The Pirate bay er kanskje verdens mest kjente nettsted for formidling av såkalte BitTorrent, eller Torrent, filer. Disse filene muliggjør nedlasting av filer fra andre som har den samme filen og er tilkoblet internett.

Faktum er at så og si alt av trafikken som går over torrent i dag er musikk og filmer som plate- og filmselskaper hevder er piratkopiering.

Torsdag denne uken tar Kammaråklagare Hans Roswall ut tiltale mot The Pirate Bay med bakgrunn i anklager om brudd på opphavsrettsloven (Åndsverksloven i Norge) og forberedelser til brudd på opphavsrettsloven.

- Straffeskalaen strekker seg fra bøter til fengsel i to år. Jeg har hatt andre, lignende saker der det har skjedd lovbrudd i stort omfang, og der har man blitt dømt til ett års fengsel. Det er det jeg regner med om det blir fellende dom, sier Roswall til Dagens Næringsliv.

Klare til kamp
The Pirate Bay selv nekter å gi opp uten kamp. I deres egne øyne er det de driver med helt riktig, moralsk sett. Fem personer tilknyttet nettstedet omfattes av tiltalen. En av dem er norsk-finske Peter Sunde. Han mener den tradisjonelle opphavsretten har utspilt sin rolle.

- Vi vil endre opphavsretten. Vi har sett på det vi gjør som nesten sivil ulydighet, uten at det er ulovlig.Hele Pirate Bay startet som et prosjekt på å sette fingeren på opphavsrett, og forandre den, og det har fungert veldig bra, sier Sunde.

Omtrent to millioner brukere er hver dag innom The Pirate Bay for å søke i deres database over filer. Her finner man det aller meste av film, tv-serier, spill, programvare og ikke minst musikk. Hvor vidt innholdet er beskyttet av opphavsrett eller ikke bryr ikke The Pirate bay seg om.

- Vi sammenligner oss ofte med Posten, vi er bare et distribusjonsverktøy - du sender brev fra en person til en annen, vi tar ikke stilling til hva som står i det. Vi oppfordrer heller ingen til å laste opp opphavsbeskyttet materiale, sier Sunde.



Ord og uttrykk