Apple er et av verdens to største selskaper, men trolig det eneste som har kunder som føler seg bedratt. Som da selskapets nyeste mobiltelefon, Iphone 4S, ble lansert tidligere denne måneden. Apple sier aldri noe om form og funksjon på produkter som ikke er ferdig produsert og klare for butikkhyllene.

Likevel pleier mengder av folk å spekulere så mye på hvordan de nye i-dingsene skal bli, at de skaper sin egen sannhet om hva som kommer.

Så presenterer Apple en telefon som ser helt lik ut som forgjengeren, og den heter ikke Iphone 5. De som hadde sagt til seg selv at det skulle komme en nydesignet Iphone 5, blir skuffet. Selv analytikere som ikke kan Apple godt nok, konkluderer med at selskapet har mistet grepet.

To uker senere har én million mennesker sørget for tidenes forhåndsbestilling av en Iphone, og aksjekursen er høyere enn noengang.

 

Indre skjønnhet
Ser man på den moderne historien til Apple, er selskapet ekstremt forutsigbart, idet de oppdaterer produktene sine én gang i året. Forrige generasjon Iphone kom også først som 3G, så 3GS året etter. Det samme skjer sikkert med Iphone 5 neste år, og en Iphone 5S året etter.

Men om Iphone 4S ser klin lik ut som forgjengeren, vil nyutgivelsen hevde det er det indre som teller. Det er samme skjerm, samme batterikapasitet, samme størrelse. Det er egentlig bare en håndfull større endringer på mobilen, og dessverre for norske kunder er to av dem uinteressante. Den ene er at mobilen støtter to forskjellige telesystemer, noe bare amerikanere trenger bry seg om. Ingen grunn til å gå nærmere inn på dette.

Den største nyheten med Iphone 4S heter Siri, og er en imponerende personlige assistent, som vi kommer tilbake til.

 

Kamera
Den beste nyheten sett med norske øyne, er et langt bedre kamera. Kameraet er på åtte megapiksler mot fem på forrige generasjon. Apple har også gjort endringer med linsesystemet og sensorene, noe som gir større vidvinkel, og langt bedre bilder. Fargegjengivelsen er bedre og bildene blir skarpere – kanskje de beste på mobilmarkedet.

Nytt er også at man ved å holde inne hjemknappen når mobilen er låst, får opp en kameraknapp. Pek på motivet, bruk volumknappen som utløser, og vips har du tatt et bilde. Denne løsningen er riktignok programvarebasert, men takket være nytt kamera, linse og prosessor går det veldig mye fortere enn før å starte opp kameraet. Det går også mye raskere fra man trykker på utløseren til bildet er tatt, og man kan nesten umiddelbart ta et nytt bilde. Det er også lagt inn mulighet for å gjøre en lett redigering direkte i fotoprogrammet.

Med dette kameraet kan mange amatørfotografer legge igjen det gamle digitale kompaktkameraet for godt, selv om blitzen fortsatt er nærmere en vits enn en hjelper.

Videokameraet er selvfølgelig også bedre. Et problem med mobilvideo er gjerne at opptakene blir ustødige. Apple sier de har bakt inn billedstabilisering i videokameraet, men det er fortsatt en vei gå for å få jevnt over stabile videoer fra mobiler. Men bildene i HD-oppløsning ser fantastiske ut når man viser dem på en stor flatskjerm.Raskere

En annen stor endring, som man kanskje ikke umiddelbart legger merke til, er at Iphone 4S har fått samme prosessor som Ipad 2. Her kan man nevne en masse spesifikasjoner, men det viktige er at denne sørger for at mobilen gjør oppgavene sine raskere. Det går raskere å starte programmer, og når man bruker fingeren til å sveipe frem og tilbake over skjermen ruller alt mye lettere og med mye bedre flyt enn før. Takket være et dobbelt sett antenner, laster mobilen data opp og ned mye raskere over nettet enn før, og det merkes.

Strengt tatt var ikke Iphone 4 noen treg mobil, men når programvareutviklerne vil lage apper som utnytter kraften under panseret, vil man nok merke enda mer forskjell på den nye og gamle modellen.

 

Personlig assistent
Den største nyheten i Iphone 4S er dessverre en funksjon vi i Norge ikke får noe særlig utbytte av med det første. Siri er navnet på et talegjenkjenningsprogram som virkelig overrasker positivt. Det var nok mange som gjespet litt da Apple viste frem dette for et par uker siden, ikke minst fordi de fleste av oss har hatt mobiler der man i teorien skal kunne si ting som «ring Kjell» i mikrofonen uten at det skjedde mer enn en gang iblant.

Som vanlig er ikke Apple første ute med ny teknologi, og det finnes Android-varianter av talegjenkjenningsprogrammer, men ingen er i nærheten av å fungere så bra som dette.

Siri startet som et forskningsprosjekt, som Apple kjøpte for 1,2 milliarder kroner ifjor. Det er kort sagt avansert kunstig intelligens, som både forstår hva du sier, og som tilpasser seg språket og tonen din etterhvert som man bruker det mer.

Én ting er at man nå kan si «ring Kjell» og det skjer, men Siri kalles også en personlig assistent.Man kan si «sett på alarmen til 7.45 onsdag morgen», og det skjer. Spør «hvordan er været i Oslo i morgen», og man får svaret. Foreløpig sier Apple at Siri er en betautgave, noe som tyder på at det kan bli virkelig genialt etterhvert som det utvikles, og ikke minst integrerers med flere programmer.

«Finn en italiensk restaurant i nærheten» tar få sekunder, og kommer med en oversikt og utvalg over et titall restauranter.

«Send en tekstmelding til X», man dikterer tekstmeldingen, og den sendes. Det utrolige er at det funker nesten hver gang, det frustrerende sett med norske øyne er at Siri foreløpig bare behersker tysk og fransk ved siden av engelsk. Men Apple lover at Siri vil bli mer språkkyndig, og at flere databaser skal tilknyttes systemet.

Så hva sitter man igjen med med i en Iphone 4S? En forbedret utgave av forgjengeren, der særlig kameraet er bedre. Muligheten til å få 64 GB lagring, dobbelt så mye som forgjengeren.

 

Eier man en 3GS, er det ikke tvil om at det vil være en voldsom oppgradering. Vil man ha vesentlig bedre kamera, er det heller ingen tvil. Med Iphone 4S lager Apple nok en gang den beste mobilen som er der ute, men om man eier en Iphone 4 og er usikker på om man skal oppgradere ... Tja.

Se også disse testene: