Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Magnus Eidem
Magnus Eidem les mer

Turbo-skjermtroll

Det er ikke bare Apple som kan lage krystallklare skjermer.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Samsung har alltid vært ledende på skjermteknologi, ikke minst på håndholdte enheter. Med sitt Android-baserte flaggskip Galaxy S hever de lista enda noen hakk. Men sant å si legger de seg ett hakk under iPhone 4.

I 2010 har mobilnyhetene i stor grad handlet om å kombinere store trykkskjermer, raske prosessorer og avanserte operativsystem. Samsung Galaxy S er en av de telefonene mange har gledet seg til, nettopp fordi Samsung er så gode på skjermteknologi. Og la meg si det først som sist: Samsung Galaxy S har en fantastisk skjerm.

Det er først når man legger den side om side med en iPhone 4 og sammenligner tett inntil at man kan se at det ikke er den aller beste skjermen på markedet. Til Steve Jobs glede og Samsungs irritasjon, antakelig.

 

Kraftpakke
Men Galaxy S har ikke bare skjermen å skilte med på papiret. Den har også en Qualcomm Snapdragon prosessor på 1 GHz, noe som sammen med den fire tommer store skjermen skal gi brukeropplevelser opp mot en mini-pc.

Førsteinntrykket er også at telefonen er lynrask. Den starter applikasjoner og bytter skjermbilder med letthet. Nettlesing og åpning av e-post er spesielt behagelig i forhold til andre telefoner. Faktisk er Galaxy S nesten 67 prosent raskere enn Google Nexus One og HTC Desire, som vi kalte tidenes beste telefon i vår test.

Samsung har lovet kundene at de skal få gratis oppdatering til neste versjon av Android og da vil telefonen formodentlig bli enda raskere.

 

Multimedia
Galaxy S har et kamera som tar bilder i fem megapiksel størrelse og video med 720p (hd-ready) oppløsning og 30 bilder i sekundet. Videoene er store nok til å kunne vises på dagens tv-skjermer uten at det blir dårlig kvalitet. Merk at det er oppløsningen som er hd-tilpasset, men siden videofilene har innebygget kompresjon er det ikke full hd-kvalitet.

Dagensit.no og DNtv kommer med en videoduell mellom iPhone 4 og Galaxy S om kort tid.

Fotokvaliteten til Galaxy S er helt i det øverste sjiktet av telefoner på markedet, men ikke den aller beste. Også her må nok Samsung se seg slått av iPhone 4. Du begår uansett ikke noen stor feil om du kjøper Galaxy S med tanke om å bruke kameraet mye. Kameraprogrammet har mange funksjoner og det reagerer brukbart bra. Men du må være forberedt på at de beste resultatene kommer med manuelle innstillinger og ikke på auto.

Galaxy S har også glimrende lydkvalitet på hodetelefonutgangen, så det er ingen grunn til å velge noe annet for musikklytting.

Det jeg savner mest med tanke på multimedia er at internminnet i telefonen er på rundt 6,5 GB. Med slike kvaliteter for musikk, film og foto burde den ha minst 16 GB internminne. Med 6 GB ledig ut av esken er man ganske snart avhengig av et ekstra minnekort.

 

På jobben
Samsung Galaxy S har også noe å by på for bedriftsbrukere. Samsung legger ved egne applikasjoner for synkronisering mot Microsoft Exchange og disse gjør jobben godt.

Man kan også inkludere kontakter fra LinkedIn, Facebook og andre kontoer og vise dem under "Kontakter". Doble oppføringer unngår man ved å koble sammen kontakter, dersom de finnes i flere register.

Sosialt
Mobilen blir for stadig flere det stedet man holder seg oppdatert på sosiale nettverk. Dette kan selvsagt Galaxy S også gjøre, men i motsetning til Sony Ericsson og HTC har ikke Samsung laget noen applikasjon som samler alle sosiale nettverk i en kronologisk strøm av informasjon. Men det oppleves heller ikke som noe stort savn. De fleste vil uansett laste ned egne applikasjoner for de ulike sosiale nettverkene. Man kan få opp Facebook-status på kontakter ved å åpne dem i kontaktregisteret.

Det finnes også en widget, et lite oppdateringsvindu som legger seg på hvileskjermen, som gir det oppdateringer fra sosiale nettverk. Men denne widget-en har veldig snever funksjonalitet og jeg sluttet raskt å bruke den.

 

Konklusjon
Samsung Galaxy S er den raskeste Android-baserte telefonen vi har testet så langt. Den er i tillegg lett, pen å se på og har god støtte for både personlige og jobbmessige funksjoner. Når den i tillegg er over 60 prosent raskere enn konkurrenten HTC Desire er det eneste riktige å si at Galaxy S er den beste Android-telefonen hittil.Funksjonelt og pent, men lite spennende. Ligner på alle andre telefoner som er ute nå og ser ut som en iPhone-etterligning. Glimrende innebygget støtte for alle viktige funksjoner. I tillegg kommer en bred applikasjonsstøtte. Lynrask og med et batteri som er overraskende bra på en telefon med så stor skjerm. Det kan Samsung takke AMOLED-teknologien sin for. Kan bli enda raskere når oppgradering av Android blir sendt ut. 4.500 – 5.500 kroner. I det lavere sjiktet av prisskalaen er dette en fornuftig pris. Man får jo veldig mye kvalitet for pengene. Brukervennlighet og brukeropplevelsen er veldig god på denne telefonen selv om den er avansert. Samsung har gjort en god jobb med å lage sitt eget grafiske uttrykk for Android. Et gjennomført godt produkt som får trukket en stjerne for å være litt lite solid i konstruksjonen. Ytelse og brukervennlighet er på topp og Samsung Galaxy S anbefales varmt.

Samsung Galaxy S (GT-I9000)

 

 Design * * * *

Funksjonalitet * * * * *

Ytelse * * * * *

Pris * * * *

Brukervennlighet * * * * *

Helhetsvurdering * * * * *

Les flere tester i vår testseksjon.