Som en frisk nordisk vind kommer den danske mobilprodusenten Lumigon inn på det norske mobilmarkedet i disse dager. Med sin Lumigon T2 HD håper de å friste nordmenn med sans for skandinavisk design og som ser etter «Bang & Olufsen-følelsen» når de handler smarttelefon. Ikke minst prismessig.

Design

Den sterkeste siden til Lumigon er den ytre designen. Telefonen kombinerer børstet stål og glass på en typisk skandinavisk måte og skiller seg positivt ut rent estetisk. Man kjenner straks at det er snakk om ekte stål på vekten og det gir en god kvalitetsfølelse.

Derfor er det skuffende at denne kvaliteten ikke er gjennomgående. Skjermen er på 4,3 tommer og har HD-oppløsning på 1280x720 bildepunkter. Den holder god kvalitet, men er på ingen måte i toppsjiktet. Lysstyrken er heller ikke på toppmodellnivå.

Lumigon baserer seg på fysiske trykknapper for de faste funksjonene, noe som godt kunne vært gjort mer elegant for å gi telefonen en mer helhetlig eksklusivitet. De har en «ekstra» knapp også som brukeren selv kan velge funksjon til.

Multimedia

Kameraet tar bilder i 13 megapiksler størrelse. Det er ikke gjort noen særlige tilpasninger av brukergrensesnittet i forhold til hva Google leverer som standard til alle Android-telefoner. I de mest solgte telefonene i Norge er kameraappen alltid tilpasset av produsenten for å gi en bedre brukeropplevelse, men det har ikke Lumigon brydd seg om å gjøre, selv om telefonen er dyr.

Et sort-hvitt brukergrensesnitt skal skape helhet mellom programvare og maskinvare. Bare synd at det stopper her.
Et sort-hvitt brukergrensesnitt skal skape helhet mellom programvare og maskinvare. Bare synd at det stopper her. (Foto: Magnus Eidem)
Bildene blir kornete og mørke sammenlignet med andre relevante smarttelefoner, autofokusen og autofokusen er litt vinglete. Hvitbalansen er for blå.

Lyd er det området Lumigon har fått til best. De har satt inn en egen forsterker fra Bang & Olufsen som heter Icepower som leverer er dypt og dynamisk lydbilde. Dessverre er det ikke noen medfølgende musikkspiller, heller ikke her har Lumigon tatt seg bryet med å gi kundene merverdi. Eneste musikkspiller som ligger inne er Google Play Music og den krever abonnement. Heldigvis er det rikelig med musikkspillere å laste ned.

Lumigon har en innebygget equalizer, men denne har ingen effekt når man spiller fra Wimp eller Spotify.

Telefonen er helt grei å se film med, men skjermen burde vært litt bedre og lysstyrken høyere for å gjøre opplevelsen skikkelig god.

Brukeropplevelse

Som nevnt flere ganger allerede: Lumigon har gjort seg lite flid med brukeropplevelsen på telefonen. De har laget et sort-hvitt brukergrensesnitt som skal stå i stil med den ytre designen på telefonen, og det fungerer sånn noenlunde. Alle apper har selvsagt sine normale farger.

Baksiden er sort med glassdeksel. Rent og pent.
Baksiden er sort med glassdeksel. Rent og pent. (Foto: Magnus Eidem)
Googles standardgrensesnitt, som denne telefonen er basert på er noe man assosierer med billige telefoner i nederste del av skalaen (med unntak av Googles Nexus-telefoner). Denne telefonen er ikke en slik, og derfor burde det vært gjort mer ut av brukeropplevelsen.

I stedet for å skreddersy programvaren har Lumigon valgt å legge til kjekke funksjoner. Telefonen kommer med en original ladestasjon og dokking. Når telefonen settes i denne kan den kjøre forhåndsdefinerte oppgaver, som å gå i nattmodus eller musikkmodus avhengig av hvor dokkingen er plassert.

T2 har også en sensor for gestikulering. Man kan for eksempel svare på et anrop med å veive hånden foran telefonen, bla gjennom bilder uten å røre telefonen eller slumre alarmen med et vink. Personlig ville jeg heller hatt en gjennomdesignet programvare enn dette.

Konklusjon

Lumigon T2 HD er en flott designtelefon som dessverre ikke klarer å være like gjennomført i brukeropplevelsen som i designen. Den koster over 6.000 kroner og det synes jeg ikke det klarer å forsvare når kameraet er middels, skjermen er middels og programvaren står lite i stil med telefonens ytre egenskaper.

Følg vår anmelder på Twitter:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.