Til tross for sterke protester ble Microsofts dokumentformat Office Open XML (OOXML) godkjent av ISO som en åpen standard før sommeren. Flere land har imidlertid protestert på denne beslutningen, og ISO har vært nødt til å midlertidig kansellere godkjenningen mens de behandler ankene.

Ifølge nettstedet Arstechnica vil imidlertid Microsoft kunne komme til å måtte akseptere det konkurrerende ODF-formatet på etter press fra bransjen.

IBMs sjef for åpen kildekode og åpne standarder, Bob Sutor, sier til Arstechnica at han er overbevist om at bransjen vil anse OOXML som en blindgate, og at dette til slutt vil tvinge Microsoft til å akseptere ODF.

Microsoft annonserte tidligere i sommer at de vil inkludere ODF som filformat i Office-pakken, etter å ha blitt utsatt for et massivt press fra ODF-tilhengerne. Sutor mener dette er en trend som vil fortsette, og at Microsoft til slutt vil gå helt over til ODF.

Les også: Microsoft med ODF-støtte i Office

Sutor innrømmer at ODF mangler støtte for noe av funksjonaliteten i Microsofts Office-pakke, men mener disse hullene vil kunne tettes hvis Microsoft er villige til å samarbeide med standardiseringsorganisasjonen OASIS og foreslå forbedringer av formatet.

Hans største bekymring er at manglende tillit til Microsoft kan gjøre det vanskelig å samarbeide, og han oppfordrer derfor ODF-tilhengerne om å ha et åpent sinn og la tvilen komme Microsoft til gode hvis selskapet bestemmer seg for å bidra mer til videreutviklingen av formatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.