Det er bare å innse: Full HD og 3D er gammelt nytt, og nå er det 4K som gjelder for deg som vil ha maksimal bildekvalitet hjemme i stua. Den dramatiske økningen i skarphet gir et bilde som nærmest er til å ta og føle på. Og som vi skrev i forrige utgaves gruppetest, har prisen på de rimeligste 4K-skjermene sunket radikalt det siste året. Likevel det er ikke her spissutviklingen skjer: Aller best bildekvalitet får du med en av toppmodellene, og skjermen kan med fordel være 65 tommer eller enda større for å gi fullt utbytte av de ekstra detaljene. Noe som selvfølgelig er med på å dra prisen oppover.

Testen

Med månedens to duellanter befinner vi oss i high-end klassen. Panasonic og Philips er ute med sine to toppmodeller, som begge baserer seg på LCD-teknikken med Direct LED, eller det vi ofte kaller «ekte» LED-baklys. Hundrevis av lysdioder sitter montert inndelt i soner bak LCD-sjiktet, og gjør TV-en i stand til å kontrollere lysstyrken langt bedre enn vanlig kant-LED, som stort sett må ha den samme lysstyrken over hele skjermen samtidig.

Ekte bak-LED er en high-end teknikk forbeholdt de dyreste TV-ene, og det er først på denne generasjonen vi ser den brukt på 4K-TVer i nevneverdig grad. Både Panasonic og Philips benyttet den billigere kant-LED teknikken på forrige års toppmodeller, og det merket man på bildekvaliteten: Til tross for utmerket skarphet og lysstyrke, ble kontrasten og svartnivået litt blast.

Nettopp svartnivået er ekstremt viktig for opplevelsen av film og TV-serier. Det har vi fått merke med inntoget av de nye OLED-skjermene fra LG, som inntar førsteplassen når det gjelder kontrast og svart. LCD med bak-LED kan ikke helt måle seg med OLEDs overlegne lyskontroll piksel for piksel, men kan likevel være en verdig konkurrent når det gjelder ytelse i forhold til prisen.

Flere veier til 4K

Med fire ganger oppløsningen til Full HD, byr 4K på en ny verden av detaljer, særlig når det kombineres med en ekstra stor skjerm. Men før vi går helt «bananas» i begeistring over 4K-formatet ,skal vi ikke glemme at tilgangen på ekte 4K-materiale fortsatt er sørgelig begrenset. Filmbransjen har dessverre ikke vært like ivrige som elektronikkprodusentene etter å få 4K ut på markedet. Dette blir et «høna og egget» problem der man vegrer seg for å investere i ny infrastruktur før etterspørselen er der. Men det vil nok endre seg i løpet av 2015 med en lansering av nytt 4K Blu-ray format.

Mens vi venter, tar vi gjerne alt det 4K-materialet vi kan få. Og i skrivende stund er det Netflix som har kommet lengst med å tilby en modell som fungerer. Den amerikanske strømmetjenesten er først ute med å tilby 4K-materiale man kan se direkte over nettet. Utvalget er fortsatt begrenset til noen få serier (Breaking Bad og House of Cards), men Netflix har i alle fall vist at de har både viljen og evnen til å levere 4K, og vi kan nok forvente mer (originalt) 4K-innhold fra dem i fremtiden. 

Les hele testen på lydogbilde.no

Philips 65PUS9809

 

Svart som natten
Philips er tilbake med en ny toppmodell som nok en gang skal sette navnet deres på TV-kartet. Og for et svartnivå!

Philips 65PUS9809 har alt som skal til for å være en fullverdig toppmodell: I tillegg til knivskarp 4K-oppløsning, har skjermen ekte Direct LED baklys med lysdioder inndelt i 144 soner, akkurat slik en Philips toppmodell skal ha. I tillegg til dette kommer Ambilight lysdioder på baksiden av selve TV-en, som setter farge på omgivelsene i samsvar med handlingen på skjermen. En patent som Philips er alene om etter mange års utvikling.

Brukervennlighet og finesser
Støtten for Android innebærer i første rekke at TV-en får tilgang til Google Play Store, med en mengde av apper og spill. I tillegg finnes Chrome nettleser, som man kan navigere i ved hjelp av pekefjernkontrollen. Ved å koble til en trådløs USB-spillkontroll (fra f.eks. Logitech) kan man også spille online-spill rett på skjermen, uten behov for separat spillkonsoll. Kult!

