Fylkeskommunen har greid seg med et årlig it-budsjett på cirka to millioner kroner de siste ti årene, samtidig som antall servere og tjenester er mangedoblet. Også det takket være bruk av fri programvare, mener it-sjef Martin Hauge i Møre og Romsdal.

- Vi har 100 servere. 75 av dem går på fri programvare. Dette sparer vi flere millioner kroner på, sier Hauge.

I tillegg til Møre og Romsdal har Akershus, Nordland og Oppland kommet lengst med bruk av fri programvare i offentlig sektor. I tillegg vurderer Hedmark å droppe Microsoft til fordel for tekstbehandlingspakken OpenOffice i undervisningssektoren.

Fra før av bruker minst 30-40 kommuner Linux og OpenOffice. Ifølge rapporten «IKT i offentlig sektor» utgitt av SSB var fri programvare i bruk blant 62 prosent av kommunene på ett eller flere områder i 2006.

- Vi startet med Linux på skolenettverkene ettersom gevinsten her var åpenbar fra starten av. Vi har sett at prisene på Microsoft Office overfor skolene nærmer seg en tiendedel av det de var i 2001. Nå koster en vanlig skolelisens ned mot 100 kroner året. Jeg tror ikke det er tilfeldig, sier Hauge.

Men i administrasjonen i fylkeskommunene er brukerne låst til Microsoft-plattformen, mener Hauge. Her har heller ikke prisene på Microsoft-lisensene falt, fastslår han.

- Problemet er at fagsystemene i offentlig sektor ofte ikke spiller sammen med OpenOffice. Fylkesmennene er helt låst til Microsoft. Og staten har standardisert veldig mye på Microsoft, sier Hauge.

Han mener staten har fine målsettinger om at offentlig sektor skal bli mer leverandøruavhengig på programvare-siden, men i praksis er det ikke mye åpenhet. Likevel ser han lyspunkter.

- For et år siden kjempet vi mye i motbakke i motvind. Nå kjemper vi i motbakke i medvind, sier Hauge.

Også it-koordinator Stein Lier i Akershus fylkeskommune er oppgitt over at mange offentlige fagsystemer ikke kan brukes uten Microsoft-programvare.

- Mange kommuner og fylkeskommuner kvier seg for å kutte ut Microsoft. De er redd for at fri programvare ikke skal spille sammen med fagsystemene, sier Lier.

Akershus innførte OpenOffice på undervisningssiden i 2002 og har ingen planer om å kjøpe nye Microsoft-lisenser. Nå vurderes det å innføre OpenOffice også på den administrative siden.

- Men Microsoft er ikke interessert i å gjøre det lett for brukerne. Jeg mener Microsoft for eksempel utnytter sin markedssituasjon ved at de ikke integrerer dokumentformatet odf i word, slik at word-brukere kan åpne OpenOffice-dokumenter automatisk. Nå er det mye plunder og heft, og mange gir opp, sier Lier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.