Fairphone har lagt til rette for at du skal kunne mekke på telefonen selv.
Fairphone har lagt til rette for at du skal kunne mekke på telefonen selv. (Foto: Per Thrana)
Nederlandske Fairphone er noe så sjeldent som en telefonprodusent som oppfordrer deg til å mekke selv. I tillegg har selskapet et sterkt engasjement for miljø og bærekraftige råvarer. Fairphone streber etter å bruke råvarer og komponenter fra leverandører som kan dokumentere rettferdig behandling av de ansatte. Dette er et langt lerret å bleke, men de tar en leverandør om gangen.  I tillegg ønsker Fairphone å bremse forsøplingen smarttelefoner forårsaker ved å la brukerne selv bytte ut ødelagte komponenter eller oppgradere med nye når de kommer, for å forlenge levetiden på telefonen. Fairphone legger heller ikke ved ladere eller ørepropper i eskene sine, ettersom de fleste brukere allerede har slike og planeten «oversvømmes» av ubrukt tilbehør.

Spørsmålet er om en telefon fra et selskap med drøye 40 ansatte kan lage en telefon som dekker behovene til kresne norske forbrukere.

Brukeropplevelse

Modellen vi har testet heter Fairphone 2 og er deres siste modell. Den bruker en nesten helt «ren» versjon av Android 5.1, og det er gjort få tilpasninger av grafikken og standardappene. Fairphone har gjort to vesentlige endringer. Den ene er å løfte frem de mest brukte og senest brukte appene på telefonen. Den andre er en personverntjeneste som forteller deg hvor invaderende en app er før du starter den for første gang.

I hovedsak er Fairphone helt kurant å bruke. Den gir ikke en like polert opplevelse som de mest populære toppmodellene, men det fungerer. Fairphone 2 er ingen racer ytelsesmessig, men det er ikke noe problem å få en helt normal brukeropplevelse med de vanligste appene.

Vi har oppdaget noen småfeil underveis. Spiller man musikk trådløst via blåtann må man akseptere noen korte «hakk» i lydstrømmen på omtrent et sekund innimellom. Flere spontane omstarter av telefonen er også frustrerende, men Fairphone har lovet at disse feilene snart vil bli rettet.

På den positive siden støtter Fairphone to simkort. Det er praktisk for mange, spesielt om man deler tiden sin mellom to land. For litt mer avanserte brukere legger Fairphone til rette for at man kan bytte ut operativsystemet.

Så raskt bytter du kamera på Fairphone2:

Fairphone 2 skifte kamera
Vi prøver å skifte kamera i Fairphone 2.
02:00
Publisert:
 

Multimedia

Kameraet er det flest brukere sier er viktigst når de velger mobil. Her stiller ikke Fairphone sterkt. Frontkameraet tar kornete og mørke bilder. Greit nok til videotelefoni, men ikke til selfies.

Hovedkameraet stiller også i nedre del av skalaen. Bildene blir undereksponerte, altså mørke, med få detaljer og blasse farger. Det skal også lite bevegelse til før de blir uskarpe.

Her kan det være en fordel at kameraet kan byttes ut dersom Fairphone lager et bedre kamera. Det kan forsåvidt også dukke opp moduler til Fairphone fra andre produsenter, men noe slikt finnes ikke ennå. Lydkvaliteten er helt standard. Fairphone bruker den samme komponenten som de fleste andre smarttelefoner.

Design

For å gjøre telefonen egnet for gjør-det-selv-reparasjoner og oppgradering, har Fairphone gått for et gummideksel som dekker kantene og baksiden. Ikke veldig elegant, men lett å fjerne når man skal mekke. Følgelig er også knappene på siden av gummi, noe som gjør dem litt trege. Formen og størrelsen på telefonen er godt utformet, den ligger godt i hånden, men er en del tykkere enn mange andre telefoner.

Konklusjon

Fairphone er et godt initiativ som retter seg mot sosial rettferdighet og forsøpling, områder der mobilbransjen kan bli bedre.

Er du opptatt av disse tingene og ikke føler behovet for en markedsledende telefon, er Fairphone et godt alternativ. La oss bare håpe de rydder opp i programvaren og kommer med noen bedre komponenter man kan oppgradere selv, slik de lover.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.