Norge er et premium-land. De mestselgende telefonene her til lands er også de dyreste på markedet. Huawei er verdens tredje største mobilprodusent målt i antall solgte enheter.

Mye av dette skyldes salg av rimelige telefoner i vekstmarkeder. De har også hevdet seg i privatmarkedet her i Norge, men har innsett at de ikke kommer langt uten å kunne tilby minst ett premium-produkt. Og dermed entrer Huawei Mate S manesjen.

Mate S er Huaweis første skikkelige premium-telefon, med påkostede materialer, design og komponenter. Og en stiv pris på 6000 kroner.

Design

Mate S minner om både Iphone 6s Plus og HTC One av utseende. Den har aluminiumskabinett og herdet glassfront. Skjermen er Super Amoled, samme teknologi som Samsung bruker i sine toppmodeller.

Dette er en stor tohåndstelefon, med skjerm på 5,5 tommer. Altså er ikke størrelsen for alle, men Huawei prøver å bøte på dette som vi skal se i et senere avsnitt.

Det mest geniale med Mate S – og her har Huawei truffet gull – er plasseringen av en ypperlig fingerskanner på baksiden av telefonen. Den sitter der alle har pekefingeren sin, enten man er høyre- eller venstrehendt. Dette er mer naturlig og raskere enn alle konkurrenter med fingerskanner i dag. Fingerskanneren må ikke trykkes inn og brukes både til å vekke telefonen og identifisere brukeren samtidig. Den kan også tillegges hurtigfunksjoner basert på sveip.

Huawei oppgir at telefonen tåler «daglig» fukt, men at det ikke er snakk om en vanntett modell som sådan.

Designmessig står Huawei Mate S til toppkarakter.

Multimedia

Dette er Huaweis akilleshæl. Det er dessverre ikke det samme premium-preget over kamera og lydkvalitet som andre deler av telefonen.

Bildene blir stort sett undereksponert, det vil si mørke og livløse uten særlige detaljer hvis man forstørrer. Kvaliteten er mer lik det man forventer av en rimelig telefon enn et flaggskip. Kameraappen er veldig lik Iphone, men med noen flere valgmuligheter. Dessverre uten den helt store brukeropplevelsen. Frontkameraet insisterer på å bruke «sminkemodus» som glatter ut hudtoner og lignende, men det er jo ikke alltid dette stemmer med motivet.

Det er ingen verktøy for lydjustering innebygget, ingen skikkelig forsterker og ingen dekoder for hd-lyd. Altså bare helt vanlig lyd ut fra denne 6000-kroners telefonen.

Brukeropplevelse

Det Huawei virkelig bringer til markeds er en ganske unik brukeropplevelse. Vi har allerede nevnt den fremragende fingerskanneren som fungerer like godt for alle. Denne kan også brukes til å rulle nettsider og bla mellom bilder.

Fingerscanneren er plassert på baksiden – et genialt trekk.
Fingerscanneren er plassert på baksiden – et genialt trekk.
Huawei har også en «knokemodus» som gir muligheten til å starte enkelte oppgaver ved å sette en knoke på skjermen i stedet for fingertuppen. For eksempel «ta skjermbilde» og «åpne kamera». Dessverre fungerer ikke dette bra nok til å bruke hele tiden.

Selve programvaren til Huawei er lagt tett opptil Iphone, men med noen Android-spesifikke fordeler. Alle apper som lastes ned, legges på skrivebordet i stedet for i en egen startmeny eller «app-skuff» slik man er vant med på Android. Dette gir ingen automatiske sorteringsmuligheter, noe som er frustrerende for en Android-bruker, men helt normalt for en Iphone-bruker.

Huawei kaller sitt grafiske grensesnitt for EMUI. EMUI er en veldig renskåret og minimalistisk stil med masse luft og funksjonell grafikk som fungerer bra etter min mening.

Siden skjermen er så stor, er det også bra at Huawei har laget en snarvei for å gjøre skjermen mindre. Dette fungerer uavhengig av hånd og gjør det enkelt å rekke hele skjermen med én hånd om man trenger det. Man bare sveiper en finger over bunnen av skjermen.

Det siste, dominerende inntrykket jeg sitter igjen med fra Mate S, er at Huawei er utrolig opptatt av strømstyring. De gir brukeren mange verktøy for å forlenge batteritiden, men dette kan bli nokså masete og kan virke avskrekkende på enkelte brukere fordi man blir bedt om å ta stilling til avanserte spørsmål. Og uansett, telefonen har ikke spesielt god batteriytelse.

Konklusjon

Huawei Mate S er en telefon man enten vil elske eller hate ettersom den er såpass unik i sin brukeropplevelse. Kommer man fra en Iphone, vil overgangen bli mindre enn for tidligere Android-brukere. Mate S er et bra første «forsøk» på en premiumtelefon, men den kommer til kort i multimedie­kategorien.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.