Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Magnus Eidem
Magnus Eidem les mer

Fingernem fadder

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro er like enkel som den er liten.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dette året oversvømmes markedet med Android-baserte telefoner som alle satser på å bli best innen «iPhone-segmentet». Utseendemessig ligner de alle mer eller mindre på iPhone, samtidig som de prøver å forbigå iPhone og hverandre med raskere prosessorer og større skjermer.

Sony Ericsson på sin side har valgt å sette fokus på skalerbarheten som ligger i Android, og har laget sin andre Android med lite format og enkelt grensesnitt. Jeg assosierer den litt med fadderordningen på skoler og universitet - X10 Mini er som en fadder som skal lose nye kunder inn i Androids verden.

Xperia X10 Mini Pro er svært lik X10 Mini, som vi testet før sommeren, men den har i tillegg et fysisk, utskyvbart qwerty-tastatur.

Mye av ris og ros jeg ga til X10 Mini stemmer for Mini Pro også, men det er heldigvis gjort litt utviklingsarbeid mellom de to telefonene.

Les test av X10 Mini: Tøff lillebror

Tastaturet
For å ta det viktigste først: Det fysiske tastaturet på X10 Mini Pro utgjør en stor forskjell fra X10 Mini og andre telefoner som ikke har fysisk tastatur. Selv om formatet er lite er det raskt og greit å skrive på tastaturet og det er stort nok til å bruke to hender. Både meldinger og e-post går raskt unna, og terskelen for å bruke telefonen til sosiale medier senkes betraktelig. Sånn sett er X10 Mini Pro et mer komplett produkt i mine øyne enn X10 Mini.

 

Brukervennlighet
X10 Mini og Mini Pro har det enkleste brukergrensesnittet av alle Android-baserte telefoner jeg har testet. Her er det hurtigknapper til telefonens basisfunksjoner, med fokus på telefoni og meldinger. Om man ønsker kan man legge til såkalte widgets – små programmer med enkle funksjoner som oppdaterer seg automatisk uten at man må åpne dem. X10 Mini og Mini Pros kanskje største problem ligger her. Det er nemlig få widgets der ute som er beregnet på så små skjermer, og de fungerer dermed ikke som de skal.

Også når det gjelder menyer og oppsett har Sony Ericsson gjort det enkelt for de mindre avanserte brukerne. Flere menyer og velg er tatt bort, så man ikke skal bli overveldet eller rote seg bort.

Det enkle er dog ikke alltid det beste. Nettleseren i X10 Mini Pro er for enkel rent teknisk og ikke særlig god til nettaviser og lignende, så jeg vil anbefale alle å laste ned en annen nettleser – gjerne Opera Mini – som fungerer bra på små skjermer.

 

Design
Som den minste Android-telefonen som er laget foreløpig utfører X10 Mini Pro et spennende nybrottsarbeid. Den har et veldig hendig format blant digre og kraftige smarttelefoner. Rent estetisk er den pen å se på, men skjermen kunne godt hatt et skarpere bilde. Skjermen er også rimelig ubrukelig i dagslys, spesielt på godværsdager.

Telefonen er solid sammenskrudd og føles også slik, selv om bakdekselet er av plast.

Kamera
Sony Ericsson pleier å være gode på kamera, og X10 Mini Pro er ikke noe unntak. Selv om et par telefoner som er lansert mer nylig har bedre bildekvalitet og raskere respons på kamera, så holder X10s bildekvalitet fortsatt mål som mobilkamera.

Konklusjon
Det er helt klart at X10 Mini Pro ikke er en telefon for dem som tiltrekkes av teknologi og telefoner i seg selv. Dette er et alternativ for den som vil ha en telefon med basisfunksjoner, som er enkel å bruke. Kan passe godt som den første Android-telefonen man prøver. Passer også godt for deg med skrivekløe.Liten og hendig og med fysisk tastatur for de med skrivekløe. Fortsatt litt liten støtte blan nedlastbare programmer for den lille skjermen. Sett i forhold til andre Android-telefoner er funksjonaliteten litt begrenset på grunn av skjermstørrelsen. Men til kjernefunksjoner fungerer telefonen godt. Lite egnet til utstrakt nettlesing og e-post. Må lades relativt hyppig i likhet med X10 Mini. Systemet er noe raskere og mer stabilt enn X10 Mini og er mer enn tilfredsstillende raskt. 2.400 – 2.800 kroner. Mye telefon for pengene, og rimeligere enn de fleste andre Android-telefoner. Jeg kan ikke gi full score på brukervennlighet så lenge skjermstørrelsen er et hinder for å bruke vanlige applikasjoner. Men for de som kun vil bruke basisfunksjonaliteten er brukervennligheten god nok. Savner å kunne sette telefonen i «proffmodus» som åpner valg som Sony Ericsson har skjult. Det fysiske tastaturet hever telefonen over navnebror X10 Mini, men fortsatt er dette en telefon for de med basisbehov. Avanserte brukere bør se etter en Android med større skjerm.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

 

Design * * * *

Funksjonalitet * * * *

Ytelse * * * *

Pris * * * *

Brukervennlighet * * * *

Helhetsvurdering * * * *

Les flere tester i vår testseksjon.