Det finnes hjemmekino, og så finnes det hjemmeKINO. Noen er tilfreds så lenge de har et dedikert kinorom med stort lerret og høyttalere på alle kanter. Men for noen stopper det ikke der: Hjemmekino-hobbyen blir til en lidenskap der kun det beste er godt nok.

Den siste tiden har vi testet flere høyttalersystemer som bringer kinofølelsen hjem: Toppklassesystemer fra produsenter som XTZ og Adam Audio har imponert med svært god lyd til prisen. Høyttalersystemet vi tester denne gang er imidlertid i en helt annen liga, både når det gjelder pris og ytelse. Her snakker vi om proffe kinohøyttalere til hjemmebruk, som kan ta opp konkurransen med offentlige kinosaler.

Alcons CRMS Compact

Nederlandske Alcons har siden stiftelsen i 2002 slått seg opp som en høyt aktet produsent av profesjonelle kino- og PA-høyttalere. Selskapet leverer skreddersydde høyttalere og forsterkerløsninger, som er designet og produsert på deres fabrikk i Zwaag, Nederland. Flere anerkjente kinoer, deriblant norske Colosseum, har installert Alcons høyttalere i forbindelse med oppgradering til høyoppløste lydformater.

Et av kjennetegnene ved Alcons-høyttalere er deres egenutviklede, hornladede bånddiskant som de kaller ProRibbon. En meget avansert diskantløsning, som kombinerer finkornet oppløsning med høy følsomhet og effekttoleranse, og i følge produsenten selv skal gi «hi-fi lydkvalitet på konsertvolum». Horndiskanten har også fordelen at den gir en jevn, kontrollert spredning av diskantfrekvensene, noe som er essensielt i en kinosal med mange sitteplasser.

Et annet kjennetegn ved Alcons er bruken av aktive høyttaleroppsett. I utgangspunktet kreves det at man benytter dedikerte Alcons kontrollforsterkere, som leveres med innebygde DSP- og equalizerinnstillinger for de ulike høyttalerne. Nyheten CRMS Compact er derimot et mer kompakt, passivt høyttalersystem for hjemmebruk, som krever færre forsterkerkanaler enn tidligere.

Oppsett og installasjon

Laget for å høres, ikke sees.
Laget for å høres, ikke sees. (Foto: Alcons)
Alcons-høyttalerne vinner ingen skjønnhetskonkurranse, men så er de også laget for å høres, ikke ses. CRMS Compact er beregnet for skjult installasjon bak et lydtransparent lerret. Aller helst bør man bygge en ny vegg med utskjæring til høyttalerne (en såkalt baffelvegg). Alternativt kan man bygge solide stativer eller hyller for å plassere høyttalerne bak lerretet. I vårt testrom hadde vi allerede bygget en falsk vegg til våre Procella høyttalere, så vi måtte nøye oss med å sette høyttalerne rett på gulvet.

En ting kan vi slå fast først som sist. CRMS Compact er et omfattende system å sette opp, og er ikke noe for «nybegynnere»: Man må sette av tid til en grundig installasjon for å oppnå ønsket resultat. Vi benyttet de fire kanalene på Sentinel3-forsterkeren til å drive front, senter og subwoofer, mens en Yamaha RX-V3040 surroundreceiver ble brukt til å drive bakhøyttalerne. Et oppsett som krever matching av nivå og gain på den kraftige Alcons-forsterkeren.

Alcons-høyttalerne bruker profesjonelle terminaler (Neutrik Speakon) med fire ledere per kanal. Dette krever litt fingernemhet når man terminerer kablene, om man ikke kjøper dem ferdig terminert. Topp- og bunndel skrus sammen med en metallbrakett, og forbindes med en ekstra link-kabel. Videre må også Sentinel3-forsterkeren stilles inn med riktige høyttalerprofiler, noe som i vårt tilfelle krevde en oppdatert firmware via USB.

Lydkvalitet i stereo

Alcons-høyttalerne spiller musikk med en svært engasjerende live-følelse. Gjengivelsen av stemmer og instrumenter er svært ren og direkte. Høyttalerne har en formidabel oppløsning og dynamisk presisjon. Selv våre Procella P6 referansehøyttalere må se langt etter den gode sammenhengen og det finkornede lydbildet som de store Alcons-høyttalerne presterer. Utsagnet «PA lydnivåer med hi-fi oppløsning» viser seg å stemme bra, og man blir rett og slett hekta av den sjeldne kombinasjonen av trøkk og raffinement. Dette er utvilsomt de mest musikalske kinohøyttalerne vi har hørt!

Mesterlig filmlyd

Etter å ha blitt overbevist om de musikalske egenskapene var det tid for å slippe høyttalerne løs i 5.1 kanaler. Og man skulle kanskje tro at dette var et heseblesende actionfiksert høyttalersystem, som utelukket serverte filmlyden som en knyttneve i ansiktet. Sannheten er det motsatte: Alcons låter svært behagelig, uanstrengt og ekte. Selv på referansevolum har senterhøyttaleren en forbløffende klar stemmegjengivelse. Dialogen slår ut mot oss med knivskarp presisjon og tilstedeværelse. Det blir som å høre mange av referansefilmene på nytt: Tonen på stemmer fremstår langt mer variert og naturtro. Samtaler blir lettere å forstå. Høyttalerne følger dialogen uten å farge eller vrenge de hardeste stemmene.

En annen egenskap man umiddelbart legger merke til, er den gode sammenhengen mellom høyttalerkanalene. Fronthøyttalerne lager en vegg av lyd der panoreringer skjer tydelig og sømløst. Ikke bare det, koblingen mellom front- og bakhøyttalerne er oppsiktvekkende god. Når flyet passerer over oss i begynnelsen av Transformers Age of Extinction, skjer det uten det vanlige ”hullet” midt mellom høyttalerne. Noe som sikkert kan tilskrives de matchende bakhøyttalerne med bånddiskanter. Vi er ikke i tvil om at vi foretrekker et 5.1 oppsett med disse, kontra et 7.1 oppsett med dårligere bakhøyttalere!

Vi var spente på hvordan lyden fra den 15 tommer store Slim-subwooferen ville utarte seg, og ble ikke skuffet. Dette er en skikkelig «bamse-bass» med overbevisende trøkk og skyv! Med subwooferen plassert i høyre hjørne fikk vi en meget ren og uanstrengt jordskjelvbass som holder bra følge med de øvrige høyttalerne. Nok et bevis på at kubikkvolum fortsatt teller når det kommer til subwoofere. Subwooferen i seg selv er relativt rimelig (ca 12.000 kroner), men krever en kraftig separat forsterker. Om du virkelig vil vekke de døde, eller har veldig stort rom kan man vurdere to stykk 15-tommere eller den større 18-tommers modellen.

Konklusjon

Testen levner ingen tvil, Alcons CRMS Compact er det mest potente hjemmekinosystemet vi noensinne har testet. De serverer oss filmlyd med en enorm dynamikk og slagkraft. Når vi tar frem mange superlativer i omtalen av dette systemet, må det likevel ses i sammenheng med den svært høye prisen. Når man blar opp i overkant av 180.000 kroner for et høyttalersystem skulle det bare mangle at lyden faller i smak. Alcons-systemet vinner nok ingen pris for «Beste kjøp» med det første, men oppleves likevel å holde det produsenten lover i form av lydkvalitet og yteevne. Derfor er CRMS Compact verdt en spesiell anbefaling til hardbarkede hjemmekinoentusiaster med penger på bok.

Les hele testen av Alcons Audio CRMS Compact på Lyd & Bilde.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.