Men at dette kan kalles en Android-TV i ordets fulle forstand ,er vi ikke helt enige i. Det vil man først oppnå med en egen TV-versjon av Android. Mens Philips har lagt mye ressurser ned i å tilrettelegge den eldre Android Jelly Bean for TV, har Google selv i mellomtiden lansert Android Lollipop, en nyere versjon som angivelig skal være bedre tilpasset smart-TV bruk. Det er temmelig sikkert at Philips vil ta denne i bruk på sine 2015-modeller, og i så måte er de trolig bedre forberedt enn andre TV-produsenter.

65PUS9809 mangler foreløpig støtte for de viktige standardene HDMI 2.0 (tilkobling) og HEVC (strømming). I skrivende stund betyr det at Netflix i 4K-oppløsning ikke er tilgjengelig. I tillegg blir den fremtidige kompatibiliteten med nye 4K-kilder mer usikker. Philips har imidlertid lansert en separat oppgraderingsboks, UHD-880, som skal gi tilgang til HEVC-kodet materiale som Netflix 4K. Denne er lovet i løpet av januar, og vil som en bonus ta i bruk den nye Android L-versjonen.

Bildekvalitet
Ekte LED-baklys er en finesse vi alltid har forbundet med Philips toppmodeller. Derfor var det litt trist å registrere at dette manglet på fjorårets toppmodell, 65PUS9708. Med 9809 er Philips tilbake i full vigør med ekte LED-baklys. Det innebærer først og fremst en meget god kontrast- og lyskontroll som bare må oppleves: Mørke scener i filmer som ”Prometheus” og ”Gravity” får en helt rå dybdeeffekt! Sistnevnte film byr på store utfordringer for enhver TV, men Philips-skjermen tar dem på strak arm. 65PUS9809 er i stand til å skille mellom bekmørkt verdensrom, blendende lys fra jordkloden og bitte små stjerner med stor nøyaktighet.

Svartnivået er riktignok ikke like avgrunnsdypt som det en OLED eller plasma presterer, men betydelig bedre enn det man vil oppleve med en vanlig kant-LED TV. Takket være 144 soners baklys er lysfordelingen også veldig finmasket, slik at man unngår sjenerende ”halo” omriss rundt lyse objekter på svart bakgrunn.

Fargegjengivelsen er også meget flott og nyansert, men vi ser tendenser til litt overdrevne kulører også i Cinema-modus. Hudtoner ser i overkant solbrune ut, og blåfargene blir nærmest fluoriserende. I tillegg finner vi at skarpheten blir litt i meste laget, selv for en 4K TV å være…

Lydkvalitet
Philips har gjort seg litt ekstra flid med lydgjengivelsen på denne toppmodellen ved å tilby en separat, trådløs subwoofer. Det gjør virkelig underverker for lyden, med skikkelig bass til actionfylte sekvenser, men også stemmer og musikkinstrumenter kommer bedre frem. Her kan man faktisk greie seg uten lydplanke.

Konklusjon
Philips kan med 65PUS9809 endelig tilby en fullverdig toppmodell, som gir svært god bildekvalitet fra nær sagt enhver kilde. Takket være avansert bildebehandling fremstår alt av bildeinnhold fra sin beste side. Bildeprosesseringen kan imidlertid oppleves litt voldsom i noen tilfeller, og man kan med fordel velge Cinema-modus til film og TV-serier. Da får man langt på vei ”det beste fra begge verdener” med en enorm kontrast og utmerket svartnivå. Som allround-TV er dette en av klassens beste TV-er for øyeblikket, men den må se seg slått på visse bildekriterier som fargegjengivelse, samt at mangelen på Netflix 4K gir litt begrenset tilgang på innhold.

 

Les hele testen av Philips 65PUS9809 på lydogbilde.no

Panasonic TX-65AX900E

 

En ny referanse?
Panasonic kommer sent, men godt til 4K-festen med sin ferske toppmodell.

65AX900E er en meget viktig TV for Panasonic, som har brukt litt tid på å gjenreise seg  siden produksjonen av plasma-TV tok slutt. 2013-toppmodellen 65WT600 greide ikke helt å leve opp til forventningene, etter en årrekke med gnistrende gode plasmaskjermer. Alt virker mer lovende med den nye AX900-serien, som er en LED-LCD TV av den virkelig blodtrimmede sorten!

