Det er mange som drømmer om ny TV, men de færreste velger å skifte ut den gamle før den går i stykker. Unntaket må være når det nærmer seg kringkastingen av en viktig begivenhet! Da har mange av oss lettere for å åpne lommeboka.

I år står det ikke bare en, men to aktuelle sportsbegivenheter på menyen: Fotball-EM i Frankrike og Sommer-OL i Brasil. For noen vil det være et godt argument for å pensjonere den gamle kassa. Dette er selvfølgelig noe TV-bransjen vet å sko seg på! Butikkene er fulle av splitter nye 2016-modeller, hvor flere av dem er skreddersydd for å vise både sommerlekene, film og annen TV-underholdning fra sin beste side.

Ny TV = større TV

Når TV-en først skal oppgraderes, er det også vanlig å gå opp i skjermstørrelse. 55 tommer er mest populært, men stadig flere velger en enda større modell.

65 tommer eller større er definitivt veien å gå for den som søker «kinofølelsen» med maksimal opplevelse av sport og film!

Utfordringen er den, at jo større skjermen er, desto tydeligere blir også svakhetene.

Fotball og annen fartsfylt sport er faktisk noe av det mest krevende TV-innholdet å gjengi. Med et stort, sammenhengende grønt felt som konstant panorerer frem og tilbake, kombinert med små spillere som beveger seg rundt på banen i varierende tempo, kommer ujevnheter og støy lett til syne. Samtidig jobber videoprosessoren på høygir for å oppskalere det hele fra kringkastingskvalitet (1080i) til skjermens oppløsning (UltraHD).

På grunn av dette, lønner det seg sjelden å gå for den største og billigste skjermen man kan finne – legg heller litt ekstra penger i god bildekvalitet, er vårt råd.

Testen

I denne testen har vi lagt lista høyt: Deltakerne er noen av de mer avanserte modellene på markedet, med priser på rundt 30.000 kroner. Dermed stiller vi også høye krav til bildekvalitet, lyd og ikke minst brukervennlighet! Siden dette er en sports-orientert test har vi lagt ekstra vekt på god fargegjengivelse, jevne bevegelser og god bildeprosessering. Men vi har heller ikke glemt kontrast og svartnivå, som fortsatt er «alfa og omega» for best gjengivelse av film og serier.

Samsung UE65KS9005

Skruball

Samsungs buede toppmodell kombinerer lekker design, glimrende brukervennlighet og sterke bildeprestasjoner.

Samsungs toppmodell leverer bra over hele linja. Her får du flott design, utmerket brukervennlighet med bredt utvalg av apper, samt førsteklasses bilde- og lydkvalitet. Kontrasten og fargegjengivelsen er meget god, og Samsung er dessuten en av testens beste på bevegelsesskarphet. TV-en starter lynraskt, og du kan veksle frem og tilbake mellom YouTube, Netflix og direktesendt TV på brøkdelen av et sekund! De som ikke har sans for den buede designen kan vurdere den flate KS8005-serien fra Samsung som ellers har like spesifikasjoner.

 

Sony 65XD9305

Trimmet toppscorer

Sonys nye flaggskip har en ganske minimalistisk og anonym fremtoning. Men det er bare inntil du slår den på!

Sonys toppmodeller har alltid pleid å spille i eliteserien for TV, og årets modell har virkelig slanket seg. Høyttalerne er betydelig redusert, hvilket gjør at lyden kan bli ganske spak på denne modellen. Det Android-baserte menysystemet er heller ikke like glatt å bruke som Samsung. Til gjengjeld får du bildekvaliteten fått et skikkelig løft: Sony har utviklet et spesielt baklys som gir god kontrast til alt slags bildeinnhold, og skarpheten er imponerende: Gressbanen blir mer tydelig, og det formelig glinser i spillernes fargefylte drakter. Sony har også inkludert en egen bildemodus for fotball som fungerer bra. Dette er TV-en du vil se finalen med!

 

Panasonic 65DX780E

Ikke helt i toppform

Vi hadde høye forventninger til Panasonics nye «semi-toppmodell», men den når ikke helt opp til de beste.

TV-en fra Panasonic har en flott utførelse, med en ramme som ligner børstet stål. Den er imidlertid betydelig tykkere i dybden enn de andre modellene i testen.

Bildekvaliteten er klart godkjent, men det merkes at konkurransen er tøff i år! Panasonic har rett og slett litt lavere kontrast og blassere farger enn Samsung og Sony. I tillegg har skjermen et speilblankt frontglass, som kan virke sjenerende i lyse omgivelser. Alt i alt synes vi ikke dette er rett TV å bruke pengene på.

