men veier det samme. Det gjør at mobilene føles mer solid. Samtidig får byggmaterialene og soliditeten den forrige modellen til å ligne en billig leketøytelefon.



 

Nytt operativsystem
Rett før iPhone 4 ble lagt ut for salg i flere land (ikke Norge før i juli/august) 23. juni, ble det lansert et nytt operativsystem. iOS4 som det kalles kan også brukes på de to foregående iPhone-modellen, og det er ingen grunn til å ikke oppdatere til dette.

Det er noen store fordele ved dette: Man får endelig mulighet til å multitaske, det vil si at flere programmer kan kjøres samtidig. Det er enkelt å bytte mellom programmene. Når man for eksempel tar en pause i å lese en knakende god sak på DN.no for å se på Facebook og så sjekke været, kommer man tilbake til nøyaktig samme sted man forlot DN.no.

 

Etterhvert som appene kommer tilpasset til denne muligheten, kan man for eksempel kunne spille musikk fra Spotify i bakgrunnen mens man skriver på en mail.

Apropos mail, kommer det endelig med én felles epostboks. Mange av oss har flere epostadresser, til jobb og privat. Nå slipper man den kjedelige trykkingen for å gå inn og ut av postkassene, og som bonus blir epostene samlet i en tråd, omtrent som sms-er. Praktisk.

iOS4 kommer også med foldere, som gjør det lettere å organisere de mange appene man raskt laster ned til mobilen. Man trykk og drar en app over til en annen, så lages det automatisk en ny folder. Hver folder tar 12 apper. Det sparer plass på skjermen, og tid.

 

It´s Facetime
De største nyhetene med den nye iPhonen er et nytt kamera med blits, en ny skjerm, og en raskere prosessor som gjør at hver gang man trykker på noe skjer alt mye raskere. Et nytt batteri har også fått plass, og Apple lokker med vesentlig lengre batteritid. Dette har ikke DN.no fått testet ut skikkelig ennå.

Foruten et nytt kamera på fem megapiksker på baksiden av mobilen, har Apple montert et mindre kamera foran. Samtidig lanserer Apple noe de kaller Facetime. Endelig er det mulig å ha videosamtaler over mobil, og dette er revolusjonerende, påstår Apple. Det er ikke bare en overdrivelse, men en løgn. Dette har andre produsenter levert i flere år. Men da er vi tilbake til kjernen for hvorfor så mange tar i bruk Apples produkter. De er ikke først med det siste, men sørger for at teknologien fungerer når de tar den i bruk. En av fordelene med en dataprodusent som lager både maskiner og programmer.



 

Foreløpig kan man bare bruke videsamtaler når mobilen er knyttet til et trådløst nett, wifi. Og det fungerer KUN mellom to iPhone 4-telefoner. Enn så lenge. Apple har gjort teknolgoien åpen for andre å ta i bruk, og selvom det alltid er en kamp mellom produsentene om hvilken teknologi som skal bli bransjestandard, er det grunn til å tro at dette blir benyttet av andre etterhvert, være seg mobilprodusenter eller for eksempel Skype, som foreløpig kun tilbyr videotelefoni via tradisjonelle datamaskiner. Det ligger også i kortene at mobiloperatørene vil tillate dette etter hvert som nettene deres får større og bedre kapasitet.

Men om man har en iPhone 4 og kjenner noen med det, er det bare å videoringe i vei. Man kan ringe på vanlig vis og svitsje om fra samtale til video, eller foreta en direkte videoppringing. Det tar noen sekunder fra mottaker trykker på «aksepter» til man er i gang, men derfra og ut fungerer det brillefint. Det er ingen oppsett, ingen punkter man må koble seg til, ikke noe å lære. Trykk på Facetime på telefonen, og man er igang. Klassisk Apple-enkelt.

Når man prater og blir lei av fjesene på hverandre, kan man trykke på en knapp øverst i vinduet og, vips, byttes frontkameraet ut med kameraet på baksiden. Da kan man for eksempel foreta en visning i boligen, far kan vise barnet til mor som er på forretningsreise, eller hva det måtte være. Kvaliteten på både lyd og bilde er god, gitt at man har god wifidekning. Uansett hvilken nytteverdi dette vil vise seg å ha, kommer det nye batteriet godt med. Under en ti minutter lang test, sank batterikapasitene med tre prosent.

