Teknologiracet i dagens spillverden galopperer fremover i en fryktelig fart. Grafikk er som alltid det mest iøynefallende og i fokus for folks oppmerksomhet og beundring, mens TV og PC skjermer har vokst seg til vanvittige størrelser og kvalitet. Likevel sies det at lyden er halve opplevelsen og dermed burde man også investere i utstyr som virkelig engasjerer like mye som grafikken. Markedet flyter over av headset, og produsentene gjør hva de kan for å å skille seg ut seg overfor konkurrentene.

I denne testen har vi har tatt for oss 6 headset som er myntet på PC-spillre. Det er mye forskjellig både i produktidè og kvalitet, og vi har lagt spesiell vekt på på lydkvalitet, design og komfort.

AKG GHS1 Camouflage

Kamuflert lettvekter

AKG byr på tøff kamuflasjedesign og er dessuten testens letteste.

Kamuflasjedesign burde så visst gli rett inn i hjertet til mange FPS gamere der ute på utkikk etter å se ekstra tøff ut og det lille headsettet klarer iallfall å skille seg noe fra resten med dette alene. Å ha på det svært plastikkpregede GHS1 er omtrent som å ha en fjær på hodet, for det er testens overlegent letteste. Dette er et ”on-ear headset” som titter oppå istedet for å omslutte ørene. Fordelen er lav vekt, men lavere lydisolasjon er en ulempe for spilling, hvor konsentrasjon er i høysetet.

Bassen er meget detaljert men oppleves som hakket dominerende i forhold til mellomtonen. På spill er dette morsomt men kan bli slitsomt i lengden på musikk. Lydkvaliteten er ikke værst men kommer rett og slett til kort på flere områder i forhold til mer spillspesialiserte sett i testen.

Pris 800 kroner.

Konklusjon:
Camouflage gjør her et forsøk på å være spesielt, men havner dessverre på en måte mellom to nisjer uten å treffe noen av dem.

 

Les hele testen av AKG GHS1 Camouflage på Lyd & Bilde.

Sony GA500

Futuristisk design

Hodetelefonene fra Sony har et utseende som skille seg ut i mengden og er testens overlegent mest behagelige å ha på.

Det mistenkes at utseendet til Sonys headset vil utvikle et elsk eller hat forhold avhengig av hvem som vurderer. Personlig synes jeg det er stilig og futuristisk, som et gaming headset bør være. Designet har en hendig bieffekt, nemlig at klokkene er luftige, noe som avverger det ubehagelige ”svett-øre-syndromet” som mange lærimitasjoner sliter fryktelig med. Konstruksjonen virker derimot såpass skjør at jeg blir betenkt overfor røff behandling og yngre brukere. Dets utseende klarer derimot å skille seg ut i mengden og er etter min mening testens overlegent mest behagelige å ha på.

Med headsettet følger en temmelig stor digital surround prosessor boks med mange instillingsmuligheter. Denne sies å skulle produsere ekte virtuell surround lyd, og gjør en relativt god jobb til dette uten å være spesielt mer enestående enn resten. Kompresjonen toner ned eksplosjoner og andre høye smell for å skåne ørene på høyt volum. Hvis noen har følt behov for å skru lyden høyt under dialog for så å oppleve et øredøvende brak senere i action scener forstår man hvorfor denne funksjonen er hendig. Det merkes at det er litt mindre punch i bassen i forhold til flere andre i testen og designet forhindrer det fra lydisolasjon.

Pris 1.300 kroner.

Konklusjon:
Et stilig headset som utseendemessig helt klart skiller seg fra resten. Lydkvaliteten er over middels men klarer ikke å skille seg ut på linje med utseendet.

 

Les hele testen av Sony GA500 på Lyd & Bilde.

Sennheiser PC 333D

Gode flerbruksmuligheter

Sennheiser er kjent for å levere skikkelig lydkvalitet, og PC 333D skuffer ikke.

Det første som bør nevnes om Sennheiser PC 333D er at lyden er meget god. Den oppleves som velbalansert, med glimrende diskant og mellomtone. Dets musikalske kvaliteter gjør at det anbefales på det varmeste til musikk og film selv om det godt kunne hatt enda mer trøkk som spillheadset.. Mikrofonen er nedfellbar noe som fungerer godt, og den får en riktig avstand i forhold til munnen.

Sennheiserens store ankepunkt er selve øreklokkene. Putene er dessverre vel harde og omslutter ikke øret nok, er hverken on-ear eller omslutter det, slik at de kommer borti til stadighet. Dette fører til dårlig støyreduskjon og presser i tillegg en del mot hodet.

Pris 1.400 kroner.

