Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

no_topic

Fjernet Microsoft fra kartet

Statens Kartverk sparer millioner av kroner årlig på å droppe Microsoft.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

HØNEFOSS: Enorm etterspørsel etter digitale kart skapte it-krøll for Statens Kartverk. For å takle veksten måtte det kjøpes enda flere programvarelisenser. Erland Røed i Kartverket tok istedet sjansen på fri programvare, og har ikke angret et sekund.

- Vi har sett lyset. Nå fungerer nedlasting av kartdata over internett uten problemer. Tjenesten er stabil og ytelsen ligger på 300.000 kartbilder i døgnet, sier Erland Røed, leder for distribusjonsavdelingen i Statens Kartverk.

Beslutningen om å droppe Microsoft og gå over på fri programvare har spart Kartverket for opp mot to millioner kroner i år. Besparelsene neste år blir enda større.

Hyggelig bonus
Men sparte penger er bare en hyggelig bieffekt av beslutningen som ble tatt etter idédrodling i kantinen ved hovedkontoret på Hønefoss for et halvt år siden.

Store problemer med leveranser av digitale kart til offentlige brukere var en hodepine for Røed. Etterspørselen etter digitale kart via internett har nærmest eksplodert, og it-systemene greide ikke å håndtere den store pågangen.

Innenfor det offentlige samarbeidet Norge Digitalt har Kartverket krav på seg til å levere digitale kart døgnet rundt. 90 prosent av leveringstiden skal være innenfor fire sekunder. Dette maktet ikke de Windows-baserte systemene å håndtere.

- Vi måtte ta et valg om vi skulle investere i enda mer kommersiell programvare eller om vi skulle gjøre noe helt nytt. Det ble foreslått å prøve ut fri programvare. Vi valgte det siste, og har ikke angret et sekund, sier Røed.

Av 100 servere har Kartverket nå lagt over fire på gratis-systemet Linux og ytterligere fire til skal over innen 1. mai. Resultatet er forbløffende bra, mener Røed. Erf#229ene så langt er at fri programvare gir:

  • bedre funksjonalitet
  • stabile tjenester
  • kortere responstid
  • ny glød hos it-ansatte
  • rask feilretting
  • og penger brukes på kompetanse istedetfor lisenser og vedlikeholdsavgifter.

Han vil ikke oppfattes som fundamentalist, men så langt har han ikke funnet noen negative sider ved overgangen til fri programvare. Røed mener kommersielle programvareselskaper leverer for store og tunge systemer, mens fri programvare er mer spesialdesignet ulike formål.

- Nå har vi ingen it-leverandører å forholde oss til. Det er det vidunderlige nettet som ordner opp. Hver gang vi har et problem, sender vi en forespørsel på nettet og får respons fra folk innen kort tid som vil hjelpe til - gratis. Det er masse idealister der ute, sier Røed.

Les om flere fri programvare-suksesser: Rik på børskurser

Tøff beslutning
Men selv om Røed er optimistisk, er den sentrale it-avdelingen i Kartverket mer avventende til fri programvare. Det er ikke snakk om å gå over til fri programvare til interne arbeidsoppgaver, opplyser han.

- Vi har nettopp kjøpt nytt regnskapssystem som bare kan brukes på Microsoft. Leverandøren Software Innovation er jo gift med Microsoft på godt og vondt, sier Røed.

Han mener staten har en lang vei å gå før den er leverandøruavhengig på it-siden. Men han tror det gradvis går mot mer fri programvare, slik også regjeringen ønsker å stimulere til.

- Men det er tøft å ta skrittet helt ut. Hvis man skal gå helt over til fri programvare må kompetanse skiftes ut, og det er vanskelig. Fri programvare og kommersiell programvare vil nok eksistere side om side, sier Røed.

At også EU-kommisjonen anbefaler bruk at fri programvare i offentlig sektor, gjør at Røed føler han har god ryggdekning for sine valg.Her ligger nøkkelen til å være kompatibel for åpne standarder:
http://www.sun.com/software/star/odf_plugin/get.jsp

Slik gjør du det:


Hva mener du om bruk av fri programvare? Diskuter saken!