I «gamle dager», altså for mer enn tre år siden, var det vanlig med nisjetelefoner. Man hadde bedriftstelefoner, musikkmobiler og kameramobiler. Etter at smarttelefonene tok over mer og mer har alle telefoner begynt å dekke alle behov. Men en ting klarer de ikke. Selv om mobiltelefonen i dag er den mest brukte musikkspilleren for de fleste av oss, har ingen klart å lage skikkelig godlyd på en telefon. Med Sensation XE viser HTC hvordan de har tenkt å forandre på dette.

Full trøkk
Samarbeidet mellom Beats og HTC fungerer på denne telefonen slik at Beats leverer hodetelefoner og et lydfilter på telefonen som trer i kraft når Beats-hodesettet kobles inn. Med skreddersøm mellom avspiller og hodetelefonene oppstår søt musikk, bokstavelig talt. La det være helt klart: Lydkvaliteten i HTC Sensation XE med Beats hodesett er den beste lydopplevelsen jeg har hatt med noen mobiltelefon. Antakelig også den beste med hodetelefoner, uansett avspillingskilde, hvis jeg ser bort fra helt spesielle hodetelefoner det ikke er relevant å sammenligne med.

Man får et bredt lydbilde og høy oppløsning hvor nesten alle detaljer i musikken kommer med. Bassen er dyp og diskanten presis uten å skingre.

Men det er likevel ikke perfekt. For eksempel merker man at Dr. Dre står bak Beats-merket. Hører man på rap, hip-hop, r&b eller electronica får man vesentlig bedre lydbilde enn om man setter på rock, klassisk, jazz eller metal. HTC og Beats har vært nøye med å legge til en knapp som deaktiverer Beats-lyden så man kan høre hva man har betalt for.

Avgrenset frihet
En stor ulempe er at man kun får Beats-lyden om man spiller musikk lagret på telefonen med standardspilleren. Det fungerer altså ikke med Spotify, Wimp eller alternative musikk-apper. Jeg skjønner at man vil gi dem som kjøper telefonen en fordel, men det er ikke greit å sette så snevre grenser på bruken. Det er noe veldig «Applesk» over denne innsnevringen av brukerens frihet til å bruke utstyret som man selv vil, og det vil vi ikke se fra HTC.

Jeg ønsker meg også at HTC og Beats la ressurser i å gi telefonen en bedre DAC i stedet for bare å bruke lydfilter. En DAC er en brikke som konverterer digitale lydsignaler til analoge. Enkelt sagt vil flere bits i en DAC gi bedre lyd. En god dac-omformer krever imidlertid mer plass enn en mobiltelefon normalt kan avse, så dette er ingen lett oppgave.

 

Brukeropplevelse
HTC Sensation XE gir for øvrig en forutsigbar, god brukeropplevelse. Brukeropplevelsen er sammenlignbar med det meste som har kommet fra HTC i år. Det er en god ting, for HTC lager veldig gode brukeropplevelser på sine Android-telefoner.

Enten du bruker telefonen til jobb eller har en rent privat bruk får du det du trenger og mer til. De medfølgende appene for e-post, nettsurfing og lesing av vedlegg er veldig bra. HTC har også tett integrasjon av flere sosiale medier enn noen annen produsent i sitt grensesnitt.

Multimedia
Denne telefonen har et åtte megapiksel kamera med mange finesser. Bildene har skarpe og fine farger, men skarpheten i bildene er ikke så imponerende. Her ligger den omtrent midt i feltet, som i dag på ingen måte er dårlig.

Det samme gjelder videoopptakene som går opp til 1080p i oppløsning. Man får sterke og klare farger, nesten i meste laget, men skarpheten kan ikke sammenlignes med Iphone 4S som leder an i dette feltet.

Den store skjermen er god til å se bilder og film og ytelsen er mer enn god nok til de mest krevende spillene for Android.

Konklusjon
HTC Sensation XE gir en fantastisk lydopplevelse om du spiller riktig musikk, med riktig spiller og bruker riktige hodetelefoner. Jeg skulle gjerne sett at man ga den samme opplevelsen i et bredere omfang. Uansett er dette en god telefon, som bør være veldig attraktiv for de som er kresen på lyden.









Les flere tester i vår testseksjon.