Konklusjon:
Et godt allround headset med prima lyd. Større klokker og mer utpreget gaming utforming kunne sendt det helt til topps.

Les hele testen av Sennheiser PC 333D på Lyd & Bilde.

Sandberg 5.1 USB surround

Brutalt trykk

Headsettet fra Sandberg har skikkelig bass!

Førsteinntrykket til Sandbergs bidrag er solid, og utvikleren skryter av at produktet har ekte surroundlyd. Lyden i seg selv er faktisk imponerende, og med fysiske subwoofere bygget inn i settet er det ikke overraskende at Sandbergs gromgutt leverer varene til gangs i denne kategorien. Det så til de grader at klokkene vibrerer temmelig kraftig om man drar på med volumet. Under musikk og film kan kanskje dette bli plagsomt over tid, men til spill er det unektelig barskt. Om denne effekten er intensjonell og om den faller i smak får være opp til hver enkelt, men gikk rett hjem hos meg.

Det medfølgende programmet lar deg velge om du skal spille standard to kanalers, opp til åtte kanaler, samt en hel del andre brukbare omgivelseseffekter. Likevel ville det vært en stor fordel om programmet lot oss veksle mellom headset og høyttalere, fremfor å måtte gjøre dette manuelt hver gang.

Pris 650 kroner.

Konklusjon:
Sandberg 5.1 surround appellerer virkelig til en spillers sjel med barskt utseende, rå bass og god komfort.

 

Les hele testen av Sandberg 5.1 USB surround på Lyd & Bilde.

Creative Tactics3D Sigma

Solid lydopplevelse

Creative Tactics3D er testens beste kjøp.

Creative som har laget lydkort til PC i en årrekke burde ha gode forutsetninger for headset konstruksjon og Sigma er en del av Creative sin Tactic3D serie av headset myntet på gamere. Sigma er svært komfortabelt å ha på og meget lett, men er samtidig solid bygget med tversoverliggende stålbøyle. På siden følger en svært fleksibel og ikke minst avtagbar mikrofon som tok opp stemmen med upåklagelig kvalitet.

Musikkgjengivelsen var i utgangspunktet god men ikke enestående da bassen ble veldig dominerende. Dette ble langt på vei rettet opp i tactic3D programmet som følger med, hvor brukeren kan gjøre mange instillinger på egen hånd. Programmet inneholder også en hel haug med forskjellige stemmeforvregninger som nok vil bli brukt til både glede og forergrelse over diverse chatteprogram. At bassen er rå er derimot ikke negativt, for de 50 mm driverne i dette settet skaper virkelig stemning når de leverer tornende eksplosjoner i Black Ops som virkelig engasjerer.

Pris 700 kroner.

Konklusjon:
Sigma er et jevnt over meget godt headset som gir bra valuta for pengene og stikker av med testens beste kjøp.

 

Les hele testen av Creative Tactics3D Sigma på Lyd & Bilde.

Logitech G930

Alt du trenger og litt til

Logitech har levert et briljant headset som virkelig er myntet på gamere.

Logitech stiller med et trådløst headset som er oppgitt med ca 10 timers spilletid. Dette vil tilfredstille de fleste, men virkelige hardcore gamere styrer ofte unna trådløse sett fordi det plutselig kan gå tomt for strøm under spilling. Denne gruppen vil nok bli fornøyd ved å få vite at G930 kan lades selv under spilling ved bruk av medfølgende kabel, et svært smart trekk som forminsker problemene med trådløshet. Headsettet slår seg automatisk av etter en stund med inaktivitet, og det medfølgende programmet har også en batteriindikator. Friheten til å kunne reise seg og gjøre et kjapt ærend apellerer, men settet fungerer dessverre ikke gjennom tykke vegger. Klokkene er enorme og huser uten problemer ørene til godt voksne personer, og putene i seg selv er myke og komfortable. De kan roteres 180 grader og har en fantastisk lydisolasjon slik at spilleren kan holde fullt fokus.

Selve lyden lurte fort frem gliset, for det kan beskrives som imponerende over hele fjøla. Det var fult brukbart på både musikk og spill men sistnevnte er der det virkelig skinner. Bassgjengivelsen kan gå til høyder som får klokkene selv til å vibrere. Lyden kan konfigureres etter eget ønske ved å benytte det medfølgende programmet, som faktisk kan velge nivået til alle de virtuelle kanalene, samt har stemmeforvregning og mer til.

Pris 1.500 kroner.

Konklusjon:
Logitech leverer her et briljant headset som virkelig er myntet på gamere. Det er testens dyreste, men kvalitet og muligheter forsvarer prisen nok til å lande seieren.

 

Les hele testen av Logitech G930 på Lyd & Bilde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere tester i vår testseksjon.