Den siste måneden har både Sony og Apple lansert nye flaggskip, og begge selskapene har laget to størrelser av sine flaggskip. De representerer de to dominerende systemene for smarttelefoner. Vi har satt Xperia Z3 og Z3 Compact under samme lupe som Iphone 6 og 6+.

Design

Både Sony og Apple har med sine siste telefoner gått bort fra en ganske firkantet og rettvinklet design til en mer avrundet. Og for begge selskapene er dette et smart trekk, fordi det gjør at store telefoner ligger bedre i hånden. Begge har også gjort telefonene sine tynne og lette, noe som også hjelper når skjermene kryper godt over både fire og fem tommer i størrelse.

Sonys Xperia Z3 og Z3 Compact kommer i henholdsvis 5,2 tommer og 4,6 tommer. Iphone 6 og 6+ er henholdsvis 4,7 tommer og 5,5 tommer. Begge har svært lyssterke skjermer som fint kan leses i dagslys. Sonys skjermer er synlig skarpere.

De to minste telefonene veier det samme, men Xperia Z3 er 20 gram lettere enn Iphone 6+. Det er også viktig å merke seg at Sony-telefonene er mindre i areal enn Iphonene, dog ikke i volum. Sonys telefoner føles mindre i hånden, spesielt på de største modellene er dette merkbart.

Begge har også plassert på-knappen på siden av telefonen så den alltid kan nås med én hånd.

En forskjell er at Iphone har fingeravtrykksleser i hjem-knappen, noe Sony ikke har. Sony på sin side er derimot støv- og vanntett. Faktisk kan man bruke kameraet på Xperia-telefonene både i salt- og ferskvann.

Min konklusjon er at Iphone definitivt ser best ut, men Sonys modeller passer nok i flere hender, spesielt om man vurderer de største versjonene. Sonys vanntetthet, lyssterke skjerm og dedikerte kameraknapp er også vesentlig. Sony vinner på funksjonell design, Iphone på utseende.

Multimedia

Kamerakvaliteten er viktig for mange. Sony har 20 megapiksel kamera, mens Apple har åtte megapiksler. Dette sier bare noe om størrelsen på bildene, men ingenting om kvaliteten. De to fokuserer omtrent like raskt, men Iphone reagerer raskere og mer tydelig når man flytter fokus fra et felt med mye lys til et felt med lite lys. Sonys store bilder har flere detaljer, men Iphone fungerer bedre i dårlig lys. Sony har mange innstillinger og effekter, mens Iphone har noen få.

For ambisiøse og kreative fotografer som vil ha full kontroll er Sony klart best, men for «full auto, pek og skyt»-fotografer er kanskje Iphone det beste valget.

Front-kameraet, eller selfie-kameraet som det i praksis er, er best på Iphone. Bildene blir både skarpere, lysere og med mer naturtro farger.

Når det gjelder video kan ingen konkurrere med Sonys mulighet til å filme i Ultra hd (4K), men Iphone tar også bra video og har et raskt og intelligent autofokus. Også her gir Sony flere muligheter, mens Iphone er noe enklere.

Skal man se film og tv på telefonen, er bildet på Sony-telefonene skarpere, men skjermene litt mindre.

Når det gjelder lyd har Sony også et fortrinn i at de tilbyr HD-lyd (hi-res audio) rett ut fra telefonen. Sony har også en multibånds forsterker med justerbart lydbilde. Iphone har akkurat samme lydhåndtering som de alltid har hatt.

Samtalekvaliteten er omtrent lik, og bra på begge merker.

Vinner av kategorien multimedia er Sony.

Ytelse

Denne kategorien er todelt. Den enkle delen er batteriytelsen. Både Iphone og Xperia har veldig gode batterier, men Xperia trekker det lengste strået. Ikke minst fordi Sony har langt flere muligheter for strømstyring enn Apple. Man får gjerne to dager ut av begge merkene med moderat bruk, men Sony kan også vare i tre om man aktiverer strømsparingen.

Ytelse i form av datakraft er vanskeligere å vurdere fordi telefonene har helt forskjellige komponenter og helt forskjellig programvare. På papiret er Iphone kraftigst og har bedre støtte for å håndtere flere samtidige oppgaver. Den har også en imponerende kapasitet for grafikk, noe som merkes i spill.

Sony er også veldig kraftig og har god spillytelse, men rent teoretisk ligger Sony bak Apple.

Vinner av kategorien er likevel Sony, fordi batteriytelse er viktigere enn kraft for de fleste og fordi forskjellen i opplevd kraft er minimal.

Pris

Sonys to modeller selges i én variant hver. Begge har 16 GB lagringsplass. Apple har tre varianter med henholdsvis 16, 64 og 128 GB lagringsplass. Sonys lagringsplass er utvidbart med minnekort på inntil 128 GB.

Sony Xperia Z3 og Z3 Compact koster fra henholdsvis 5200 kroner og 4100 kroner. Oppgradering til 64 GB koster fra 300 kroner ekstra og oppgradering til 128 GB fra 700 kroner ekstra.

Iphone 6+ koster 6690 kroner med 16 GB og Iphone 6 koster 5790 med 16 GB minne. Oppgradering til 64 GB koster 900 ekstra og oppgradering til 128 GB koster 1800 ekstra.

En Xperia Z3 med 128 GB minne koster altså nesten 3000 kroner mindre enn Iphone 6+ med 128 GB minne.

Soleklar seier til Sony.

Brukervennlighet

Denne kategorien er svært subjektiv, og alle legger ulik vekt på ulike egenskaper. Men visse objektive faktorer er det. For eksempel er tastatur viktig. Sony har lenge hatt en fungerende autokorrektur, ordforslag mens man skriver og sveiping som dobler skrivehastigheten. Dette har Iphone 6 også fått, men ikke på norsk. Skriveopplevelsen på Iphone 6 er den samme som i 2007 og det er helt bak mål.

Apple reiser imidlertid kjerringa i form av en imponerende god talegjenkjenning. Du kan snakke inn meldinger med tegnsetting – bare si navnet på tegnet – og få riktig resultat hver gang. Sony har også talegjenkjenning, men denne skjønner ikke tegn og den tar ofte feil.

Som for kameraene er det gjennomgående at Sony har flere muligheter, mens Iphone har færre. For et par år siden var få valg brukervennlig, men i dag har de fleste av oss hatt mer enn én smarttelefon og er blitt habile brukere. Da er det å ha de riktige valgmulighetene, få trykk til målet og en pen innpakning kanskje viktigere.

Sony har for eksempel langt lettere tilgang til de mest brukte innstillingene og lettere tilgang til informasjonen du trenger raskt.

For gjennomsnittlige og avanserte brukere gir helt klart Sony en bedre brukeropplevelse, som lettere kan tilpasses den enkeltes behov.

Konklusjon

Denne artikkelen sammenligner fire veldig gode telefoner. De kommer fra forskjellige opprinnelser, men har samme mål: å forenkle og berike hverdagen din.

I denne duellen vinner Sony i fire av fem kategorier. I den femte er det delt seier avhengig av hva som er viktigst. Sonys Z3-modeller er et bedre valg for flere typer brukere enn Iphone 6 er.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.