Da jeg hørte at Samsung skulle utvikle sitt egen operativsystem for mobiltelefoner som skal konkurrere med Symbian, Android og Windows Mobile reagerte jeg med skepsis til fornuften i det.

For hvordan kan én produsent lage noe som er like bra som det programmererne til Microsoft og Google lager?

Samsung Wave er den første telefonen jeg tester med operativsystemet Bada. Og nesten all min skepsis blir gjort til skamme. Men jeg fikk rett i en ting: Det er få relevante apps å laste ned i Norge.

Bada bing!
Det er mye som er bra med Samsung Wave, men det mest interessante er det nye operativsystemet. Helt fra første oppstart ble jeg positivt overrasket over hvor raskt og enkelt det var å ta i bruk telefonen. Bada, som betyr hav på koreansk, minner veldig mye om Android ved første øyekast, men har også sine særegenheter.

Systemet er laget med tanke på trykkskjermtelefoner, og har samme basis som alle nye systemer for smarttelefoner. Man har et skrivebord – eller hjemmeskjerm – som man legger innhold oppå. Man kan utvide hjemmeskjermen med flere skjermbilder om man vil legge opp mer innhold (widgets).

Den største begrensningen til Bada for norske brukere er at det foreløpig er få norske tjenester tilgjengelig. Men man får de mest viktige tjenestene som går på e-post, kalender og lignende.Forhåpentlig vil utviklerne lage tjenester for Bada raskt, for dette er et system med potensial for å bli utbredt også her hjemme.

Det at det mangler utvalg på widgets betyr ikke at telefonen mangler funksjonalitet. Samsung har installert programmer for så å si alt man trenger, og disse programmene er bra nok for de fleste. Men om du er avhengig av Yr.no, Trafikanten og Spotify må du nok vente en stund ennå før de er tilgjengelige.

Jeg møtte ikke på noen bugs i Bada og systemet virker lynraskt. Siden Wave har en kraftig prosessor på 1 GHz skulle det bare mangle, men mitt inntrykk er at Bada løper i ring rundt Android hastighetsmessig på tilsvarende maskinvare.

 

Design
Samsung Wave har mye å skilte med. Den er lett, tynn, pen å se på, solid og har den beste skjermen jeg har sett på noen telefon. Det er en flott opplevelse å se bilder og film på denne skjermen, og man får se hvor bra medieinnhold faktisk kan bli på en telefon uten at skjermen er over fire tommer.

Kameraet er på fem megapiksler og har en god del avanserte funksjoner. Ansiktsgjenkjenning fungerer bra og bildene blir balanserte og skarpe sammenlignet med andre telefoner. Samsung utfordrer nok en gang konkurransen på dette området, uten at Wave engang er profilert som en kameratelefon.

Man kan gjøre videoopptak i hd-ready oppløsning (720p), men den virkelige fordelen ligger i å se på video med den gode skjermen.

 

Tjenester
Som nevnt kommer man langt med de tjenestene Samsung har lagt inn i Wave. Men siden Bada er et nytt system er det et par ting designerne ikke har tenkt på. Selv om inntasting av tekst fungerer bra, ligger Bada et lite hakk bak konkurrentene i utformingen av skjermtastaturet. Blant annet er det ingen tegn tilgjengelig uten å gå inn på tegn-menyen. Man er jo vant til finne punktum og komma sammen bokstavene.

E-posthåndteringen er også litt uferdig på noen områder. Det meste gjelder små valgmuligheter, hovedfunksjonene fungerer helt greit. Jeg regner med Samsung kommer til å oppdatere Bada jevnlig fremover så småtteriene blir nok ordnet opp i etter hvert.

Konklusjon
Samsung Bada er et friskt pust blant ellers ganske like trykkskjermtelefoner. Den har en utrolig god skjerm, er rask og enkel å bruke. Derfor kan vi også leve med at utvalget av apps er ganske magert foreløpig og at et par programmer har små mangler.

Les flere tester i vår testseksjon.