Nokia sliter med salget, men heldigvis har de innsett at å lage innovative kvalitetsprodukter er den riktige veien å gå for å klatre på salgslistene. Derfor er det ikke uventet at Nokia også lanserer Lumia 1520. 1520 er en såkalt «phablet», en smarttelefon som er en hybrid mellom en phone og en tablet. Markedet for phablets er et typisk nisjemarked, og nettopp derfor kan det være liv laga for Microsoft og Nokia å satse her.

Design

Nokia Lumia 1520 følger samme designformat som de andre Lumia-telefonene. Den har en såkalt putedesign med avrundede kanter og bakside, som gjør at telefonen ligger godt i hånden – tross størrelsen. Det er ingen fysiske knapper på fronten, bare én optisk hjem-knapp. På den ene siden finner man volumkontroll, av og på-knapp og en kameraknapp. En liten forhøyning på baksiden rommer kameraobjektivet, men ellers har telefonen en flott minimalistisk og helstøpt design. Kabinettet er laget av aluminium, noe som øker vekten, men gir et solid og eksklusivt uttrykk.

Skjermen har full HD-oppløsning og er veldig lyssterk. Jeg hadde ingen problemer med å bruke den i dagslys.

Brukeropplevelse

Som nevnt er phablets en nisje innen smarttelefoner. Når man kjøper en telefon i sekstommers format må man akseptere noen premisser. For eksempel er ikke enhånds betjening noe man kan basere seg på. Enkelte vil også kvie seg mot å holde telefonen opp til ansiktet for å snakke. Men dersom man aksepterer disse premissene kan Lumia 1520 og andre phablets være riktig så gode bekjentskaper.

Først og fremst er det åpenbart at det aller meste man gjør på en telefon blir bedre på en litt større skjerm. Spesielt når skjermen er så god som denne. Epost, kalender og nettlesing er veldig behagelig. Det samme er å se film og bilder.

På den andre siden har Windows Phone en del begrensninger som enkelte ikke vil sette pris på. For eksempel finnes det bare én nettleser og den ligger en del etter de beste nettleserne til Iphone og Android.

Det er fortsatt også noen apper som mangler til Windows, men de fleste tjenester er nå tilgjengelig. Dog må man ofte betale litt for apper til Windows Phone, selv om samme tjeneste er gratis til Iphone og Android.

En annen positiv egenskap er startskjermen, eller skrivebordet, om man vil. Windows er basert på grafiske fliser som deler opp skjermen. Mange av disse har dynamisk, oppdatert innhold, slik man er vant til fra Android. Andre er rene snarveier som på Iphone. Man kan bygge opp skrivebordet slik man selv vil, på en enkel måte. På en stor skjerm som denne får man plass til mye nyttig informasjon og overblikk.

Den aller beste egenskapen til 1520 er nok batteriet. Med edruelig bruk kan man strekke den til fire dagers bruk. To til tre dager bør de fleste klare. Dette er vesentlig bedre enn Samsung Galaxy Note 3 og LG G Flex i våre tester.

Multimedia

Nokia er på mange måter markedsleder på mobilkamera. De har den beste optikken og de beste komponentene for å fange bildene. De har også et veldig brukervennlig kameragrensesnitt, og ikke minst mange ulike modus å ta bilder i. Man kan lage sakte bevegelser, bevegelsesfokus og andre spesialeffekter. En ny modus kalles refokus. Her tar telefonen mange bilder med ulik fokusavstand. Disse bildene behandles som ett av telefonen og lar brukeren endre fokus og fargefokus i ettertid. Man kan til og med dele bildet på Facebook og la andre leke seg med bildet også.

Lumia 1520 tar skarpe og fargeekte bilder med mengder av detaljer.

Konklusjon

Nokia Lumia 1520 er stor og litt uhåndterlig. Men dersom man synes det er greit får man en skikkelig kraftpakke av en telefon. Den har et supert batteri og et utmerket kamera. Brukervennligheten er høy, men økosystemet av apper er fortsatt litt for smalt for Norge.

Jeg anbefaler Nokia Lumia 1520 til dem som ønsker en stor telefon til jobb eller fotografering og filming. Dette er det Nokia-produktet hittil som treffer målgruppen best.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.