Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Magnus Eidem
Magnus Eidem les mer

Hodesett for cabrioleter

Aktiv støydemping er en ny, men etterlengtet egenskap i trådløse hodesett. Vi har testet de to første på markedet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Blåtann hodesett for mobilen har vært et hett tema i mange år. Mange mener de er for «harry» til å bli sett offentlig med, mens andre har blitt avhengige av friheten de gir når man må prate på farten. På grunn av harry-stempelet har produsentene jobbet mye for å lage design som kan fenge massene, men dette har ofte gått ut over talekvalitet og batterikapasitet.

Spesifikasjoner

Jabra Supreme

Sennheiser VMX 200

Størrelse

90 x 30 x 22 mm u/bøyle

44 x 15 x 24 mm u/bøyle

Vekt

18 gram

10 gram

Batteritid

Inntil 15 dager

Inntil 10 dager

Samtaletid

Inntil 6 timer

Inntil 6 timer

Ladetid

Ca. 2 timer

Ca. 2 timer

Funksjoner

Stemmestyring, bluetooth 3.0, Multiuse, A2DP, handsfree, hodesett

Bluetooth 3.0, Multiuse, A2DP, handsfree, hodesett

Pris

Fra 635 kroner på nettet

Fra 849 kroner på nettet

To ledende produsenter, Jabra og Sennheiser, har begge satt seg mål om å fjerne hinderet med dårlig talekvalitet ved å legge inn aktiv støydemping i to av sine hodesett.

Jabra SupremeDesign
Jabra har lenge vært på toppen av markedet for trådløse hodetelefoner. Likevel er Supreme det første hodesettet som inkluderer aktiv støydemping i både mikrofon og høyttaler.

 

Designen til Supreme har styrker og svakheter. Selve byggekvaliteten kunne vært mer solid, men samtidig er den veldig lett, bare 18 gram. Den har en mikrofonarm som sikrer bedre mottak av stemmen din, og denne armen kan klappes sammen for å sette hodesettet i ventemodus. Ventemodus sparer en del strøm når man vet at man ikke trenger hodesettet på en stund. Sammenfoldet er Supreme også mindre utsatt for skader i lommer og vesker.

Det følger med to ørebøyler og to ulike puter i pakken og de fleste burde finne en kombinasjon som fungerer for dem. Likevel føles det ofte som om Supreme henger litt løst på øret, men jeg har aldri opplevd at det har falt av.

Støydemping
Hovedfunksjonen med støydemping fungerer veldig bra i alle støymiljøer. Selvsagt kan den ikke fjerne absolutt all støy, men den er alltid bedre enn et hodesett uten støydemping. Teknologien fungerer slik at det ligger en egen brikke i hodesettet som aktivt filtrerer bort ulike typer støy etter en algoritme. To mikrofoner brukes til å fange opp hele lydbildet. Dette har vært vanlig i dyre stereohodesett frem til nå, men har vel så stor anvendelse i mono hodesett for telefoner.

Samtalekvaliteten er jevnt over veldig god i Jabra Supreme.

Funksjoner og ytelse
Jabra har også lagt inn en modul for stemmestyring i Supreme. Man kan sjekke batteriet, pare nye telefoner, slå opp i kontaktlisten og bed hodesettet om å ringe tilbake til siste ubesvarte anrop. Talekommandoene aktiveres med en knapp på mikrofonarmen. Det er ikke alltid systemet klarer å fange opp hva du sier, men det fungerer bra nok. En annen nyttig funksjon er at man kan ha to telefoner koblet til samtidig. Dette passer bra for de som vil ha ett felles hodesett til mobilen og kontortelefonen. Den telefonen som ble paret først har rangen dersom begge ringer. Knappen for å svare innkommende anrop er stor og lett å treffe.

Batteritiden er rundt to døgn, avhengig av bruksmønster.

Karakter

Pluss

Minus

 

God støydemping
Fornuftig størrelse
Lett å betjene


Litt lite solid
Føles som den skal ramle av (men gjør det ikke)
Sennheiser VMX 200Design
For mange er nok Sennheisers VMX 200 å foretrekke fremfor Jabra Supreme når det gjelder design. Den er liten, har metalldeksel, veier bare 10 gram og er skikkelig solid. Ulempen er selvsagt at de to mikrofonene blir sittende langt fra munnen i forhold til konkurrenten. VMX 200 leveres med fire ulike øreputer og en tynn bøyle for de som foretrekker det. Siden hodesettet er så lite er også betjeningsknappene ganske små, men siden det ikke er mer enn én på hver flate trykker man ikke så lett feil.

 

Støydemping
Sennheiser bruker en teknologi de kaller VoiceMax. Ifølge dokumentasjonen består denne av to mikrofoner hvor en skal fange opp stemmen din og den andre skal fange opp støy og fjerne den. Dette fungerer med ulikt resultat i ulike sammenhenger. Dempet støy som i bilen eller på en jernbanestasjon filtreres bort, mens skarpere lyder blir værende. Er du for eksempel i nærheten av en byggeplass hvor de slår ned fundament vil ikke den lyden forsvinne. Det vil heller ikke boring, dørslamring og andre skarpe lyder.

Støydempingen har absolutt sin funksjon, men den kan ikke måle seg med Jabra Supreme som klarer å dempe langt flere lyder.

Funksjoner og ytelse
I likhet med Supreme kan også VMX 200 være tilkoblet to telefoner samtidig. Man kan også velge å koble den til en pc for å høre på annen lyd, men da bør man ikke vente all verden av lydkvaliteten. VMX 200 har ikke stemmestyring som Supreme har.

Batteriytelsen er lavere enn på Supreme, og man må regne med å lade hver kveld for å være sikker.

Karakter

Pluss

Minus

 

Liten og lekker
Solid


Noe dårlig batteri
Dyr i forhold til lydkvalitet


Konklusjon
Basert på premisset for denne duellen, lydkvalitet og støydemping, er det lett å kåre en vinner. Jabra Supreme er overlegen på dette feltet, og den har i tillegg stemmestyring og bedre batteritid å skilte med.

Sennheiser VMX 200 har sin største styrke i designen. Begge disse telefonene er i det øvre prissjiktet, men Jabra Supreme er et par hundrelapper billigere og det blir dermed spikeren i kista for utfallet av denne duellen.

Duellens vinner er Jabra Supreme.Se også disse testene:

Skru volumet til 11 &ndash;<br/> uten å plage naboen

Heftig lyd for gamere

Tre fete lydanlegg til 30.000