 

LG 70UH700

Prisgunstig storskjerm

For deg som synes 65” blir for pysete, kan LG tilby denne 70-tommeren til konkurransedyktig pris.

LG 70UH700 har en litt enklere design og lavere kontrast enn konkurrentene fra Sony og Samsung. Til gjengjeld har den et svært bildepanel på hele 70 tommer! Vanligvis pleier prisen å stige uproporsjonalt mye idet vi tipper over 65 tommer i størrelse, men ikke i dette tilfellet. Selv om bildekvaliteten ikke når opp til de beste 65” i testen på alle områder, kommer LG-skjermen nær nok til at vi synes den er verdt å anbefale. 5 tommer ekstra er perfekt når du har ekstra lang sitteavstand til TV-en, eller bare vil invitere hele vennegjengen til sport- eller kinokveld. Et bra storskjerm-kjøp!

 

Philips 65PUS8601

Gammel traver

Toppmodellen fra Philips er ikke den ferskeste modellen i dette laget, men har fortsatt mye å bidra med på bildefronten.

Philips 65PUS8601 leverer jevnt over bra ytelse på både bilde og lyd, Den ser virkelig imponerende ut med fotball på menyen, med glatte bevegelser som føler handlingen på banen uten å slarke. Skarpheten er upåklagelig, og vi har ingen problemer med å se en hel rekke fotballkamper på denne skjermen. Der Philips sakker etter konkurrentene, er på manglende evne til lese av HDR-signaler, som er viktig for å nyte Netflix og Blu-ray med Ultra HD oppløsning. Philips har heldigvis lovet at dette vil komme i form av en snarlig softwareoppgradering.

 

 

Disse kan du også vurdere

Synes du at en 65-tommer i «eliteserien» blir for stort eller dyrt? I så fall er du ikke alene. Her er noen alternative modellserier med lavere prispunkt.

Samsung KS7005

7-serien fra Samsung blir ekstra spennende i år da den tilbyr mye bildemessig «godis» på et lavere prispunkt: Ultra Black filter, 10 bits Quantum dot panel og 1000 nits lysstyrke. Viktigste forskjell mot 8- og 9-serien er noe mindre påkostet design, et mindre avansert kantlys, og litt færre skjermstørrelser å velge mellom.

KS7005 kommer i 49”, 55” og 60” størrelse. 7-serien kommer også i buet versjon under betegnelsen KS7505.

Priseksempel: 55KS7005 koster 17.990 kr.

Samsung KU6000

6-serien fra Samsung har et bredt utvalg av modeller og utstyrsnivåer. Felles for alle modellene er at skjermene har Ultra-HD oppløsning og støtter HDR via både streaming (Netflix/Youtube) og HDMI 2.0a inngangen. Merk at selv om 6-serien støtter HDR, har den for lav lysstyrke til å bli HDR Premium sertifisert. Ultra Black kontrastforbedringen glimrer også med sitt fravær på denne serien.

KU6675/KU6685 er en buet modell med påkostet 360 design, slank ramme og Y-formet fot.

KU6475/KU6455/KU6405 er flate modeller som leveres i størrelser fra 40-65 tommer.

KU6505 er buede modeller i 43”, 49”, 55”, 65”, og 78” størrelser, med Smart Control fjernkontroll. 3 HDMI.

Priseksempel: Samsung 55KU6475 koster 12.995 kr.

Sony Bravia XD85

Arvtageren til fjorårets populære mellomklasse-serie X85C. Denne serien byr på mange av de samme finessene som XD93, men bruker et enklere bildepanel basert på tradisjonell kant-LED teknikk.

XD85-serien er tilgjengelig i størrelser fra 55” og helt opp til 85”.

Priseksempel: Sony Bravia 55XD8505 koster 17.990 kr.

Philips PUS7101/7181

Et rimeligere alternativ fra Philips er mellomklasse-serien PUS7101 og PUS7181. Disse modellene har ikke like kontrastrike og lyssterke bildepaneler, men er likevel moderne skjermer med bredere fargespekter (Wide Colour Gamut) enn tidligere modeller.

Priseksempel: Philips 55PUS7101 koster 14.995 kr.

Panasonic DX700

Her er arvtageren til fjorårets prisgunstige og prisvinnende modellserie. DX700-serien byr på et oppgradert bildepanel med bredere fargespekter (10 bit) og kant-led teknikk med forbedret lokal dimming.

DX700 kommer i 58”, 50” og 40”.

Priseksempel: Panasonic Viera 58DX700 koster 15.999 kr.

Les hele testen på Lyd & Bilde

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.