Sonys toppsjef har gitt alle som driver med forskning i Sonys ulike avdelinger samme beskjed: Alle teknologiske gjennombrudd skal sendes rett til mobilutviklerne. Og dette har selskapet levert på de siste årene. Ny teknologi fra Sonys tv-er, hi-fi-utstyr og kamera har funnet veien inn i Xperia-telefonene. Den nye Z2 er ikke noe unntak i så måte, og det er nettopp Sonys allsidighet som gir den en god hånd i konkurransen mot Samsung og Apple.

Design

Sony fortsetter sin relativt rettvinklede design, som har vært brukt på Xperia-telefonene de siste årene. Ulempen med denne designen er at telefonen føles større og mindre naturlig i hånden enn andre mer avrundede design. Aldri har dette vært mer tydelig enn i Z2, en telefon med 5,2 tommer stor skjerm. Sony burde nok vurdert en noe mindre skjerm for å få ned totalstørrelsen på telefonen. Det er få hender som kan romme denne naturlig.

Vekten er også betydelig, over 160 gram. Det kjennes ekstra godt når telefonen i tillegg er såpass stor og kantete.

For å kompensere for størrelsen har Sony plassert av / på-knappen midt på siden av telefonen, der de fleste kan nå den. De skal også ha ros for å ha en egen kameraknapp.

Et stort pluss er at Sony fortsetter med god vannbeskyttelse i sine toppmodeller.

Glass og metall utgjør designen. Eksklusivt og pent, og lett gjenkjennelig som et Sony-produkt.
Glass og metall utgjør designen. Eksklusivt og pent, og lett gjenkjennelig som et Sony-produkt. (Foto: Magnus Eidem)
 

Multimedia

Mobilprodusentene har virkelig lært seg å utnytte kraftige prosessorer og stort lagringsminne når de lager sine kamera. Effekter hvor du kan endre fokus i et bilde, lage animasjoner eller fjerne uønskede objekter har blitt vanlig. Sony har også mange ulike effekter og ulike modus for å fotografere i, men dessverre må man velge modus før man tar bilde. Ofte har man ikke tid til dette, så det gjør nok at spesialeffektene blir mindre brukt enn de burde.

Sonys skjermteknologi er fremragende. Det er helt nydelig å se på denne skjermen, uansett lysforhold. Den fungerer perfekt til film og spill, så vel som nettlesing.

Lydkvaliteten for musikk og film er også bra, og Sony har nesten for mange teknologier på plass for å forbedre og tilpasse den. Dessverre er ikke samtalelyden like god. Det er ofte skurring i samtalene, noe som ser ut til å skyldes vibrasjoner eller resonans i dekslene.

Kameraet har mange ulike effekter, men man må velge hvilken man vil bruke på forhånd.
Kameraet har mange ulike effekter, men man må velge hvilken man vil bruke på forhånd. (Foto: Magnus Eidem)
 

Brukeropplevelse

Sony har hatt et tydelig særpreg over sin brukeropplevelse helt siden sine første Android-telefoner. Dagens versjon er en videreføring av den opprinnelige, som hadde til hensikt å gjøre et avansert system tilgjengelig for alle typer brukere. I dag kombinerer Sony det avanserte med det enkle på en gjennomført måte.

Alle standardapper fungerer godt, også e-post og kalender. Sony bruker hurtiginnstillinger for de innstillingene brukeren endrer oftest selv.

For mange vil det nok også være viktig at Sonys smarttelefoner spiller veldig lett på lag med andre Sony-produkter man har hjemme.

Det er lite som skjer på baksiden, og det er greit rent designmessig. Men de rette kantene gjør at telefonen føles ekstra stor i hånden.
Det er lite som skjer på baksiden, og det er greit rent designmessig. Men de rette kantene gjør at telefonen føles ekstra stor i hånden. (Foto: Magnus Eidem)
 

Konklusjon

Sony Xperia Z2 er en gjennomført bra telefon med mange gode elementer og god teknologi. Den store skjermen holder veldig høy kvalitet og kameraet tar skarpe og fine bilder.

Men Z2 føles mest av alt som en oppfølger til Z1, den føles mer trygg enn spennende.

Jeg vil ikke nøle med å anbefale Xperia Z2 til noen, men sjekk gjerne ut HTC One før du bestemmer deg.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.