Brukervennlighet og finesser
TX-65AX900E kommer med en litt mer påkostet fjernkontroll enn andre Panasonic-modeller, og har blant annet fått en børstet ståloverflate, samt bakbelyste knapper som er et stort pluss i ”kinomørket”. Selve menysystemet har også fått en overhaling på 2014-modellene, med litt mer moderne grafikk og fonter. Hovedmenyen My Home Screen kan tilpasses din egen TV-hverdag, med snarveier til de mest sette kanalene og appene.

Generelt synes vi menysystemet til Panasonic er mer oversiktlig og logisk enn Philips sitt. Det har ikke like rikt app-utvalg som Samsung og LG, men de viktigste er med, deriblant Netflix som her tilbys i 4K-versjon. Tilkoblingsmulighetene er også gode, med hele 4 HDMI 2.0 kompatible innganger, samt en egen Displayport-inngang. Denne kan være aktuell for den som ønsker å bruke AX900 som 4K-monitor til databruk. Ennå er ikke alt sagt om kommende 4K-standarder, men AX900 er i alle fall så godt fremtidsrustet det er mulig å bli i øyeblikket.

Bildekvalitet
Panasonic-skjermen har i likhet med Philips ekte LED-baklys. De er riktignok inndelt noen færre soner (128 mot 144 hos Philips), men skulle likevel være nok til å gi meget  nøyaktig lysstyring og kontrast.

Førsteinntrykket er likevel at Philips har enda «svartere svart», og AX900 har ikke helt den samme rå kontrasten mellom mørkt og lyst som utfordreren kan vise til. Der Philips er kullsvart blir Panasonic mer mørkegrå. Det er faktisk litt skuffende fra den tidligere plasmakongen ikke har prioritert svartnivået i større grad. Men kanskje de har en god grunn til det?

En klar fordel med Panasonic-skjermen er nemlig den gode betraktningsvinkelen. Panasonic bruker et bildepanel av typen IPS (in plane switching) som bevarer en vesentlig jevnere fargegjengivelse utenfor midten enn VA-panelet som sitter i Philips 65PUS9809. Forskjellen er ganske påfallende med de to TV-ene stilt ved siden av hverandre: Panasonic ser omtrent lik ut samme hvilken stol vi velger, mens Philips mister sammenhengen og får utvaskede farger etter bare få grader utenfor senter.

De øvrige bildeparametrene ser også svært imponerende ut. Her er det ingen grunn til å holde tilbake superlativene: Fargegjengivelsen er ekstremt nyansert, og spesielt hudtoner gjengis på en måte som bringer minnet tilbake til de beste plasmaskjermene.

Rett og slett «spitzenklasse»! Skarpheten er også formidabel, uten kunstig fremheving av konturer. Dybdeforskjeller mellom forgrunn – bakgrunn kommer tydelig frem. Og med Breaking Bad i 4K-versjon ser man hver minste pore i ansiktet til narkobaronen Walter White (hvis det var målet)…

Her ser vi en klar motsetning til Philips, som har en mer overdreven bildebehandling. Panasonic har valgt en mer edruelig fremgangsmåte i stedet for å overdrive kontrast, skarphet og detaljer. Det vil kanskje ikke se like imponerende ut ved første øyekast i butikken, men desto bedre hjemme i sofakroken.

Panasonic utmerker seg også med meget god oppskalering. TV-sendinger og DVD i standard oppløsning ser overraskende bra ut på en store skjermen. Selv de gangene Netflix falt ned i 480 oppløsning, opplevde vi at den greide å holde kvaliteten godt ved like.

Lydkvalitet
Panasonic-skjermen har forholdsvis enkle høyttalere montert på undersiden av skjermen. Lydgjengivelsen er klar og fyldig, med god taleforståelse. Likevel er det ingen tvil om at bildekvalitet i denne klassen fortjener å pares med et godt surroundanlegg, minimum en skikkelig lydplanke.

Konklusjon
Panasonic 65AX900 er en topptrimmet 4KTV med bildekvalitet i referanseklasse, som på flere vis kan måle seg med de beste OLED-TV-ene. Vi kunne riktignok ønsket oss enda råere svartnivå fra Panasonics toppmodell, men fargegjengivelse, skarphet og mikrodetaljer holder til gjengjeld svært høyt nivå. Selv sammenlignet med en tøff utfordrer som Philips trekker Panasonic det lengste strået i denne duellen, takket være fremragende bildekvalitet, gode tilkoblingsmuligheter og tillitvekkende byggekvalitet. Sterk anbefaling til alle bildeentusiaster!

Les hele testen av Panasonic TX-65AX900E på lydogbilde.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.