Smartbrille, AR-brille, VR-brille eller hologramvisir? 2015 har allerede utmerket seg som året da våre synsinntrykk skal forsterkes, suppleres eller endres av elektronikk vi bærer på nesen.

Epson Moverio BT-200 er enkelt forklart et Android-basert nettbrett hvor skjermen sitter i en brille og selve nettbrettet er adskilt med kabel.

Moverio BT-200 er en såkalt AR-brille. AR er en forkortelse for Augmented Reality eller utvidet virkelighet som norske ingeniører kaller det. AR har til hensikt å supplere informasjonen man får gjennom synsinntrykk fra øynene ved å prege digital informasjon oppå virkeligheten.

Design

Moverio BT-200 består av to hoveddeler. Den ene er brillen, som er slank og lett sammenlignet med andre AR-briller.

I brilleglassene er det bygget inn to små skjermer, som når man setter brillen på nesen viser et skjermbilde tilsvarende en 32 tommer stor skjerm.

Billeglassene er helt gjennomsiktige, men det følger med to deksler man kan hekte på som helt eller delvis stenger for lys utenfra. Via en kabel er brillene koblet til selve systemenheten. Denne er på størrelse med en liten smarttelefon og har en styreplate der skjermen vanligvis sitter. Funksjonaliteten er lik styreplaten på en bærbar pc.

En rekke sensorer og en kameralinse brukes til å registrere bevegelser og orientering i AR-apper. Brillen inneholder et gyroskop og akselerometer som måler bevegelse svært nøyaktig. I kombinasjon med kameraet, som sitter ved høyre brilleglass, kan Moverio regne ut brukerens bevegelser i AR-apper, og flytte de digitale objektene tilsvarende.

Man blir ikke sliten i øynene eller hodet av å bruke Moverio, men den er tung og ubekvem for nesen og ørene over tid.

Brukeropplevelse

Når man starter opp Moverio BT-200 får man opp en vanlig Android-hjemmeskjerm med ikoner og widgets. Man trykker på ikonene ved hjelp av styreplaten.

Overraskende nok er det ikke så merkelig å bruke Moverio. Skal man se på noe annet enn skjermbildet kan man bare flytte blikket utenom skjermbildet og se gjennom glasset. Det er også mulig å se gjennom skjermbildet uten for store forstyrrelser.

Det er fullt mulig å føre en samtale med en annen person med skjermene på, men man ser ganske dustete ut, så useriøs adferd fra motparten er en risiko.

AR-appene er det interessante med Moverio, for Epson har ikke installert en vanlig, åpen Android-versjon her. Man får bare tilgang til apper fra butikken Moverio Apps, som er mildt sagt begrenset. Strømming av film er en åpenbar anvendelse av en slik brille, men ingen filmapper er tilgjengelig for nedlasting. Foreløpig er det kun mulig å laste ned AR-demoer til Moverio. De fleste av disse er spill som går ut på å plaffe ned digitale objekter som flyr rundt i rommet du sitter i. Dette er både gøy og nyskapende, men moroa går fort over. Andre demoer viser hvordan arkitekter eller ingeniører kan sette en 3D-modell inn i et virkelig miljø og la brukeren se for seg sluttresultatet i et realistisk miljø.

Rent teknisk fungerer Moverio veldig bra, responsen på bevegelse er presis, slik at man kan bruke naturlige bevegelser.

Helt privat

En stor fordel med Moverio BT-200 er at skjermene er innsynsfri. Står du ansikt til ansikt med en annen person vil ikke vedkommende kunne se hva du har på skjermen. Heller ikke om noen kikker deg over skulderen. En 32-tommers skjerm som ingen medpassasjerer kan se er perfekt for reisende og pendlere.

Dessverre fungerer ikke dette så godt i praksis siden utvalget apper er så begrenset.

Konklusjon

Moverio passer best til dem som ønsker å utforske AR som formidlingsmetode. Det er en god plattform for testing, men har liten nytte for vanlige bedrifts- eller privatbrukere. Når det er sagt er løsningen rent teknisk veldig god, og ergonomien er også bra. Epson bør gjøre et forsøk til, og åpne for flere apper, slik at Moverio faktisk kan brukes til noe.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.