Smil
Mange produsenter har flere megapiksler enn iPhones fem, og tar bedre bilder. Men i likhet med pikselkampen som har rast i kameraverdenen de siste årene, er ikke størrelsen alt. Fargegjengivelse, linse og andre faktorer teller også inn.

Iphone har aldri hatt spesielt godt kamera, men på iPhone 4 er det blitt mye bedre. Sammen med blitsen er det bare å innser at det i allverdens festbilder på Facebook fremover blir enda lettere å se de fotografertes animerthet.

Kameraet lager også video i HD-kvalitet, og Apple har også gitt ut et eget lite program som raskt lar deg redigere videoer med småfancy overganger og mulighet til å legge på musikk og forskjellige temaer. I USA koster det drøyt 30 kroner, og med tanke på at det beløpet knapt nok holder til et par postkort og frimerker, er det vel verdt investeringen. Videoene kan man laste inn på Youtube, sende som epost, eller legge inn på en pc. Kvaliteten på videoene er god, og selv filming i dunkelt lys er greit. Man kan også skru på blitsen som hjelpelys når man tar opp video, får ekstra dogmeeffekt. Det største aberet jeg opplever er at det jaggu ikke er lett å holde kameraet støtt når man filmer. Men det er vel kanskje en del av sjarmen til amatørenes hjemmevideo?

Sylskarp skjerm
Skjermen på iPhone er rett og slett imponerende. Den er nyutviklet, og selvom Apple velger å kalle den Retina og sier den har fire ganger så mange piksler og er 30 ganger sterkere enn plastikken i forgjengeren, så holder det å vite at det føles som om man plutselig prøver et par briller og opplever at man ser skarpt igjen, uten å ha vært klar over at øynene skrantet. Teksten, bilder, video - alt er mye skarpere.

IPhone 4 kommer også med forbedret bevegelsesstyring. Det er godt nytt, ikke minst for alle som spiller på telefonen. Så får man bare leve med at andre vil se forstyrret på en når man bruker kropp og armer til å snurre rundt med mobilen i det man slår ihjel tiden på bussholdeplassen med å spille.

Og litt trøbbel
Det tok ikke lang tid før det raste inn meldinger om at det var trøbbel med en del telefoner. Noen har opplevd rare farger på deler av skjermen, noe som skal skyldes måten glasset lages på. Dette forventes å forsvinne etter noen dager. iPhone 4 har integrerte antenner langs det rustfrie stålet som sitter mellom glassflatene. Mange har opplevd at mobilsignalet forsvinner når man holder hånden rundt mobilen på en måte som gjør at man dekker antennene. Jeg har selv sett video av dette, men mitt eksemplar er ett av mange hvor dette ikke skjer, uansett hvor mye jeg prøver. Hvor stort problemet er, gjenstår å se.

Mye av kritikken mot iPhone i USA kommer som følge av dårlig samtalekvalitet. Dette er et problem for teleoperatøren AT&T, som har enerett på iPhone i USA. Dette medfører for eksempel at samtaler mellom amerikanske abonnenter i New York har veldig dårlig kvalitet med skurring og lav lyd, dersom ikke samtalene rett og slett brytes på grunn av dårlig kapasitet på mobilnettet. I samtaler til Norge eller i Norge er ikke dette et problem.

Apple kom med sin første mobil for tre år siden. Kombinasjonen av trykkskjerm, enkel og fin internettsurfing, musikk- og videavspilling, og etter hvert tilgangen på programmer (over 225.000) har gjort og fortsetter å gjøre iPhone til en viktig målestokk for andre produsenter.

Med iPhone 4 defineres hvor lang en meter er.

Harde og myke fakta:

Nett4-bånds gsm, turbo-3g, wlan, gps, blåtann 2,1,

Skjerm3,5 tommer 960x640 piksler

OperativsystemiOS4

Størrelse115,2 x 58,6 x 9,3 mm

Vekt137 gram

Kamera5 megapiksler. Autofokus, zoom og blits

TastaturPå skjerm

E-postGmail, Exchange + +

Leser vedleggJa

Internminne16 GB og 32GB

MinnekortNei

SAR-verdi (stråling)

Pris Foreløpig usikkert i Norge

Les også: Når kommer den? Hva vil den koste?

<b>De konservatives telefon</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.